LukasMartin

Bo och jobba i Ungern

Påbörja ditt nya liv i Ungern

Ungern är ett land beläget i Centraleuropa och är känt för sin rika historia, kultur och arkitektur. Landet har en befolkning på ungefär 9,8 miljoner människor och huvudstaden är Budapest.

 

Det officiella språket i Ungern är ungerska, men många människor talar även engelska och tyska. Landet har en stark ekonomi med en BNP per capita på ungefär 25 000 dollar. Ungern är också känt för sin vinodling och vinproduktion, samt sin berömda ungerska matkultur med maträtter som goulash och chimney cake.

 

Ungern har också en lång historia av medicinsk utbildning och forskning, och är hem för många världsberömda medicinska universitet och forskningsinstitutioner. Detta gör det till ett attraktivt land för personer som söker en karriär inom medicin eller hälsovetenskap.

 

Landet har också en stark tradition av musik och konst, med många världsberömda kompositörer och konstnärer som kommer från Ungern. Det finns många teatrar, operahus och musikfestivaler som äger rum i landet året runt.

Är du intresserad av att arbeta i Ungern? På NordsAbroad.com hjälper vi personer som talar nordiska språk att hitta jobb utomlands. Skicka in din CV till oss idag och låt oss hjälpa dig att ta steget mot en spännande karriärmöjlighet i Ungern.

Kortfakta om Ungern

 • Genomsnittstemperatur: 9-12°C

 • Landets storlek: 93 028 km²

 • Antal sjöar: cirka 300

 • Kustlinjens storlek: Inget kustlinje (landlocked)

 • Befolkningsstorlek: cirka 9,7 miljoner

 • BNP per capita: cirka 16 800 USD

 • Officiella språk: Ungerska

 • Valuta: Ungersk forint (HUF)

Ungern historia

Ungern är en nation som ligger i hjärtat av Centraleuropa och har en lång och färgstark historia. Landets historia är präglat av dess geografiska position, vilket har lett till att det har varit en plats för många kulturella och politiska möten genom tiderna. I det här blogginlägget kommer vi att ta en djupdykning i Ungerns historia, från dess tidigaste bosättningar till det moderna, EU-medlemskapet.

Antiken och tidiga bosättningar

 • De första spåren av bosättningar i Ungerns nuvarande territorium sträcker sig tillbaka till paleolitiska och neolitiska perioder.
 • Keltiska stammar bosatte sig i området under 400-talet f.Kr. och grundade den berömda staden Aquincum.
 • Romarriket annekterade området under kejsar Augustus och etablerade provinsen Pannonien. Romarriket föll under 400-talet e.Kr., och olika germanska stammar, som hunnerna och goterna, tog över regionen.

  Ungerns födelse och Árpád-dynastin
 • Under 800-talet anlände magyarerna, ett nomadiskt folkslag från Uralbergen, och erövrade regionen.
 • 895: Storprins Árpád grundade det första ungerska riket och inledde Árpád-dynastin.
 • 1000: Storprins Vajk antog kristendomen och kröntes till kung István I (Stefan den helige) av Ungern. Därmed blev Ungern ett kungarike, och kristendomen blev statsreligion.

  Medeltiden och kungariket Ungern
 • Under 1200-talet var Ungern en av de mäktigaste staterna i Europa.
 • 1241-1242: Mongolerna invaderade Ungern och förödde landet. Kung Béla IV återuppbyggde riket och införde en stark försvarsstruktur.
 • 1308-1342: Kung Károly Róbert av Anjou-dynastin styrde landet och förstärkte kungamakten.
 • 1342-1382: Kung Lajos I (Ludvig den store) expanderade Ungerns territorium och upprättade en stark kunglig administration.

  Unionen med Polen och kriget mot Osmanska riket
 • 1385-1434: Unionen mellan Ungern och Polen under kung Sigismund av Luxemburg.
 • 1458-1490: Kung Matthias Corvinus moderniserade Ungern och förbättrade administrationen och utbildningssystemet.
 • 1526: Slaget vid Mohács: Ungerns kung Ludvig II dog, och det ungerska riket delades mellan Habsburgmonarkin och Osmanska riket.

  Habsburgmonarkin och uppror 

  1541-1699: Större delen av Ungern kontrollerades av Habsburgmonarkin, medan Osmanska riket kontrollerade centrala och södra delar av landet. Under 1600-talet förekom flera anti-habsburgska uppror i Ungern, ledda av adelsmän som István Bocskai och Imre Thököly.
  1686: Habsburgska styrkor erövrade Buda från Osmanska riket och inledde den stora återerövringen av Ungern.
  1699: Freden i Karlowitz innebar att Osmanska riket överlät stora delar av Ungern till Habsburgmonarkin.

  1700-talet och upplysningstiden

  1825-1848: Ungerns reformålder, ledd av greve István Széchenyi och Lajos Kossuth, som arbetade för modernisering, ekonomisk utveckling och politiska förändringar.
  1848-1849: Ungerska revolutionen och frihetskriget mot Habsburgs styre. Kriget slutade i nederlag, och Ungern förlorade en stor del av sitt självstyre.
  1867: Österrike-Ungerns dubbelmonarki bildades genom det så kallade “Auszgleich” (förlikningen), vilket innebar att Ungern återfick en stor del av sitt självstyre och blev en likvärdig partner med Österrike.

  Första världskriget och Trianonfördraget

  1914-1918: Ungern deltog i första världskriget på centralmakternas sida (tillsammans med Tyskland, Österrike och Osmanska riket).
  1918: Ungern blev en självständig republik efter kriget och upplösningen av dubbelmonarkin.
  1920: Trianonfördraget: Ungern förlorade två tredjedelar av sitt territorium och en tredjedel av sin befolkning till grannländerna. Fördraget ledde till stora politiska och ekonomiska problem och bidrog till spänningar i regionen.

  Mellankrigstiden, andra världskriget och kommunistiskt styre:

  Ungern anslöt sig till axelmakterna (Tyskland, Italien och Japan) i hopp om att återvinna förlorade territorier.
  1944-1945: Tysk ockupation av Ungern och deportation av ungerska judar till förintelseläger.
  1945-1989: Kommunistiskt styre i Ungern under Sovjetunionens inflytande.
  1956: Ungerns nationella frihetskamp och upproret mot sovjetiskt styre. Upproret krossades av Sovjetunionen.

  Ungerns väg mot demokrati och EU-medlemskap

  1989: Ungern övergick till en flerpartidemokati och marknadsekonomi, och kommunistpartiet övergav makten.
  1990: Första fria parlamentsval hölls i Ungern.
  1999: Ungern blev medlem i NATO (Nordatlantiska fördragsorganisationen).
  2004: Ungern anslöt sig till Europeiska unionen (EU), vilket markerade en ny era av politisk och ekonomisk integration med resten av Europa.
  Ungern på 2000- och 2010-talet
  2010: Viktor Orbán, ledare för partiet Fidesz, blev Ungerns premiärminister, och hans regering inledde en rad kontroversiella konstitutionella och rättsliga reformer.
  2015: Flyktingkrisen i Europa ledde till en ökad politisk polarisering i Ungern, och regeringen förstärkte gränskontrollerna och införde en hårdare migrationspolitik.
  2018: Viktor Orbán vann sitt tredje på varandra följande mandat som premiärminister.

  Sammanfattning:
  Ungerns historia är både rik och komplex, präglad av dess geografiska läge och många kulturella och politiska inflytelser. Från de tidiga bosättningarna och romerska erövringarna till den moderna eran av demokrati och EU-medlemskap, har landet genomgått betydande förändringar och utmaningar. Genom att förstå Ungerns historia kan vi få en större förståelse för den ungerska kulturen och landets roll i Europa idag.

Vad kan man göra i Ungern?

Hungary

Ungern, beläget i hjärtat av Centraleuropa, är ett land fyllt av historia, kultur och naturskönhet. Från Budapests imponerande arkitektur till de natursköna landsbygderna och charmiga städerna, finns det så mycket att uppleva och utforska. I den här SEO-optimerade bloggposten kommer vi att avslöja 15 intressanta och unika saker att göra i Ungern, som kommer att göra din resa oförglömlig.

 1. Utforska Budapests historiska slottsområde
 • Besök det ikoniska Buda-slottet, som är beläget på slottskullen och erbjuder en fantastisk utsikt över Donau och staden.
 • Promenera längs den pittoreska Fiskarbastionen och besök Matthias-kyrkan, en av Budapests mest kända landmärken.
 1. Ta ett bad i Budapests berömda termalbad
 • Unna dig en avkopplande dag på Széchenyi eller Gellért termalbad, som är kända för sina helande egenskaper och vackra arkitektur.
 1. Kryssa längs Donau
 • Njut av en båttur längs Donau, floden som delar Budapest i Buda och Pest. Det är ett utmärkt sätt att se stadens vackra siluett och broar från vattnet.
 1. Smaka på ungerska viner och kulinariska läckerheter
 • Besök en av Ungerns många vinregioner, som Eger eller Tokaj, och smaka på de lokala vinerna.
 • Prova ungerska specialiteter, såsom gulasch, langos och Chimney Cake (Kürtőskalács).
 1. Besök Hortobágy nationalpark
 • Utforska Ungerns största nationalpark, som är känd för sitt öppna gräsmarker, traditionella boskapsskötsel och rika fågelliv.
 1. Upptäck Pécs kulturarv
 • Besök den charmiga staden Pécs, som är känd för sina romerska ruiner, medeltida arkitektur och framstående kulturinstitutioner, såsom Zsolnay keramikmuseum och Vasarely museum.
 1. Utforska Eger och dess historiska slott
 • Besök den vackra staden Eger, som är känd för sitt historiska slott, barockarkitektur och vinproduktion.
 1. Vandra i Bükk nationalpark
 • Ta en vandringstur i Bükk nationalpark, som erbjuder fantastiska landskap, kalkstensklippor och en rik flora och fauna.
 1. Upplev ungersk folklore i Kalocsa
 • Besök den färgstarka staden Kalocsa, som är känd för sina folkloristiska traditioner, såsom broderi och paprikaodling.

  10. Följ i Attilas fotspår vid Tisza-sjön


  Utforska Tisza-sjön, ett populärt naturreservat och rekreationsområde, där du kan uppleva fågelskådning, fiske och vattensporter.


  Sammanfattning:
  Ungern är ett fascinerande land som erbjuder något för alla intressen och smaker. Genom att utforska dess historia, kultur, natur och kulinariska läckerheter kommer du att upptäcka en rikedom av intressanta och unika upplevelser. Oavsett om du besöker för första gången eller återvänder för att utforska mer, är Ungern ett resmål som är väl värt att uppleva.

Karriärsmöjligheter i Ungern

Hungary

Har du någonsin funderat på att flytta till ett annat land för att utveckla din karriär och uppleva nya kulturer? Ungern kan vara det perfekta valet för dig, särskilt om du talar ett skandinaviskt språk. I den här bloggposten kommer vi att diskutera varför du bör överväga att flytta till Ungern, de fantastiska karriärmöjligheterna som väntar där och hur NordsAbroad.com kan hjälpa dig att hitta ditt drömjobb i detta spännande land.

Ungerns växande ekonomi och arbetsmarknad

Ungern har en stabil och växande ekonomi, vilket innebär att det finns många jobbmöjligheter för utländska arbetssökande.
Landet är känt för sin högteknologiska och tjänstebaserade industri, vilket erbjuder en mängd olika jobb inom IT, kommunikation, forskning och utveckling, och mycket mer.

Högt värderade skandinaviska språkkunskaper

Skandinaviska språk, som svenska, norska och danska, är mycket efterfrågade på den ungerska arbetsmarknaden.
Företag som verkar i Ungern uppskattar skandinaviska språkkunskaper för att kommunicera med sina kunder och affärspartner i Norden.

Högre löner och bättre karriärmöjligheter

Som en skandinavisk språktalare i Ungern kan du förvänta dig en attraktiv lön och goda karriärmöjligheter.
Lönerna är ofta högre än genomsnittet på den ungerska arbetsmarknaden, och du kan ha en bättre position för att förhandla om förmåner och karriärutveckling.

Lägre levnadskostnader jämfört med Sverige

Ungern erbjuder lägre levnadskostnader än Sverige, vilket innebär att du kan leva bekvämt och spara pengar samtidigt.
Boende, mat och transport är generellt billigare i Ungern än i de skandinaviska länderna.

Kulturella upplevelser och spännande livsstil

Ungern har en rik historia och kultur, vilket gör det till en spännande plats att bo och arbeta på. Du kommer att ha möjlighet att uppleva landets kulinariska läckerheter, arkitektur, konst och traditioner.

Hur NordsAbroad.com kan hjälpa dig hitta jobb i Ungern?

NordsAbroad.com är en expert på att hjälpa skandinaviska språktalare att hitta jobb i Ungern och har en omfattande förståelse för den ungerska arbetsmarknaden.

 • Vi erbjuder skräddarsydda jobbsökningsstrategier, CV-granskning och förberedelser för jobbintervjuer, vilket ger dig en konkurrensfördel på arbetsmarknaden.
 • Genom att samarbeta med NordsAbroad.com får du tillgång till vårt omfattande nätverk av företag och rekryterare i Ungern som söker efter skandinaviska språktalare.

  Så här ansöker du med NordsAbroad.com
 • Besök vår hemsida på NordsAbroad.com och registrera dig för att få tillgång till våra tjänster.
 • Skicka in ditt CV till oss, så kommer våra experter att granska det och hjälpa dig att anpassa det för den ungerska arbetsmarknaden.
 • Vi kommer att matcha dig med potentiella arbetsgivare och förbereda dig inför jobbintervjuer, vilket ökar dina chanser att få jobbet du drömmer om.

Sammanfattning: Att flytta till Ungern kan erbjuda skandinaviska språktalare en unik möjlighet att utveckla sin karriär, uppleva nya kulturer och förbättra sin livskvalitet. Genom att ta steget och flytta till Ungern kan du dra nytta av högre löner, bättre karriärmöjligheter och lägre levnadskostnader.

NordsAbroad.com är här för att hjälpa dig genom hela processen, från att hitta rätt jobb till att förbereda dig inför intervjuer och anpassa dig till ditt nya liv i Ungern.

Låt oss hjälpa dig att förverkliga din dröm om att arbeta och bo i Ungern. Skicka in ditt CV idag!

START AN ADVENTURE ABROAD

Want to Work abroad? Submit your CV Today!

Bo och jobba i Italien

Bo och jobba i Italien Påbörja ditt nya liv i Italien Italien är ett land med en rik historia och kultur som lockar människor från …

Read full post

Bo och jobba i Slovenien

Bo och jobba i Slovenien Påbörja ditt nya liv i Slovenien Slovenien är ett land beläget i sydöstra Europa och är känt för sin vackra …

Read full post

Bo och jobba i Litauen

Bo och jobba i Litauen Påbörja ditt nya liv i Litauen Tjeckien är ett land beläget i Central-Europa med en befolkning på ungefär 10,7 miljoner …

Read full post

Bo och jobba i Slovakien

Bo och jobba i Slovakien Påbörja ditt nya liv i Slovakien Slovakien är ett land beläget i Central- och Östeuropa, gränsande till Polen, Ukraina, Ungern, …

Read full post

Bo och jobba i Tjeckien

Bo och jobba i Tjeckien Påbörja ditt nya liv i Tjeckien Tjeckien är ett land beläget i Central-Europa med en befolkning på ungefär 10,7 miljoner …

Read full post

Bo och jobba i Serbien

Bo och jobba i Serbien Påbörja ditt nya liv i Serbien Serbien är ett land beläget i sydöstra Europa, gränsande till Bulgarien, Rumänien, Ungern, Bosnien …

Read full post

Bo och jobba i Spanien

Bo och jobba i Spanien Påbörja ditt nya liv i Spanien Spanien är ett av Europas mest attraktiva länder att bo och arbeta i. Landet …

Read full post

Bo och jobba i Frankrike

Bo och jobba i Frankrike Påbörja ditt nya liv i Frankrike Ungern är ett land beläget i Centraleuropa och är känt för sin rika historia, …

Read full post

Bo och jobba i Irland

Bo och jobba i Irland Påbörja ditt nya liv i Irland Irland, även känt som Eire på gaeliska, är en önation belägen i Nordvästeuropa. Landet …

Read full post

Bo och jobba i Portugal

Bo och jobba i Grekland Påbörja ditt nya liv i Grekland   Grekland är ett vackert land med en rik historia och kultur. Landet är …

Read full post

Bo och jobba i Polen

Bo och jobba i Polen Påbörja ditt nya liv i Polen Polen är en av Europas mest spännande länder att utforska och arbeta i. Med …

Read full post

Bo och jobba i Ungern

Bo och jobba i Ungern Påbörja ditt nya liv i Ungern Ungern är ett land beläget i Centraleuropa och är känt för sin rika historia, …

Read full post

Bo och jobba i Bulgarien

Bo och jobba i Bulgarien Påbörja ditt nya liv i Bulgarien Bulgarien är en spännande och varierad destination för den som söker ett nytt jobb …

Read full post

Bo och jobba i Portugal

Bo och jobba i Portugal Påbörja ditt nya liv i Portugal Grekland är ett vackert land med en rik historia och kultur. Landet är beläget …

Read full post

Bo och jobba i Kroatien

Bo och jobba i Kroatien Påbörja ditt nya liv i Kroatien Kroatien är ett land beläget i sydöstra Europa och är känt för sina vackra …

Read full post

Bo och jobba i Malta

Bo och jobba i Malta Påbörja ditt nya liv i Malta Malta är en önation belägen i Medelhavet, precis söder om Sicilien, Italien. Landet är …

Read full post

Bo och jobba i Rumänien

Bo och jobba i Rumänien Påbörja ditt nya liv i Rumänien Rumänien är ett land med en rik historia och kultur, beläget i sydöstra Europa. …

Read full post

Bo och jobba i Monaco

Bo och jobba i Monaco Påbörja ditt nya liv i Monaco Monaco är ett miniatyrland beläget på den franska Rivieran längs Medelhavet. Det är känt …

Read full post

Bo och jobba i Liechtenstein

Bo och jobba i Liechtenstein Påbörja ditt nya liv i Liechtenstein Liechtenstein är ett litet land beläget i Alperna i Central Europa, gränsande till Schweiz …

Read full post

Bo och jobba i San marino

Bo och jobba i San Marino Påbörja ditt nya liv i San Marino San Marino är en av världens minsta och äldsta republiker. Belägen i …

Read full post

Att bo och arbeta i Dublin

Bo och arbeta i Dublin Kort om Dublin: Dublin är huvudstaden i Irland och ligger vid floden Liffey. Staden är känd för sitt levande kulturliv, …

Read full post

Jobba i Spanien

Många faktorer gör att Spanien kan vara en av de bästa städerna i Europa just nu. Fantastiskt atmosfär, intensivt uteliv, goda jobbmöjligheter och såklart mycket …

Read full post

Jobba i Budapest

Budapest är vida känt för sin konst, arkitektur, spännande marknader, thermobad och ett av europas bästa barliv. Om du väljer att jobba i Budapest har …

Read full post

Få jobberfaring i Riga

Nyutdannet? Få erfaring i Riga! Gode grunner til å jobbe i Riga etter endte studier Jobbe utenlands Nyutdannet i Riga Nyutdannet? Bruk vakre Riga som …

Read full post

Jobba i Krakow

Jobba i Krakow Bo och arbeta i Krakow – Guide Jobba i Polen Jobba i Krakow! Bo och arbeta i Krakow   Krakow är Polens …

Read full post

Få jobb utomlands utan utbildning

Få jobb utomlands utan utbildning Rivstarta din karriär och få arbete direkt Jobba utomlands Få jobb utomlands utan utbildning! Vad är viktigast för arbetsgivarna arbetslivserfarenhet …

Read full post

Jobba i Prag

Många faktorer gör att Prag kan vara en av de bästa städerna i Europa just nu. Fantastiskt atmosfär, låg arbetslöshet, intensivt uteliv, goda jobbmöjligheter och …

Read full post

Bo utomlands ett år

Bo utomlands ett år Flytta från Sverige och jobba utomlands Bo och arbeta utomlands Bo utomlands ett år Funderar du på att testa bo utomlands …

Read full post

Svenska jobb på Malta

Malta är en vacker ö lokaliserad i den södra spetsen av Italien nedanför SIcilien och i mitten av medelhavet. Det är en populär destination för …

Read full post

7 anledningar att jobba utomlands

7 anledningar att jobba utomlands Jobba utomlands? 7 anledningar att jobba utomlands Svenskar och skandinaver älskar att resa och upptäcka nya platser. Men en kort …

Read full post

Jobba på distans utomlands

Jobba på distans utomlands Jobba hemifrån när du bor utomlands och maximera utlandsvistelsen! Jobba utomlands? Jobba på distans utomlands Med dagens moderna teknologi kan det …

Read full post

Jobba i Estland

Jobba i Estland Ta steget och sök jobb i progressiva Tallin Flytta utomlands till Tallin Sverige och Estland har varit tätt sammanlänkade genom historien och …

Read full post

Bo och arbeta i Östeuropa

I Östeuropa och Baltikum finns det mängder av fantastiska städer att uppleva och arbeta i. Du kan välja att jobba i en stad som passar …

Read full post

Jobba i Riga

Jobba i Riga Ta steget och sök jobb för svensktalande i vackra Riga Flytta utomlands till Vackra Riga Historiskt har Riga länge varit Baltikums viktigaste …

Read full post

Svenska jobb i Vilnius

Vilnius har de senaste åren genomgått en fas av modernisering samtidigt som man vårdat sitt vackra Old Town. Om du väljer att jobba i Litauens …

Read full post