Bo och jobba i Spanien

Påbörja ditt nya liv i Spanien

Spanien är ett av Europas mest attraktiva länder att bo och arbeta i. Landet är känt för sin rika kultur, vackra landskap och härliga klimat. Spanien är också en av de mest besökta turistdestinationerna i världen. Men det är inte bara turister som lockas till Spanien, många nordbor väljer också att flytta till landet för att utveckla sina karriärer eller för att njuta av det spanska livet.

 

Som ett av Europas mest ekonomiskt utvecklade länder har Spanien en hög GDP per capita på över 25 000 dollar per år. Landet har också en stark ekonomi med många möjligheter inom olika branscher, från turism till IT och finans. Detta gör Spanien till ett utmärkt val för dem som söker en karriärmöjlighet utomlands.

 

Språket i Spanien är spanska, som är ett av världens mest talade språk. Även om det är viktigt att kunna tala spanska för att kunna kommunicera och navigera i landet, finns det många företag och organisationer som också accepterar andra språk som engelska och tyska.

 

Befolkningen i Spanien är ungefär 47 miljoner människor och landet är känt för sin vänliga och öppna kultur. Spanien är också känt för sin rika historia och kultur, med många världsberömda sevärdheter som Sagrada Familia i Barcelona och Alhambra i Granada.

 

Om du är intresserad av att flytta till Spanien och utforska alla dessa möjligheter, tveka inte att skicka in din ansökan till oss på NordsAbroad.com. Vi är en rekryteringsföretag som hjälper nordbor att hitta arbeten utomlands, och vi skulle gärna vilja hjälpa dig att få en chans att utveckla din karriär och uppleva det spanska livet. Så vänta inte, skicka in din ansökan idag och ta det första steget mot en ny och spännande framtid i Spanien.

 

Kortfakta om Spanien

 • Genomsnittstemperatur: cirka 14-18°C (varierar beroende på region)

 • Landets storlek: 505 990 kvadratkilometer

 • Antal sjöar: över 250 större sjöar

 • Kustlinjens storlek: cirka 4 964 kilometer

 • Befolkningsstorlek: cirka 47 miljoner invånare

 • BNP per capita: cirka 29 600 USD

 • Officiella språk: spanska (kastilianska), samt regionala språk som katalanska, galiciska och baskiska

 • Valuta: Euro (EUR)
 •  

Spaniens historia

Spaniens historia – en resa genom tid och kultur

Spaniens historia sträcker sig över tusentals år och är präglad av en rad olika kulturer och civilisationer som har lämnat sitt avtryck på det land vi känner idag. I denna bloggpost kommer vi att ta en djupgående titt på Spaniens historia och de olika perioder och händelser som har format landet.

Förhistorisk tid och antiken

Spaniens historia börjar med förhistorisk tid, där arkeologiska fynd visar på mänsklig närvaro för över en miljon år sedan. Under paleolitiska och neolitiska perioderna var området bebott av jägar-samlarfolk som överlevde på det generösa klimatet och rikliga resurserna.

Under bronsåldern började jordbruket spridas över Iberiska halvön, och flera kulturer, som till exempel El Argar, utvecklades. Dessa kulturer kännetecknas av imponerande konstverk och arkitektur, samt avancerade tekniker inom metallbearbetning.

Under antiken blev Iberiska halvön en viktig plats för handel och kulturella utbyten. Fenicier, greker och kartager grundade kolonier längs kusten, och deras inflytande bidrog till att forma regionens kultur. En av de mest kända antika städerna är Tartessos, som var en kraftfull civilisation som växte fram i det nuvarande Andalusien under 1000-talet f.Kr.

Romarriket och Visigoterna

Under 200-talet f.Kr. började romarna erövra Iberiska halvön, och de inledde en period av nästan 700 års dominans. Under romartiden blev Spanien en viktig provins i romarriket, och många städer, vägar och akvedukter byggdes. Den mest kända romerska staden är Itálica, som ligger nära Sevilla.

Efter romarrikets fall på 400-talet e.Kr. tog visigoterna över makten på Iberiska halvön. Visigoterna var germanska stammar som tidigare varit foederati (allierade) med romarriket och som hade slagit sig ner i Spanien som en följd av folkvandringstiden. Visigoterna grundade ett kungarike på Iberiska halvön och styrde över landet fram till 700-talet.

Maurisk erövring och Reconquista

År 711 inleddes en ny era i Spaniens historia när muslimska morer från Nordafrika erövrade stora delar av Iberiska halvön. De inledde en period av över 700 års muslimsk närvaro och inflytande, känd som Al-Andalus. Under denna tid blomstrade konst, vetenskap och arkitektur, och många kända byggnader som Alhambra i Granada och Mezquita i Córdoba byggdes.
Samtidigt påbörjades Reconquista, en lång och komplicerad process där kristna kungadömen i norr kämpade för att återerövra landet från muslimerna. Detta var en period av krig, politiskt intriger och kulturella utbyten som pågick fram till 1492, då Granada, det sista muslimska kungadömet, föll till kung Ferdinand II av Aragonien och drottning Isabella I av Kastilien.

Enade Spanien och den gyllene eran

Efter Reconquista enades Spanien under Ferdinand och Isabella, och landet blev en viktig aktör på den europeiska scenen. 1492 var också året då Christofer Columbus upptäckte Amerika, vilket markerade början på den spanska erövringen och koloniseringen av Nya världen. Spaniens välstånd och inflytande växte kraftigt under 1500- och 1600-talen tack vare handeln med Amerika och dess rikedomar i guld och silver.

Denna period, känd som den gyllene eran, kännetecknas av en blomstrande kultur och konst. Många av Spaniens mest kända författare, som Miguel de Cervantes, Lope de Vega och Calderón de la Barca, levde under denna tid. Även målarkonsten frodades med konstnärer som El Greco, Diego Velázquez och Francisco de Zurbarán.

1700- och 1800-talen: Förändring och konflikt

Under 1700-talet upplevde Spanien en period av förändring och modernisering under upplysningen. Kungar som Karl III genomförde reformer för att förbättra landets ekonomi, infrastruktur och utbildningssystem. Under denna tid växte även städer som Madrid och Barcelona.

1800-talet präglades av konflikt, både inrikes och utrikes. Napoleon erövrade Spanien under det tidiga 1800-talet, vilket ledde till det spanska självständighetskriget och den efterföljande spanska konstitutionen från 1812. Spanien drabbades också av flera inbördeskrig, som de så kallade Carlistkrigen, där olika fraktioner kämpade om tronen och landets politiska riktning.

Under 1800-talet förlorade Spanien också sina kolonier i Amerika och Asien, vilket försvagade landets ekonomi och internationella inflytande.

1900-talet: Republik, inbördeskrig och demokrati

1900-talet började med en period av politisk instabilitet och sociala konflikter. 1931 utropades den andra spanska republiken, som försökte genomföra reformer och modernisera landet. Men de djupa politiska och sociala motsättningarna ledde till det spanska inbördeskriget 1936–1939, där republikaner och nationalistiska styrkor under ledning av general Francisco Franco kämpade om makten.

Efter inbördeskrigets slut etablerade Franco en auktoritär och nationalistisk diktatur som varade fram till hans död 1975. Under Francos styre förbjöds politiska partier, fackföreningar och regionala kulturer och språk. Landet isolerades också internationellt och upplevde en period av ekonomisk stagnation.

Efter Francos död inleddes en övergång till demokrati, känd som “La Transición”, under ledning av kung Juan Carlos I och politiker som Adolfo Suárez. 1978 antogs en ny demokratisk konstitution, och Spanien blev en konstitutionell monarki med ett parlamentariskt system.

Slutet av 1900-talet och 2000-talet: Europeisk integration och utmaningar

Sedan övergången till demokrati har Spanien gått igenom en period av modernisering och ekonomisk tillväxt. Landet anslöt sig till Europeiska unionen 1986 och antog euron som valuta 1999. Spaniens ekonomi växte snabbt under 1990- och 2000-talen, men drabbades hårt av den globala finanskrisen 2008.

Under de senaste decennierna har Spanien också upplevt flera politiska och sociala utmaningar, såsom den växande ojämlikheten, hög arbetslöshet, kampen mot terrorism, och den katalanska självständighetsrörelsen.

Sammanfattningsvis har Spaniens historia varit en fascinerande resa genom tid och kultur, där olika civilisationer och perioder har lämnat sitt avtryck på landet. Spanien har gått från att vara en del av romarriket, genom Reconquista och den gyllene eran, till att bli en modern europeisk nation. Med dess rika historia och kulturella mångfald fortsätter Spanien att fascinera och inspirera människor världen över.

Vad kan man göra i Spanien?

Spanien strand

Utforska Spanien: 15 fantastiska aktiviteter och sevärdheter för en oförglömlig resa

Spanien är ett land fyllt av historia, kultur, naturskönhet och äventyr. I denna detaljerade bloggpost kommer vi att utforska 15 spännande och intressanta saker att göra i Spanien som kommer att göra din semester oförglömlig. Från vackra stränder till historiska platser och imponerande konst, här är våra toppval för en minnesvärd resa.

1. Ta en promenad i Barcelonas gotiska kvarter

Barcelonas gotiska kvarter, även kallat Barri Gòtic, är hjärtat av stadens gamla stad och en av de mest populära turistattraktionerna i Barcelona. Ta en promenad genom de smala, kullerstensbelagda gatorna och upptäck charmiga torg, historiska kyrkor och imponerande arkitektur från medeltiden.

2. Utforska Alhambra i Granada

Alhambra är ett av de mest kända och imponerande historiska monumenten i Spanien. Detta fantastiska palats och fästning, beläget i Granada, är ett perfekt exempel på morisk arkitektur och en plats du inte får missa när du besöker Andalusien.

3. Sol och bad på Costa del Sol

Costa del Sol är en av Spaniens mest populära kustregioner, känd för sina vackra stränder, kristallklart vatten och solsken året runt. Njut av en avkopplande dag på stranden, prova på vattensporter eller besök en av de charmiga kuststäderna, som Marbella och Nerja.

4. Vandra i Picos de Europa Nationalpark

Picos de Europa är en imponerande bergskedja i norra Spanien som erbjuder fantastiska vandringsmöjligheter och otroliga vyer. Utforska den vackra naturen, besök traditionella byar och prova lokala delikatesser i denna underbara nationalpark.

5. Besök Guggenheim-museet i Bilbao

Guggenheim-museet i Bilbao är ett av de mest ikoniska och moderna konstmuseerna i världen. Museets spektakulära byggnad, designad av arkitekten Frank Gehry, är lika imponerande som de konstverk som finns inuti. Passa på att besöka detta kulturella landmärke när du är i Baskien.

6. Ta del av det lokala folklivet på La Tomatina-festivalen i Buñol

La Tomatina är en årlig festival som äger rum i staden Buñol, nära Valencia. Under denna unika och färgstarka festival kastar deltagare tusentals övermogna tomater på varandra i en gigantisk matkrig. Detta är en upplevelse du inte vill missa om du är i Spanien i slutet av augusti.

Karriärsmöjligheter i Spanien

Spanien

Flytta till Spanien: Hitta drömjobbet och förbättra din livskvalitet med hjälp av NordsAbroad.com

Spanien har mycket att erbjuda för den som funderar på att flytta utomlands: vackert väder, spännande kultur, god mat och massor av jobbmöjligheter, särskilt för skandinaviska språktalare. I denna detaljerade bloggpost kommer vi att utforska varför du bör överväga att flytta till Spanien och hur NordsAbroad.com kan hjälpa dig att hitta det perfekta jobbet för just dig.

1. Karriärmöjligheter för skandinaviska språktalare i Spanien

Det finns ett stort behov av skandinaviska språktalare inom en rad olika branscher i Spanien. Företag inom turism, kundtjänst, försäljning och IT värdesätter särskilt de språkkunskaper och den kulturella förståelsen som personer från Norden besitter. Detta innebär att det finns gott om karriärmöjligheter för dig som talar svenska, norska, danska eller finska och som är intresserad av att arbeta i Spanien.

2. Attraktiva löner och förmåner

Skandinaviska språktalare är mycket eftertraktade på den spanska arbetsmarknaden, och detta återspeglas ofta i lönerna. Som skandinavisk språktalare kan du förvänta dig en konkurrenskraftig lön, och i vissa fall även extra förmåner som till exempel boende, flygbiljetter och bonusar. Att arbeta i Spanien kan därför vara en mycket lukrativ möjlighet för den som vill förbättra sin ekonomiska situation.

3. Högre livskvalitet

Ett av de största skälen till att flytta till Spanien är den höga livskvaliteten som landet erbjuder. Med över 300 soldagar per år, vackra stränder och en rik kultur och historia finns det alltid något att göra och se. Dessutom är Spanien känt för sin avslappnade livsstil, vilket kan vara en välkommen förändring från stressen och pressen i Norden.

4. Goda förutsättningar för att lära sig spanska

Att flytta till Spanien ger dig en unik möjlighet att lära dig eller förbättra dina kunskaper i spanska, ett av världens mest talade språk. Att tala spanska kan vara en stor tillgång i din karriär och ge dig ännu fler möjligheter på den internationella arbetsmarknaden.

5. Hur NordsAbroad.com kan hjälpa dig att hitta jobbet i Spanien

På NordsAbroad.com är vi experter på att matcha skandinaviska språktalare med spännande jobbmöjligheter i Spanien. Genom att skicka in ditt CV till oss får du tillgång till en rad tjänster som kan hjälpa dig att hitta ditt drömjobb:

 • Personlig jobbförmedling: Vi analyserar ditt CV och matchar dig med jobb som passar din profil, erfarenhet och intressen.

 • Kontakt med arbetsgivare: Vi har etablerade relationer med företag i Spanien som är i behov av skandinaviska språktalare och kan hjälpa dig att komma i kontakt med rätt arbetsgivare.

 • Intervjuförberedelser: Vi erbjuder stöd och råd inför jobbintervjuer, så att du känner dig trygg och förberedd när det är dags att möta din potentiella arbetsgivare.

 • Praktisk hjälp: Vi kan hjälpa dig med praktiska frågor kring att flytta till och arbeta i Spanien, såsom att hitta bostad, ansöka om personnummer (NIE) och navigera i den spanska byråkratin.

6. Ta första steget mot ditt nya liv i Spanien

Att flytta till Spanien kan vara en fantastisk möjlighet att förbättra din livskvalitet, utveckla din karriär och lära dig ett nytt språk. Genom att skicka in ditt CV till oss på NordsAbroad.com får du tillgång till experthjälp och rådgivning som kan underlätta processen och öka dina chanser att hitta det perfekta jobbet i Spanien.

Sammanfattning

Spanien är ett utmärkt val för den som funderar på att flytta utomlands och vill ha en hög livskvalitet, spännande karriärmöjligheter och chansen att lära sig spanska. Skandinaviska språktalare är mycket eftertraktade på den spanska arbetsmarknaden, och genom att skicka in ditt CV till NordsAbroad.com kan du få hjälp att hitta ett jobb som passar just dig. Tveka inte – ta första steget mot ditt nya liv i Spanien redan idag!

START AN ADVENTURE ABROAD

Want to Work abroad? Submit your CV Today!

Bo och jobba i Italien

Bo och jobba i Italien Påbörja ditt nya liv i Italien Italien är ett land med en rik historia och kultur som lockar människor från …

Read full post

Bo och jobba i Slovenien

Bo och jobba i Slovenien Påbörja ditt nya liv i Slovenien Slovenien är ett land beläget i sydöstra Europa och är känt för sin vackra …

Read full post

Bo och jobba i Litauen

Bo och jobba i Litauen Påbörja ditt nya liv i Litauen Tjeckien är ett land beläget i Central-Europa med en befolkning på ungefär 10,7 miljoner …

Read full post

Bo och jobba i Slovakien

Bo och jobba i Slovakien Påbörja ditt nya liv i Slovakien Slovakien är ett land beläget i Central- och Östeuropa, gränsande till Polen, Ukraina, Ungern, …

Read full post

Bo och jobba i Tjeckien

Bo och jobba i Tjeckien Påbörja ditt nya liv i Tjeckien Tjeckien är ett land beläget i Central-Europa med en befolkning på ungefär 10,7 miljoner …

Read full post

Bo och jobba i Serbien

Bo och jobba i Serbien Påbörja ditt nya liv i Serbien Serbien är ett land beläget i sydöstra Europa, gränsande till Bulgarien, Rumänien, Ungern, Bosnien …

Read full post

Bo och jobba i Spanien

Bo och jobba i Spanien Påbörja ditt nya liv i Spanien Spanien är ett av Europas mest attraktiva länder att bo och arbeta i. Landet …

Read full post

Bo och jobba i Frankrike

Bo och jobba i Frankrike Påbörja ditt nya liv i Frankrike Ungern är ett land beläget i Centraleuropa och är känt för sin rika historia, …

Read full post

Bo och jobba i Irland

Bo och jobba i Irland Påbörja ditt nya liv i Irland Irland, även känt som Eire på gaeliska, är en önation belägen i Nordvästeuropa. Landet …

Read full post

Bo och jobba i Portugal

Bo och jobba i Grekland Påbörja ditt nya liv i Grekland  Grekland är ett vackert land med en rik historia och kultur. Landet är beläget …

Read full post

Bo och jobba i Polen

Bo och jobba i Polen Påbörja ditt nya liv i Polen Polen är en av Europas mest spännande länder att utforska och arbeta i. Med …

Read full post

Bo och jobba i Ungern

Bo och jobba i Ungern Påbörja ditt nya liv i Ungern Ungern är ett land beläget i Centraleuropa och är känt för sin rika historia, …

Read full post

Bo och jobba i Bulgarien

Bo och jobba i Bulgarien Påbörja ditt nya liv i Bulgarien Bulgarien är en spännande och varierad destination för den som söker ett nytt jobb …

Read full post

Bo och jobba i Portugal

Bo och jobba i Portugal Påbörja ditt nya liv i Portugal Grekland är ett vackert land med en rik historia och kultur. Landet är beläget …

Read full post

Bo och jobba i Kroatien

Bo och jobba i Kroatien Påbörja ditt nya liv i Kroatien Kroatien är ett land beläget i sydöstra Europa och är känt för sina vackra …

Read full post

Bo och jobba i Malta

Bo och jobba i Malta Påbörja ditt nya liv i Malta Malta är en önation belägen i Medelhavet, precis söder om Sicilien, Italien. Landet är …

Read full post

Bo och jobba i Rumänien

Bo och jobba i Rumänien Påbörja ditt nya liv i Rumänien Rumänien är ett land med en rik historia och kultur, beläget i sydöstra Europa. …

Read full post

Bo och jobba i Monaco

Bo och jobba i Monaco Påbörja ditt nya liv i Monaco Monaco är ett miniatyrland beläget på den franska Rivieran längs Medelhavet. Det är känt …

Read full post

Bo och jobba i Liechtenstein

Bo och jobba i Liechtenstein Påbörja ditt nya liv i Liechtenstein Liechtenstein är ett litet land beläget i Alperna i Central Europa, gränsande till Schweiz …

Read full post

Bo och jobba i San marino

Bo och jobba i San Marino Påbörja ditt nya liv i San Marino San Marino är en av världens minsta och äldsta republiker. Belägen i …

Read full post

Att bo och arbeta i Dublin

Bo och arbeta i Dublin Kort om Dublin: Dublin är huvudstaden i Irland och ligger vid floden Liffey. Staden är känd för sitt levande kulturliv, …

Read full post

Jobba i Spanien

Många faktorer gör att Spanien kan vara en av de bästa städerna i Europa just nu. Fantastiskt atmosfär, intensivt uteliv, goda jobbmöjligheter och såklart mycket …

Read full post

Jobba i Budapest

Budapest är vida känt för sin konst, arkitektur, spännande marknader, thermobad och ett av europas bästa barliv. Om du väljer att jobba i Budapest har …

Read full post

Få jobberfaring i Riga

Nyutdannet? Få erfaring i Riga! Gode grunner til å jobbe i Riga etter endte studier Jobbe utenlandsNyutdannet i Riga Nyutdannet? Bruk vakre Riga som springbrett! …

Read full post

Jobba i Krakow

Jobba i Krakow Bo och arbeta i Krakow – Guide Jobba i PolenJobba i Krakow! Bo och arbeta i Krakow Krakow är Polens näst största stad …

Read full post

Få jobb utomlands utan utbildning

Få jobb utomlands utan utbildning Rivstarta din karriär och få arbete direkt Jobba utomlandsFå jobb utomlands utan utbildning! Vad är viktigast för arbetsgivarna arbetslivserfarenhet eller …

Read full post

Jobba i Prag

Många faktorer gör att Prag kan vara en av de bästa städerna i Europa just nu. Fantastiskt atmosfär, låg arbetslöshet, intensivt uteliv, goda jobbmöjligheter och …

Read full post

Bo utomlands ett år

Bo utomlands ett år Flytta från Sverige och jobba utomlands Bo och arbeta utomlandsBo utomlands ett år Funderar du på att testa bo utomlands ett …

Read full post

Svenska jobb på Malta

Malta är en vacker ö lokaliserad i den södra spetsen av Italien nedanför SIcilien och i mitten av medelhavet. Det är en populär destination för …

Read full post

7 anledningar att jobba utomlands

7 anledningar att jobba utomlands Jobba utomlands?7 anledningar att jobba utomlands Svenskar och skandinaver älskar att resa och upptäcka nya platser. Men en kort semesterresa …

Read full post

Jobba på distans utomlands

Jobba på distans utomlands Jobba hemifrån när du bor utomlands och maximera utlandsvistelsen! Jobba utomlands?Jobba på distans utomlands Med dagens moderna teknologi kan det ibland …

Read full post

Jobba i Estland

Jobba i Estland Ta steget och sök jobb i progressiva Tallin Flytta utomlands till Tallin Sverige och Estland har varit tätt sammanlänkade genom historien och …

Read full post

Bo och arbeta i Östeuropa

I Östeuropa och Baltikum finns det mängder av fantastiska städer att uppleva och arbeta i. Du kan välja att jobba i en stad som passar …

Read full post

Jobba i Riga

Jobba i Riga Ta steget och sök jobb för svensktalande i vackra Riga Flytta utomlands till Vackra Riga Historiskt har Riga länge varit Baltikums viktigaste …

Read full post

Svenska jobb i Vilnius

Vilnius har de senaste åren genomgått en fas av modernisering samtidigt som man vårdat sitt vackra Old Town. Om du väljer att jobba i Litauens …

Read full post