Bo och jobba i Serbien

Påbörja ditt nya liv i Serbien

Serbien är ett land beläget i sydöstra Europa, gränsande till Bulgarien, Rumänien, Ungern, Bosnien och Herzegovina, Kroatien, Slovenien, Makedonien och Montenegro. Landet har en unik kultur med influenser från både östeuropa och Balkan. Serbien är känt för sin rika historia, vackra landskap och vänliga människor.

 

Språket som talas i Serbien är serbiska, som är ett slaviskt språk. Serbiska är också ett av de officiella språken i Bosnien och Herzegovina och Montenegro. Det finns också många andra språk som talas i Serbien, inklusive albanska, romani och tyska.

 

Serbiens befolkning är ungefär 7 miljoner människor och huvudstaden är Belgrad. Landet har en stabil ekonomi med en BNP per capita på omkring $12,000. Serbien är känt för sin jordbruk, metallurgi och textilindustri. Det finns också många möjligheter inom teknik, turism och servicebranscher.

 

Serbien är också rikt på kultur och historia. Landet är känt för sin musik, dans och konst. Belgrad är hem för många historiska platser som Kalemegdan, en medeltida fästning, och Knez Mihailova, en av stadens äldsta gator. Serbien är också känt för sin natur, inklusive nationalparken Djerdap som är hem för många vilda djur och vackra landskap.

 

Om du är intresserad av att arbeta i Serbien och talar ett nordiskt språk, kan NordsAbroad.com hjälpa dig att hitta en passande tjänst. NordsAbroad.com är en rekryteringsföretag som hjälper personer som talar nordiska språk att hitta jobb utomlands. Skicka in din CV till oss idag och låt oss hjälpa dig att ta nästa steg i din karriär i detta vackra land.

Kortfakta om Serbien

 • Genomsnittstemperatur: Cirka 11°C (varierar beroende på region)

 • Landets storlek: Cirka 77 474 km²

 • Antal sjöar: Över 60 sjöar

 • Kustlinjens storlek: Serbien är ett land utan kust

 • Befolkningsstorlek: Cirka 7 miljoner invånare

 • BNP per capita: Cirka 8 000 USD (2021)

 • Officiella språk: Serbiska
 •  

Serbien historia

Serbiens tidiga historia: Serbiens historia sträcker sig långt tillbaka i tiden. Landet har varit bebott sedan förhistorisk tid. Arkeologiska fynd, inklusive Vinča-kulturen som är daterad mellan 5700 och 4500 f.Kr., visar att människor har levt här under en mycket lång tid.

Den romerska eran: Serbien var en del av det romerska riket och många viktiga städer och infrastrukturer byggdes under denna period. Två av romarrikets mest kända kejsare, Trajanus och Konstantin den store, föddes i vad som idag är Serbien.

Slavernas ankomst: Slaverna anlände till Balkanhalvön på 500- och 600-talet, inklusive de första serbiska stammarna. De blandade sig med den inhemska befolkningen och skapade grunden för det moderna serbiska folket.

Medeltiden: Serbien blomstrade under medeltiden och nådde sin storhetstid under kung Stefan Dušan (1331-1355). Under hans regeringstid expanderade Serbien och bildade ett stort och mäktigt rike som sträckte sig över stora delar av Balkan. Kulturen och konsten blomstrade också under denna tid.

Osmanska rikets erövring: Serbien kunde inte stå emot det expansiva Osmanska riket som erövrade Serbien i mitten av 1400-talet. Serbien blev en provins under den osmanska dominansen, och den serbiska befolkningen förlorade en stor del av sin frihet och autonomi.

Uppror och självständighet: Mot slutet av 1700-talet och början av 1800-talet började serberna att kämpa för sin självständighet. Det första serbiska upproret, lett av Karađorđe Petrović, bröt ut 1804 och resulterade i en kortvarig självständighet fram till 1813. Det andra serbiska upproret, som leddes av Miloš Obrenović, ledde till att Serbien återfick sin autonomi 1815.

Kungadömet Serbien: Serbien blev officiellt ett kungadöme 1882 under kung Milan Obrenović. Landet fortsatte att expandera och moderniseras, samtidigt som det kämpade för att förbättra relationerna med sina grannländer.

Första och andra världskriget: Serbien spelade en viktig roll i första världskriget, då mordet på ärkehertig Franz Ferdinand i Sarajevo 1914 utlöste konflikten. Serbien kämpade tappert mot Österrike-Ungern och dess allierade, men led stora förluster och omfattande förstörelse.

Efter kriget bildades Kungariket Jugoslavien, där Serbien blev en del av den nya sydslaviska staten. Jugoslavien var en monarki fram till andra världskriget, då landet ockuperades av nazisterna och deras allierade. Under ockupationen kämpade olika serbiska motståndsrörelser mot de utländska styrkorna, inklusive de kommunistiska partisanerna ledda av Josip Broz Tito.

Socialistiska Jugoslavien: Efter kriget bildades Socialistiska federativa republiken Jugoslavien med Tito som dess ledare. Serbien var en av de sex socialistiska republikerna inom Jugoslavien. Landet blomstrade under efterkrigstiden och upplevde en period av ekonomisk tillväxt och politisk stabilitet. Tito var en skicklig diplomat som kunde balansera mellan öst och väst under kalla kriget, och Jugoslavien var en av grundarna till den alliansfria rörelsen.

Jugoslaviens sönderfall: Efter Titos död 1980 började Jugoslavien att falla sönder på grund av ekonomiska problem och etniska spänningar. Serbien, under ledning av Slobodan Milošević, försökte att bevara en centraliserad jugoslavisk stat, men detta ledde till ytterligare konflikter med de andra republikerna. På 1990-talet förlorade Serbien kontroll över Kroatien, Slovenien, Bosnien-Hercegovina, Nordmakedonien och Montenegro, som alla förklarade sin självständighet.

Krig och konflikter på 1990-talet: Under 1990-talet var Serbien inblandat i flera krig och konflikter, inklusive krigen i Kroatien och Bosnien-Hercegovina. Landet anklagades för krigsförbrytelser och etnisk rensning, vilket ledde till internationella sanktioner och isolering.

Kosovokriget och Milosevic-regimens fall: Kosovokriget utbröt 1998 mellan serbiska styrkor och etniska albaner som kämpade för självständighet. Detta ledde till en humanitär kris och slutligen till en NATO-ledd militär intervention 1999. Slobodan Milošević förlorade makten 2000 och överlämnades till Internationella brottmålsdomstolen i Haag, där han avled under rättegången.

Efter Milošević: Efter Milošević-regimens fall har Serbien fokuserat på att återuppbygga sitt internationella anseende och ekonomi. Landet har genomgått en rad politiska och ekonomiska reformer och arbetar för att bli medlem i Europeiska unionen. År 2006 blev Serbien en självständig nation när Montenegro röstade för att lämna statsförbundet Serbien och Montenegro.

Kosovos självständighet: Kosovo, en provins i södra Serbien med en övervägande etnisk albansk befolkning, förklarade sin självständighet 2008. Serbien erkänner dock inte Kosovos självständighet och betraktar fortfarande regionen som en del av sitt territorium. Denna fråga förblir en källa till spänningar i regionen och mellan Serbien och vissa internationella aktörer.

Serbiens framtid: Serbien står inför många utmaningar i sin strävan efter stabilitet, ekonomisk tillväxt och integration i det europeiska och internationella samfundet. Landet måste hantera det komplicerade arvet från sin historia och arbeta för att skapa en ljusare framtid för alla sina medborgare.

Det här var en kort genomgång av Serbiens historia, men som ni säkert märker finns det mycket mer att upptäcka och lära. Serbiens rika och varierade historia gör det till ett fascinerande land att utforska!

Vad kan man göra i Serbien?

Hitta jobb i Serbien
 1. Utforska Belgrad

  Belgrad, Serbiens huvudstad, är en stad med en lång och färgstark historia. Staden erbjuder en perfekt blandning av gammalt och nytt, med historiska byggnader och monument som tronar över moderna kaféer, barer och gallerier. Missa inte att besöka Kalemegdan, stadens imponerande fästning, och ta en promenad längs den livliga gågatan Knez Mihailova.

 2. Besök Novi Sad

  Novi Sad, Serbiens näst största stad, är en fantastisk destination för alla som älskar kultur och konst. Staden är känd för sin charmiga arkitektur och sina pulserande gator, och den anordnar varje år EXIT-festivalen, en av Europas största musikfestivaler.

 3. Upplev naturen i Tara Nationalpark

  Serbien är inte bara städer och historia – landet har också otroliga naturlandskap att utforska! Tara Nationalpark är en av de vackraste platserna i landet, och här kan du njuta av orörda skogar, berg och floder. Vandring, cykling och rafting är bara några av de aktiviteter som erbjuds i parken.

 4. Följ Donau på dess väg genom Serbien

  Donau, en av Europas mest kända floder, rinner genom Serbien och erbjuder en fantastisk möjlighet att upptäcka landets natursköna platser och charmiga byar. Besök till exempel den pittoreska staden Smederevo, med sitt imponerande fort, och njut av de vackra vyerna över floden.

 5. Skidåkning på Kopaonik

  Om du är en skidälskare bör du inte missa Kopaonik, Serbiens största skidresort. Här hittar du över 60 kilometer välpreparerade pister och en rad olika aktiviteter för både nybörjare och erfarna skidåkare. Dessutom är priserna betydligt lägre än i många andra europeiska skidorter!

 6. Besök klostren i Serbien

  Serbien är hem för många vackra kloster, vilka ofta är belägna i storslagna naturomgivningar. Studenica-klostret, som finns med på UNESCO:s världsarvslista, är ett av de mest imponerande exemplen, men även klostren i Ovčar-Kablar-klöften och Visoki Dečani är värda ett besök

  1. Utforska Nis

   Nis är en av Serbiens äldsta städer och har en rik historia som sträcker sig tillbaka till romartiden. Här hittar du bland annat det välbevarade Nis-fästningen och det fascinerande Skull Tower (Ćele Kula), som är byggt av skallar från serbiska upprorsmän som föll under Ottomanska rikets styre. Dessutom är Nis också känt för sin fantastiska mat – passa på att smaka på några traditionella serbiska rätter!

  2. Upptäck Uvac Canyon

   Uvac Canyon är ett av de mest spektakulära landskapen i Serbien, med sina slingrande floder, branta klippor och orörda skogar. Området är också hem för den sällsynta och skyddade gåsgamen, vilket gör det till en utmärkt plats för fågelskådning. En båttur längs Uvacfloden är ett måste för att fullt ut uppskatta den fantastiska naturen i denna region.

  3. Vandra i Đavolja Varoš

   Đavolja Varoš (Djävulens stad) är en märklig och spännande geologisk formation i södra Serbien, där hundratals erosionsskyddade pelare av jord och sten tornar upp sig som om de vore skapade av någon mystisk kraft. Området är perfekt för en vandringstur och erbjuder en oförglömlig syn.

  4. Njut av vinprovning i Fruška Gora

   Serbien har en lång tradition av vinodling och vinproduktion, och en av de bästa platserna att upptäcka detta är Fruška Gora, en vacker nationalpark som också kallas för Serbiens Toscana. Här hittar du många vingårdar där du kan smaka på lokala viner och njuta av den fantastiska utsikten över de böljande kullarna.

  Så där har ni det, tio intressanta och spännande saker att göra i Serbien! Landet är en oupptäckt pärla i Europas hjärta, och det finns massor att se och göra för alla typer av resenärer. Oavsett om du är intresserad av historia, kultur, natur eller äventyr, kommer du säkert att hitta något som passar dig i Serbien. Packa väskan och ge dig ut på en resa till detta fantastiska land – du kommer inte att bli besviken!

Karriärsmöjligheter i Serbien

Hitta jobb i Serbien
 1. Karriärmöjligheter för skandinaviska språktalare Serbien har under de senaste åren blivit en het plats för internationella företag som söker efter talanger med skandinaviska språkkunskaper. Här finns det gott om jobbmöjligheter inom allt från kundtjänst och teknisk support till försäljning och marknadsföring. Och det bästa av allt? Din expertis inom svenska, norska eller danska kommer att vara mycket eftertraktad, vilket innebär att du har en fördel på arbetsmarknaden!

 2. Lönenivån för skandinaviska språktalare Som en skandinavisk språktalare i Serbien kan du förvänta dig en attraktiv lön som ofta är högre än genomsnittet för lokalbefolkningen. Eftersom det är en bristvara att hitta kompetenta medarbetare som behärskar skandinaviska språk, är företagen villiga att betala extra för att säkra rätt kandidater. Detta ger dig en unik möjlighet att både avancera i karriären och njuta av en högre levnadsstandard.

 3. Låg levnadskostnad En av de stora fördelarna med att flytta till Serbien är den låga levnadskostnaden. Här kan du njuta av en trevlig livsstil med allt från prisvärd mat och dryck till billigt boende och offentliga transporter. Detta innebär att du kan leva riktigt bra på din lön som skandinavisk språktalare och samtidigt ha pengar över för att njuta av fritidsaktiviteter och resor.

 4. Rik kultur och historia Serbien har en fascinerande historia och en rik kultur som är värd att utforska. Genom att flytta hit får du möjlighet att lära dig mer om landets spännande förflutna och uppleva allt från traditionella folkdanser och konstverk till lokala festivaler och evenemang. Dessutom är Serbien hem för några fantastiska arkitektoniska skatter och UNESCO-världsarv, vilket ger dig oändliga möjligheter att utforska och lära dig om landets kulturarv.

 5. Vackra landskap och äventyrsaktiviteter Serbien erbjuder enastående natursköna landskap och möjligheter för äventyrliga aktiviteter, allt från vandring och cykling i vackra nationalparker till skidåkning och rafting i bergsområdena. Här hittar du något för alla smaker, oavsett om du är en inbiten friluftsentusiast eller bara vill njuta av en lugn promenad i naturen.

  1. Vänliga och välkomnande människor Serbiska människor är kända för att vara vänliga och välkomnande, vilket gör det enklare att känna sig som hemma i det nya landet. Du kommer snabbt att märka att lokalbefolkningen är intresserade av att lära känna dig och dela med sig av sin kultur och traditioner. Detta skapar en varm och inkluderande atmosfär som gör att du snabbt kommer att trivas i Serbien.

  2. Utomordentlig mat och dryck Serbisk mat är en härlig blandning av traditionella smaker och influenser från omgivande länder. Här kan du njuta av läckra rätter som ćevapi (köttfärsrullar), pljeskavica (balkansk hamburgare) och sarma (kåldolmar), samt söta bakverk som krofne (munkar) och baklava. Dessutom är Serbien känt för sitt vin och rakija (fruktbrännvin), vilket ger dig gott om möjligheter att utforska lokala drycker.

  Så där har ni det, sju fantastiska anledningar att överväga att flytta till Serbien och ge dig ut på ett nytt och spännande kapitel i ditt liv. Och vi på NordsAbroad.com är här för att hjälpa dig hela vägen! Genom att skicka in ditt CV till oss kommer du att få tillgång till vår expertkunskap och vårt omfattande nätverk av arbetsgivare som söker efter skandinaviska språktalare i Serbien.

  Vårt team av erfarna rekryterare kommer att matcha dig med de bästa jobbmöjligheterna och ge dig råd och stöd under hela ansöknings- och flyttningsprocessen. Så varför inte ta chansen och förverkliga dina drömmar om att bo och arbeta utomlands? Skicka in ditt CV till oss på NordsAbroad.com redan idag och låt oss hjälpa dig att hitta ditt perfekta jobb i Serbien!Skicka in ditt CV idag!

START AN ADVENTURE ABROAD

Want to Work abroad? Submit your CV Today!

Bo och jobba i Italien

Bo och jobba i Italien Påbörja ditt nya liv i Italien Italien är ett land med en rik historia och kultur som lockar människor från …

Read full post

Bo och jobba i Slovenien

Bo och jobba i Slovenien Påbörja ditt nya liv i Slovenien Slovenien är ett land beläget i sydöstra Europa och är känt för sin vackra …

Read full post

Bo och jobba i Litauen

Bo och jobba i Litauen Påbörja ditt nya liv i Litauen Tjeckien är ett land beläget i Central-Europa med en befolkning på ungefär 10,7 miljoner …

Read full post

Bo och jobba i Slovakien

Bo och jobba i Slovakien Påbörja ditt nya liv i Slovakien Slovakien är ett land beläget i Central- och Östeuropa, gränsande till Polen, Ukraina, Ungern, …

Read full post

Bo och jobba i Tjeckien

Bo och jobba i Tjeckien Påbörja ditt nya liv i Tjeckien Tjeckien är ett land beläget i Central-Europa med en befolkning på ungefär 10,7 miljoner …

Read full post

Bo och jobba i Serbien

Bo och jobba i Serbien Påbörja ditt nya liv i Serbien Serbien är ett land beläget i sydöstra Europa, gränsande till Bulgarien, Rumänien, Ungern, Bosnien …

Read full post

Bo och jobba i Spanien

Bo och jobba i Spanien Påbörja ditt nya liv i Spanien Spanien är ett av Europas mest attraktiva länder att bo och arbeta i. Landet …

Read full post

Bo och jobba i Frankrike

Bo och jobba i Frankrike Påbörja ditt nya liv i Frankrike Ungern är ett land beläget i Centraleuropa och är känt för sin rika historia, …

Read full post

Bo och jobba i Irland

Bo och jobba i Irland Påbörja ditt nya liv i Irland Irland, även känt som Eire på gaeliska, är en önation belägen i Nordvästeuropa. Landet …

Read full post

Bo och jobba i Portugal

Bo och jobba i Grekland Påbörja ditt nya liv i Grekland  Grekland är ett vackert land med en rik historia och kultur. Landet är beläget …

Read full post

Bo och jobba i Polen

Bo och jobba i Polen Påbörja ditt nya liv i Polen Polen är en av Europas mest spännande länder att utforska och arbeta i. Med …

Read full post

Bo och jobba i Ungern

Bo och jobba i Ungern Påbörja ditt nya liv i Ungern Ungern är ett land beläget i Centraleuropa och är känt för sin rika historia, …

Read full post

Bo och jobba i Bulgarien

Bo och jobba i Bulgarien Påbörja ditt nya liv i Bulgarien Bulgarien är en spännande och varierad destination för den som söker ett nytt jobb …

Read full post

Bo och jobba i Portugal

Bo och jobba i Portugal Påbörja ditt nya liv i Portugal Grekland är ett vackert land med en rik historia och kultur. Landet är beläget …

Read full post

Bo och jobba i Kroatien

Bo och jobba i Kroatien Påbörja ditt nya liv i Kroatien Kroatien är ett land beläget i sydöstra Europa och är känt för sina vackra …

Read full post

Bo och jobba i Malta

Bo och jobba i Malta Påbörja ditt nya liv i Malta Malta är en önation belägen i Medelhavet, precis söder om Sicilien, Italien. Landet är …

Read full post

Bo och jobba i Rumänien

Bo och jobba i Rumänien Påbörja ditt nya liv i Rumänien Rumänien är ett land med en rik historia och kultur, beläget i sydöstra Europa. …

Read full post

Bo och jobba i Monaco

Bo och jobba i Monaco Påbörja ditt nya liv i Monaco Monaco är ett miniatyrland beläget på den franska Rivieran längs Medelhavet. Det är känt …

Read full post

Bo och jobba i Liechtenstein

Bo och jobba i Liechtenstein Påbörja ditt nya liv i Liechtenstein Liechtenstein är ett litet land beläget i Alperna i Central Europa, gränsande till Schweiz …

Read full post

Bo och jobba i San marino

Bo och jobba i San Marino Påbörja ditt nya liv i San Marino San Marino är en av världens minsta och äldsta republiker. Belägen i …

Read full post

Att bo och arbeta i Dublin

Bo och arbeta i Dublin Kort om Dublin: Dublin är huvudstaden i Irland och ligger vid floden Liffey. Staden är känd för sitt levande kulturliv, …

Read full post

Jobba i Spanien

Många faktorer gör att Spanien kan vara en av de bästa städerna i Europa just nu. Fantastiskt atmosfär, intensivt uteliv, goda jobbmöjligheter och såklart mycket …

Read full post

Jobba i Budapest

Budapest är vida känt för sin konst, arkitektur, spännande marknader, thermobad och ett av europas bästa barliv. Om du väljer att jobba i Budapest har …

Read full post

Få jobberfaring i Riga

Nyutdannet? Få erfaring i Riga! Gode grunner til å jobbe i Riga etter endte studier Jobbe utenlandsNyutdannet i Riga Nyutdannet? Bruk vakre Riga som springbrett! …

Read full post

Jobba i Krakow

Jobba i Krakow Bo och arbeta i Krakow – Guide Jobba i PolenJobba i Krakow! Bo och arbeta i Krakow Krakow är Polens näst största stad …

Read full post

Få jobb utomlands utan utbildning

Få jobb utomlands utan utbildning Rivstarta din karriär och få arbete direkt Jobba utomlandsFå jobb utomlands utan utbildning! Vad är viktigast för arbetsgivarna arbetslivserfarenhet eller …

Read full post

Jobba i Prag

Många faktorer gör att Prag kan vara en av de bästa städerna i Europa just nu. Fantastiskt atmosfär, låg arbetslöshet, intensivt uteliv, goda jobbmöjligheter och …

Read full post

Bo utomlands ett år

Bo utomlands ett år Flytta från Sverige och jobba utomlands Bo och arbeta utomlandsBo utomlands ett år Funderar du på att testa bo utomlands ett …

Read full post

Svenska jobb på Malta

Malta är en vacker ö lokaliserad i den södra spetsen av Italien nedanför SIcilien och i mitten av medelhavet. Det är en populär destination för …

Read full post

7 anledningar att jobba utomlands

7 anledningar att jobba utomlands Jobba utomlands?7 anledningar att jobba utomlands Svenskar och skandinaver älskar att resa och upptäcka nya platser. Men en kort semesterresa …

Read full post

Jobba på distans utomlands

Jobba på distans utomlands Jobba hemifrån när du bor utomlands och maximera utlandsvistelsen! Jobba utomlands?Jobba på distans utomlands Med dagens moderna teknologi kan det ibland …

Read full post

Jobba i Estland

Jobba i Estland Ta steget och sök jobb i progressiva Tallin Flytta utomlands till Tallin Sverige och Estland har varit tätt sammanlänkade genom historien och …

Read full post

Bo och arbeta i Östeuropa

I Östeuropa och Baltikum finns det mängder av fantastiska städer att uppleva och arbeta i. Du kan välja att jobba i en stad som passar …

Read full post

Jobba i Riga

Jobba i Riga Ta steget och sök jobb för svensktalande i vackra Riga Flytta utomlands till Vackra Riga Historiskt har Riga länge varit Baltikums viktigaste …

Read full post

Svenska jobb i Vilnius

Vilnius har de senaste åren genomgått en fas av modernisering samtidigt som man vårdat sitt vackra Old Town. Om du väljer att jobba i Litauens …

Read full post