Bo och jobba i Malta

Påbörja ditt nya liv i Malta

Malta är en önation belägen i Medelhavet, precis söder om Sicilien, Italien. Landet är känt för sin vackra arkitektur, historia och kultur, inklusive Valletta, som är en av Europas mest historiskt bevarade städer och är en av UNESCO:s världsarvslistor. Malta är också känt för sina vackra stränder och kristallklara vatten, vilket gör det till ett populärt resmål för turister.

 

Malta har också en stark ekonomi, med en växande sektor inom teknologi och e-handel. Landet är också känt för sin goda livskvalitet och är ett populärt val för expat.

 

Om du är intresserad av att arbeta i Malta och talar ett nordiskt språk, kan NordsAbroad.com hjälpa dig att hitta en passande tjänst. Skicka in din CV till oss idag och ta steget mot en spännande karriär i detta vackra och historiska land!

Kortfakta om Malta

Genomsnittstemperatur: 18°C till 30°C beroende på årstid

Landets storlek: 316 km²

Antal sjöar: Malta har ingen naturlig sjö, men har flera konstgjorda sjöar som används för vattenförsörjning

Kustlinjens storlek: Cirka 196 km

Befolkningsstorlek: Cirka 514 000 invånare

BNP per capita: Cirka 30 000 euro (2019)

Officiella språk: Maltesiska och engelska

Valuta: Euro (EUR)

Maltas historia

Malta, en liten ö belägen i Medelhavet, har en fascinerande historia som sträcker sig mer än 7000 år tillbaka i tiden. Ön har spelat en viktig roll i regionens historia och har varit en strategisk plats för många kulturer och civilisationer. I denna blogg kommer vi att undersöka den långa och varierade historien för Malta, från dess förhistoriska bosättning till modern tid.

Förhistorisk tid (ca 5200 f.Kr. – 700 f.Kr.)

De första människorna anlände till Malta omkring 5200 f.Kr. Dessa förhistoriska människor kallas vanligtvis för “temple builders” eftersom de byggde monumentala stenbyggnader, vilka idag är en viktig turistattraktion på ön. Dessa monumentala byggnader är äldre än pyramiderna i Egypten och Stonehenge i England.

Under den här perioden var Malta också en viktig handelsplats för medelhavsländerna, särskilt på grund av dess strategiska läge mellan öst och väst. Malta exporterade bland annat koppar och textilier till Egypten, Syrien och Grekland.

Fenicier, romare och kristna (700 f.Kr. – 870 e.Kr.)

Under denna period var Malta en del av feniciska handelsnätverket. Fenicierna var en sjöfarande kultur som var kända för att handla med en mängd olika varor från olika delar av världen. Malta blev en viktig handelsplats för fenicierna på grund av dess geografiska läge.

Under 218 f.Kr. erövrade Rom Malta och gjorde det till en provins i det romerska riket. Romarna fortsatte att utveckla ön och byggde flera byggnader, vägar och akvedukter. Malta blev också en kristen ö efter aposteln Paulus besök på ön år 60 e.Kr.

Den muslimska eran (870 e.Kr. – 1090 e.Kr.)

Under 870-talet erövrade araberna Malta och gjorde det till en del av deras imperium. Under denna tid blev Malta en betydande hamn för handel i Medelhavet. Araberna införde också islamska lagar och trosuppfattningar på ön. Dock var deras närvaro kortvarig eftersom normanderna erövrade Malta 1090.

Normandisk och siciliansk erövring (1090 – 1530)

Efter att ha erövrat Malta 1090, byggde normanderna befästningar på ön för att skydda den från fiender. Sicilien övertog senare kontrollen över Malta efter normandernas styre och bekräftade ön som en del av det sicilianska kungadömet.

Under denna period byggdes flera befästningar och palats på ön, vilket gjorde Malta till en viktig strategisk position för Medelhavets sjöfart. Malta var också en kulturell smältdegel där italienska, franska och arabiska influenser smälte samman.

Malteserorden (1530 – 1798)

Malteserorden, också känd som Johanniterorden, anlände till Malta 1530 efter att ha blivit fördrivna från Rhodos av det ottomanska imperiet. De förvandlade Malta till en fästning och byggde flera försvarsanläggningar runt ön. Malteserorden var också ansvarig för att bygga Valletta, huvudstaden på Malta, som är en av de finaste exemplen på barockarkitektur.

Malteserorden styrde Malta i mer än två århundraden och främjade också konst och kultur på ön. Malteserorden bidrog till att bygga flera kyrkor och katedraler, inklusive den berömda St. John’s Co-Cathedral.

Brittiskt styre (1798 – 1964)

Under den franska revolutionen anföll Napoleon Malta och besegrade Malteserorden 1798. Men britterna återerövrade Malta 1800 och gjorde ön till en brittisk koloni.

Britterna byggde flera hamnar, kyrkor, sjukhus och infrastrukturprojekt på ön. Malta blev också en viktig bas för de allierade under andra världskriget. Under denna tid införde britterna engelska som det officiella språket på Malta.

Malta blir självständigt (1964 – nutid)

Efter andra världskriget växte öns nationalism och krav på självständighet. Malta blev självständigt från Storbritannien 1964 och blev en republik 1974. Landet förblev dock medlem av Samväldet och bibehöll en stark relation med Storbritannien.

Under senare delen av 1900-talet utvecklades Malta som en turistdestination och den ekonomiska utvecklingen tog fart. Idag är Malta en modern stat med ett blomstrande turistnäring och en högteknologisk ekonomi.

Sammanfattning

Malta har en lång och varierad historia som sträcker sig över flera århundraden. Ön har varit en strategisk plats för många civilisationer och har spelat en viktig roll i Medelhavets historia. Från de första templet byggarna till dagens moderna Malta har ön sett en mängd olika kulturer och influenser. Idag är Malta en blomstrande turistdestination och en viktig spelare i Medelhavet.

Flytta utomlands

Vad kan man göra i Malta?

Malta är en liten ö i Medelhavet, men den har mycket att erbjuda för besökare som vill utforska dess historia, kultur och naturliga skönhet. Här är några av de mest intressanta sakerna att göra på Malta.

Besök Valletta

Valletta, huvudstaden på Malta, är en av de finaste exemplen på barockarkitektur i världen. Staden är fylld med historiska monument, inklusive St. John’s Co-Cathedral, som är känd för sin spektakulära interiör och Caravaggio-målningar. Det finns också många kaféer, restauranger och butiker att utforska i Valletta.

Utforska Gamla stan på Mdina

Mdina, även känd som den tysta staden, är en av de mest fascinerande sevärdheterna på Malta. Gamla stan ligger på en höjd och har vackra medeltida byggnader och smala gator som är perfekta för en promenad. Det finns också många kyrkor och palats att besöka i Mdina.

Besök Hagar Qim och Mnajdra

Hagar Qim och Mnajdra är två neolitiska tempel på Malta som är över 5000 år gamla. De är några av de äldsta fristående strukturerna i världen och är kända för sina stora stenblock och fascinerande reliefer.

Upptäck Blå lagunen

Blå lagunen ligger på ön Comino, som är en kort båttur från Malta. Den kristallklara blåa lagunen är en av de mest populära turistattraktionerna på Malta och är perfekt för snorkling och avkoppling.

Besök Vittoriosa

Vittoriosa, också känd som Birgu, är en av de äldsta byarna på Malta. Det är känt för sina smala gator och gamla byggnader, inklusive Fort St. Angelo, som är en del av UNESCO:s världsarvslista.

Gå på kajakutflykt runt Comino

Comino är en liten ö med kristallklart vatten och omgiven av vackra klippformationer. Det finns många kajakuthyrningsföretag som erbjuder guidade turer runt ön, vilket är ett fantastiskt sätt att uppleva dess naturliga skönhet.

Besök Hal Saflieni Hypogeum

Hal Saflieni Hypogeum är en underjordisk neolitisk gravplats som är över 5000 år gammal. Den är känd för sina fascinerande reliefer och stenstrukturer och är ett av Maltas mest unika sevärdheter.

Utforska Gozo

Gozo är en annan ö i Maltas skärgård och är känd för sina stränder och natursköna platser. Ta en båt från Malta till Gozo och utforska öns byar, inklusive Xaghra och Victoria, och besök platser som Dwejra Bay och Ggantija tempel

Karriärsmöjligheter i Malta

Malta är en ö i Medelhavet som har blivit alltmer populär bland expats från hela världen, inklusive Skandinavien. Det finns många anledningar till att flytta till Malta, inklusive dess goda väder, vackra stränder, rika kultur och en blomstrande ekonomi. Om du är en skandinavisktalare som letar efter nya karriärmöjligheter och en ny livsstil, kan Malta vara det perfekta valet för dig.

Karriärmöjligheter på Malta

Malta har en blomstrande ekonomi och det finns många karriärmöjligheter för utländska arbetstagare, inklusive skandinaviska talare. Många företag på Malta är internationella och söker därför personal med flerspråkiga färdigheter. Skandinaviska språk, som svenska, norska och danska, är högt efterfrågade på Malta, och det finns många jobb inom områden som kundtjänst, marknadsföring och finans som kräver dessa färdigheter.

Lön och förmåner

Lönerna på Malta är konkurrenskraftiga jämfört med andra länder i Europa, och du kan förvänta dig en bra lön om du har specialiserade färdigheter som är efterfrågade på den maltesiska arbetsmarknaden. Som en skandinavisktalare kan du förvänta dig att tjäna en högre lön än genomsnittet, eftersom dina språkkunskaper är särskilt värdefulla. Dessutom har många företag på Malta generösa förmåner, som sjukförsäkring, pensionsplaner och semester.

Arbetslivet på Malta

Arbetslivet på Malta är avslappnat och vänligt, och det finns ofta en god balans mellan arbete och fritid. Många företag på Malta erbjuder flexibla arbetstider och möjligheter till hemarbete, vilket gör det lätt att hantera arbete och familjeliv. Dessutom är Malta känt för sin livsstil och kultur, och det finns många fritidsaktiviteter att välja mellan efter arbetstid.

Varför välja NordsAbroad.com?

Om du är intresserad av att flytta till Malta och söker efter nya karriärmöjligheter, kan NordsAbroad.com hjälpa dig att hitta det perfekta jobbet. Vi har många års erfarenhet av att hjälpa skandinaviska talare att hitta jobb på Malta, och vi har en omfattande databas med lediga tjänster. Vi är specialiserade på att matcha arbetssökande med arbetsgivare på Malta och vi har ett brett nätverk av företag och rekryteringsbyråer som vi samarbetar med.

Vi kan hjälpa dig med allt från att skriva ditt CV och personliga brev till att förbereda dig inför intervjuer och att förhandla om din lön och förmåner. Vårt mål är att göra processen så enkel och smidig som möjligt för dig, så att du kan fokusera på att få det jobb du vill ha.

Så om du är en skandinavisktalare som letar efter nya karriärmöjligheter och en spännande ny livsstil på Malta, kontakta oss på NordsAbroad.com idag. Vi kan hjälpa dig att hitta det perfekta jobbet och göra din dröm om att flytta till Malta till verklighet.

Sammanfattningsvis är Malta ett utmärkt val för skandinaviska talare som letar efter nya karriärmöjligheter och en ny livsstil. Med en blomstrande ekonomi, konkurrenskraftiga löner och generösa förmåner är Malta en idealisk plats att bo och arbeta på. Och med hjälp av NordsAbroad.com kan du hitta det perfekta jobbet och göra din dröm om att flytta till Malta till verklighet. Så varför vänta? Skicka in ditt CV till oss idag och låt oss hjälpa dig att hitta ditt drömjobb på Malta!

START AN ADVENTURE ABROAD

Want to Work abroad? Submit your CV Today!

Bo och jobba i Italien

Bo och jobba i Italien Påbörja ditt nya liv i Italien Italien är ett land med en rik historia och kultur som lockar människor från …

Read full post

Bo och jobba i Slovenien

Bo och jobba i Slovenien Påbörja ditt nya liv i Slovenien Slovenien är ett land beläget i sydöstra Europa och är känt för sin vackra …

Read full post

Bo och jobba i Litauen

Bo och jobba i Litauen Påbörja ditt nya liv i Litauen Tjeckien är ett land beläget i Central-Europa med en befolkning på ungefär 10,7 miljoner …

Read full post

Bo och jobba i Slovakien

Bo och jobba i Slovakien Påbörja ditt nya liv i Slovakien Slovakien är ett land beläget i Central- och Östeuropa, gränsande till Polen, Ukraina, Ungern, …

Read full post

Bo och jobba i Tjeckien

Bo och jobba i Tjeckien Påbörja ditt nya liv i Tjeckien Tjeckien är ett land beläget i Central-Europa med en befolkning på ungefär 10,7 miljoner …

Read full post

Bo och jobba i Serbien

Bo och jobba i Serbien Påbörja ditt nya liv i Serbien Serbien är ett land beläget i sydöstra Europa, gränsande till Bulgarien, Rumänien, Ungern, Bosnien …

Read full post

Bo och jobba i Spanien

Bo och jobba i Spanien Påbörja ditt nya liv i Spanien Spanien är ett av Europas mest attraktiva länder att bo och arbeta i. Landet …

Read full post

Bo och jobba i Frankrike

Bo och jobba i Frankrike Påbörja ditt nya liv i Frankrike Ungern är ett land beläget i Centraleuropa och är känt för sin rika historia, …

Read full post

Bo och jobba i Irland

Bo och jobba i Irland Påbörja ditt nya liv i Irland Irland, även känt som Eire på gaeliska, är en önation belägen i Nordvästeuropa. Landet …

Read full post

Bo och jobba i Portugal

Bo och jobba i Grekland Påbörja ditt nya liv i Grekland  Grekland är ett vackert land med en rik historia och kultur. Landet är beläget …

Read full post

Bo och jobba i Polen

Bo och jobba i Polen Påbörja ditt nya liv i Polen Polen är en av Europas mest spännande länder att utforska och arbeta i. Med …

Read full post

Bo och jobba i Ungern

Bo och jobba i Ungern Påbörja ditt nya liv i Ungern Ungern är ett land beläget i Centraleuropa och är känt för sin rika historia, …

Read full post

Bo och jobba i Bulgarien

Bo och jobba i Bulgarien Påbörja ditt nya liv i Bulgarien Bulgarien är en spännande och varierad destination för den som söker ett nytt jobb …

Read full post

Bo och jobba i Portugal

Bo och jobba i Portugal Påbörja ditt nya liv i Portugal Grekland är ett vackert land med en rik historia och kultur. Landet är beläget …

Read full post

Bo och jobba i Kroatien

Bo och jobba i Kroatien Påbörja ditt nya liv i Kroatien Kroatien är ett land beläget i sydöstra Europa och är känt för sina vackra …

Read full post

Bo och jobba i Malta

Bo och jobba i Malta Påbörja ditt nya liv i Malta Malta är en önation belägen i Medelhavet, precis söder om Sicilien, Italien. Landet är …

Read full post

Bo och jobba i Rumänien

Bo och jobba i Rumänien Påbörja ditt nya liv i Rumänien Rumänien är ett land med en rik historia och kultur, beläget i sydöstra Europa. …

Read full post

Bo och jobba i Monaco

Bo och jobba i Monaco Påbörja ditt nya liv i Monaco Monaco är ett miniatyrland beläget på den franska Rivieran längs Medelhavet. Det är känt …

Read full post

Bo och jobba i Liechtenstein

Bo och jobba i Liechtenstein Påbörja ditt nya liv i Liechtenstein Liechtenstein är ett litet land beläget i Alperna i Central Europa, gränsande till Schweiz …

Read full post

Bo och jobba i San marino

Bo och jobba i San Marino Påbörja ditt nya liv i San Marino San Marino är en av världens minsta och äldsta republiker. Belägen i …

Read full post

Att bo och arbeta i Dublin

Bo och arbeta i Dublin Kort om Dublin: Dublin är huvudstaden i Irland och ligger vid floden Liffey. Staden är känd för sitt levande kulturliv, …

Read full post

Jobba i Spanien

Många faktorer gör att Spanien kan vara en av de bästa städerna i Europa just nu. Fantastiskt atmosfär, intensivt uteliv, goda jobbmöjligheter och såklart mycket …

Read full post

Jobba i Budapest

Budapest är vida känt för sin konst, arkitektur, spännande marknader, thermobad och ett av europas bästa barliv. Om du väljer att jobba i Budapest har …

Read full post

Få jobberfaring i Riga

Nyutdannet? Få erfaring i Riga! Gode grunner til å jobbe i Riga etter endte studier Jobbe utenlandsNyutdannet i Riga Nyutdannet? Bruk vakre Riga som springbrett! …

Read full post

Jobba i Krakow

Jobba i Krakow Bo och arbeta i Krakow – Guide Jobba i PolenJobba i Krakow! Bo och arbeta i Krakow Krakow är Polens näst största stad …

Read full post

Få jobb utomlands utan utbildning

Få jobb utomlands utan utbildning Rivstarta din karriär och få arbete direkt Jobba utomlandsFå jobb utomlands utan utbildning! Vad är viktigast för arbetsgivarna arbetslivserfarenhet eller …

Read full post

Jobba i Prag

Många faktorer gör att Prag kan vara en av de bästa städerna i Europa just nu. Fantastiskt atmosfär, låg arbetslöshet, intensivt uteliv, goda jobbmöjligheter och …

Read full post

Bo utomlands ett år

Bo utomlands ett år Flytta från Sverige och jobba utomlands Bo och arbeta utomlandsBo utomlands ett år Funderar du på att testa bo utomlands ett …

Read full post

Svenska jobb på Malta

Malta är en vacker ö lokaliserad i den södra spetsen av Italien nedanför SIcilien och i mitten av medelhavet. Det är en populär destination för …

Read full post

7 anledningar att jobba utomlands

7 anledningar att jobba utomlands Jobba utomlands?7 anledningar att jobba utomlands Svenskar och skandinaver älskar att resa och upptäcka nya platser. Men en kort semesterresa …

Read full post

Jobba på distans utomlands

Jobba på distans utomlands Jobba hemifrån när du bor utomlands och maximera utlandsvistelsen! Jobba utomlands?Jobba på distans utomlands Med dagens moderna teknologi kan det ibland …

Read full post

Jobba i Estland

Jobba i Estland Ta steget och sök jobb i progressiva Tallin Flytta utomlands till Tallin Sverige och Estland har varit tätt sammanlänkade genom historien och …

Read full post

Bo och arbeta i Östeuropa

I Östeuropa och Baltikum finns det mängder av fantastiska städer att uppleva och arbeta i. Du kan välja att jobba i en stad som passar …

Read full post

Jobba i Riga

Jobba i Riga Ta steget och sök jobb för svensktalande i vackra Riga Flytta utomlands till Vackra Riga Historiskt har Riga länge varit Baltikums viktigaste …

Read full post

Svenska jobb i Vilnius

Vilnius har de senaste åren genomgått en fas av modernisering samtidigt som man vårdat sitt vackra Old Town. Om du väljer att jobba i Litauens …

Read full post