Bo och jobba i Moldavien

Påbörja ditt nya liv i Moldavien

Moldavien är ett land beläget i östra Europa, gränsande till Ukraina i öster och Rumänien i väster. Landet är känt för sin rika kultur, med influenser från både östeuropa och romerska riken. Moldaviens huvudspråk är moldaviska, men många invånare talar också ryska och rumänska. Landet har en befolkning på ungefär 2,7 miljoner människor.

 

En av de mest intressanta sakerna om Moldavien är dess vinodlingar. Landet är känt för att vara en av världens största producenter av kvalitetsvin, och det finns många vingårdar att besöka och provsmaka viner från. Moldavien är också hem för många historiska byggnader och platser, inklusive det gamla stadskärnan i Chisinau, som är listad som ett UNESCO-världsarv.

 

Naturen i Moldavien är också vacker, med många nationalparker och naturreservat att utforska. Det finns också många floder och sjöar att utforska, liksom skidorter för vintersport.

 

Ett annat intressant faktum om Moldavien är att det är ett av de få länderna i världen där det finns en stor population av fladdermöss. Fladdermössen lever i grottorna i det närliggande Karpaterna och kan ses på många av de lokala grottorna.

 

Så om du är intresserad av att arbeta i Moldavien och uppleva allt detta och mer, tveka inte att skicka in din CV till oss på NordsAbroad.com. Vi på NordsAbroad.com hjälper dig att hitta jobb i utlandet för personer som talar nordiska språk. Så om du talar Svenska, Norska, Danska eller Finska, tveka inte att skicka in din ansökan till oss idag och vi hjälper dig på vägen till ett nytt äventyr i Moldavien!

Kortfakta om Moldavien

 • Genomsnittstemperatur: Moldaviens genomsnittstemperatur varierar mellan -5°C och 20°C under året.

  Landets storlek: Moldavien täcker en yta på cirka 33 846 kvadratkilometer.

  Antal sjöar: Moldavien har cirka 3 000 sjöar spridda över landet.

  Kustlinjens storlek: Moldaviens kustlinje sträcker sig längs med floden Dnestr och har en längd på cirka 430 kilometer.

  Befolkningsstorlek: Moldavien har en befolkning på ungefär 3,5 miljoner människor.

  BNP per capita: Moldaviens BNP per capita är cirka 4 000 USD.

  Officiella språk: De officiella språken i Moldavien är rumänska och moldaviska.

  Valuta: Moldaviens valuta är moldavisk leu (MDL).

Moldaviens historia

Från förhistorisk tid till första millenniet

Om vi ska spola tillbaka tiden till det första kapitlet i Moldaviens historia, så tar vi oss tillbaka till förhistorisk tid. Här, i det som nu är Moldavien, var området hem för flera förhistoriska kulturer, inklusive Cucuteni-Tripolye kulturen (även känd som Trypilliankulturen), som dateras till 5500-2750 f.Kr. Det var en av de tidigaste kända jordbrukskulturerna i Europa, känt för sina imponerande keramiska verk och jordbrukspraxis. Så visst, Moldavien har haft betydelse i en lång, lång tid!

Efter dessa tidiga samhällen kom invandring av olika folkgrupper. Här pratar vi om skyter, slaver, goter och hunner. I synnerhet förde goterna och hunnerna krig mot varandra här på 300- och 400-talet e.Kr. Och i allt detta var Moldaviens land mitt i stridslinjen.

Moldavien under Medeltiden

På 1300-talet blev området känd som furstendömet Moldavien – eller Moldova som de skulle ha sagt. Det här var en tid av ständiga konflikter med omgivande riken, som Osmanska riket och Kungariket Polen. Furstendömet överlevde dock dessa strider och förblev en självständig stat fram till 1500-talet.

En intressant historisk karaktär från denna period är Stefan den store, som härskade som vojvod (en typ av furste) i Moldavien från 1457 till 1504. Han är känd för att ha stått emot Osmanska rikets försök till expansion, och är fortfarande en nationell hjälte i Moldavien.

Moldavien under Osmanska riket

På 1500-talet blev Moldavien ett tributland under Osmanska riket. Detta var början på en lång period av osmanskt herravälde, men Moldavien behöll fortfarande en viss grad av autonomi.

Denna tid såg även en ökning av kulturellt och religiöst utbyte. Trots att osmanska riket var muslimskt, förblev de flesta moldavier kristna. Men osmanskt inflytande påverkade på andra sätt, som arkitekturen, vilket kan ses i de många moskéer och hamam (badhus) som byggdes under denna tid.

Moldavien och Ryssland

På 1700-talet började Ryssland visa intresse för regionen, vilket ledde till flera rysk-turkiska krig. 1812, efter det rysk-turkiska kriget, överfördes Bessarabien – vilket nu utgör största delen av dagens Moldavien – till Ryssland. Under denna tid blev flera kulturella och politiska förändringar genomförda, vilket inkluderade en rysk-ortodox kyrklig förvaltning och ryssifiering av den lokala befolkningen.

Moldavien och Rumänien

På 1800-talet, mitt i den nationella återuppvaknandet i Europa, uppstod en rörelse för en förening av Moldavien och Valakiet, två rumänska furstendömen. Detta ledde till skapandet av det moderna Rumänien 1859. Men Bessarabien förblev under ryskt styre fram till första världskriget, då det anslöt sig till Rumänien.

Men detta varade inte länge. Efter andra världskriget och Molotov-Ribbentrop-pakten blev Bessarabien och norra Bukovina annekterade av Sovjetunionen och blev Moldaviska SSR.

Moldavien efter Sovjetunionen

När Sovjetunionen föll 1991, blev Moldavien en självständig stat. Men det har inte varit en lätt resa. Det har varit politiska strider, ekonomiska problem och den olösta konflikten i Transnistrien.

Trots dessa utmaningar, har landet arbetat hårt för att stärka sin ekonomi och sina politiska institutioner. De är medlemmar av Samväldet av Oberoende Stater, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, och även partnerskapet för fred med Nato. Och vem vet, kanske kommer vi att se Moldavien i EU inom en snar framtid.

Vad kan man göra i Moldavien?

Vin i överflöd

Moldavien är känd för sitt vin, och det är ingen överdrift. Landet har en av världens största vinexporter, och det är ett måste att besöka någon av de fantastiska vingårdarna när du är där. En av de mest kända är Milestii Mici, som inte bara är en vingård, utan också hem till världens största vinkällare. Faktum är att den är så stor att du behöver en bil för att ta dig runt! Så om du googlar “vinprovning i Moldavien” eller “besöka vingårdar i Moldavien”, kommer Milestii Mici definitivt att dyka upp.

Fantastisk natur

Moldavien kanske inte är först på listan när du tänker på spektakulära landskap, men landet har verkligen mycket att erbjuda när det gäller natur. Till exempel kan du utforska det vackra naturområdet “Padurea Domneasca” (Herrarnas Skog). Det är det största naturreservatet i landet och hem till över 50 olika arter av däggdjur. Så om du letar efter “naturupplevelser i Moldavien” kommer du inte att bli besviken.

Moldavisk kultur och historia

Det finns mycket att utforska när det kommer till moldavisk kultur och historia. Ett bra ställe att börja är huvudstaden Chisinau. Besök Stefan cel Mare-parken, den största parken i staden, och passa på att besöka det imponerande triumfbågen. Du bör även besöka det nationella historiska museet för att få en inblick i landets fascinerande historia.

Om du vill uppleva ännu mer historia ska du bege dig till Orheiul Vechi, ett historiskt och arkeologiskt komplex som ligger ungefär en timmes bilresa från Chisinau. Här hittar du allt från ruiner från det gamla Dacian imperiet till en 13: e-talsortodox kloster byggd in i en grotta.

Gå till marknaden

För en mer autentisk upplevelse, rekommenderar jag att du besöker en av de lokala marknaderna. Här kan du prova lokala delikatesser, köpa hemlagade produkter och uppleva den verkliga Moldavien. En populär marknad är Central Market i Chisinau, där du kan hitta allt från färsk frukt och grönsaker till traditionella moldaviska sötsaker.

Varför du borde överväga att flytta till England – Din guide till karriärmöjligheter och livskvalitet

Hej alla drömmare och karriärjägare! Har du någonsin funderat på att flytta till England? Ja, England, landet med oändliga gröna kullar, livfulla städer och ett ständigt efterfrågat behov av skandinaviska språkkunskaper. Kanske låter det lockande? Låt oss dyka djupare ner i varför just England kan vara det perfekta steget för din karriär och personliga utveckling.

Engelska arbetsmarknaden – Ett land av möjligheter

Det första vi måste prata om är den engelska arbetsmarknaden. England har en av de starkaste ekonomierna i världen och erbjuder därmed ett brett spektrum av karriärmöjligheter. Oavsett om du är en kreativ själ, tekniknörd, en människovän eller en sann affärsman, finns det ett jobb för dig i England.

Efterfrågan på skandinaviska språkkunskaper

Säg hej till din hemliga superkraft – dina skandinaviska språkkunskaper! Företag i England har ett ökande behov av människor som behärskar svenska, norska och danska. Och vet du vad det betyder? Det betyder att du redan har en fot in på arbetsmarknaden. Din förmåga att tala och skriva på skandinaviska kan vara just det som tar din karriär till nästa nivå.

Bättre lön

Vi kan inte prata om jobb utan att nämna lönen, eller hur? Och du kommer bli glad att höra att lönen för skandinaviska språktalare är ganska attraktiv i England. Enligt en undersökning utförd av Adzuna, är skandinaviska språk bland de högst betalda språken i England. Så, om du drömmer om att boosta din inkomst, kanske England är rätt plats för dig.

Livskvalitet

Men livet handlar inte bara om arbete. England erbjuder också en otrolig livskvalitet. Tänk dig pulserande städer, lantliga idyller, otrolig historia, och en unik mix av kulturer. Plus, det brittiska folket är känt för sin vänlighet och humor – så du kommer säkert känna dig välkommen!

Hur vi på NordsAbroad kan hjälpa dig

Känner du att England lockar? Bra! Då är det dags att ta nästa steg. Och här kommer vi in i bilden. På NordsAbroad är vi experter på att matcha kandidater med arbetsgivare utomlands, och England är en av våra specialiteter.

Besök vår hemsida, lämna ditt CV, och låt oss göra det tunga lyftet åt dig. Vi har en bred databas med företag som är angelägna om att anställa talanger som du. Vare sig du letar efter ditt första jobb, vill göra en karriärförändring, eller bara är redo för ett nytt äventyr, är vi här för att hjälpa dig.

Att flytta till ett nytt land kan vara skrämmande, men det behöver inte vara det. Med rätt stöd och vägledning, kan det bli början på ditt livs mest spännande kapitel. Så, vad väntar du på? Ta steget idag och upptäck vad England har att erbjuda dig. Vi på NordsAbroad ser fram emot att hjälpa dig på din resa!

Karriärsmöjligheter i Moldavien

Moldavien är inte bara ett vackert land med en rik historia och kultur, utan det är också en plats som har massor av karriärmöjligheter – särskilt för oss skandinaver. Så, om du är nyfiken på att “flytta till Moldavien”, “arbeta i Moldavien”, eller “scandinaviska jobbmöjligheter i Moldavien”, har du kommit till rätt ställe! Och kom ihåg, vi på NordsAbroad.com är här för att hjälpa dig hitta det perfekta jobbet i Moldavien!

Hög efterfrågan på skandinaviska språk

En av de största fördelarna med att flytta till Moldavien som skandinav är att skandinaviska språk är mycket efterfrågade. Från teknikföretag till turistindustrin, skandinaviska språkkunskaper är ett hett kap just nu i Moldavien.

Jobbannonser för positioner som “skandinavisk kundsupport”, “skandinavisk säljrepresentant” eller “skandinavisk marknadsförare” är vanliga, vilket ger dig en bred palett av möjligheter att välja mellan. Därför, om du har talang för språk och en vilja att använda dina unika kunskaper, kan Moldavien vara platsen för dig!

Karriärmöjligheter

Moldavien har på senare år sett en stark tillväxt inom flera sektorer, särskilt inom IT och serviceindustrier. Landet gör stora framsteg i att utveckla sin digitala ekonomi och där finns det massor av möjligheter för ambitiösa proffs.

Är du till exempel i IT-branschen, letar efter jobb som “IT-specialist i Moldavien” eller “programmerare i Moldavien”? Då finns det flera företag som är ivriga att rekrytera skandinaviska talanger. Men det är inte allt – från marknadsföring till försäljning, till och med pedagogiska yrken, finns det en myriad av jobbmöjligheter som väntar på dig i Moldavien.

Livskvalitet

Förutom de utmärkta karriärmöjligheterna, kan du också njuta av en hög livskvalitet i Moldavien. Kostnaderna för att leva här är relativt låga, vilket betyder att din lön sträcker sig mycket längre jämfört med i Skandinavien. Plus, du får njuta av landets rika historia, god mat och vin, samt en varm och välkomnande kultur.

NordsAbroad.com – Din portal till jobbmöjligheter i Moldavien

Så, om du nu är sugen på att ta steget och “flytta till Moldavien”, hur går du tillväga? Lätt som en plätt – skicka ditt CV till oss på NordsAbroad.com!

På NordsAbroad.com har vi specialiserat oss på att hitta och matcha rätt kandidater till jobb i utlandet, särskilt inom områden där skandinaviska språk är efterfrågade. Vi arbetar tätt med företag i Moldavien för att säkerställa att vi kan erbjuda de bästa möjligheterna för våra kandidater.

Genom att skicka ditt CV till oss, kan vi hjälpa dig att hitta det perfekta jobbet i Moldavien som passar dina färdigheter och karriärmål. Och med vår expertis och erfarenhet kan du vara säker på att vi kommer att göra allt vi kan för att stödja dig genom hela processen.

Så, varför inte ta chansen? Flytta till Moldavien, utforska nya kulturella landskap, förbättra dina karriärmöjligheter och förvandla ditt liv till ett spännande utländskt äventyr. Skicka ditt CV till oss på NordsAbroad.com idag – vi ser fram emot att hjälpa dig att hitta ditt drömjobb i Moldavien!

START AN ADVENTURE ABROAD

Want to Work abroad? Submit your CV Today!

Dutch jobs in Barcelona

Dutch jobs in Barcelona Dutch job opportunities in Barcelona Discover the vibrant landscape of Dutch job opportunities in Barcelona, where culture meets career amidst sun-kissed …

Read full post

Bo och jobba i Andorra

Bo och jobba i Andorra Påbörja ditt nya liv i Andorra Andorra är en lill republik belägen i Pyrenéerna mellan Spanien och Frankrike. Det är …

Read full post

Bo och jobba i Montenegro

Bo och jobba i Montenegro Påbörja ditt nya liv i Montenegro Montenegro är ett land med en rik historia och kultur. Det är känt för …

Read full post

Bo och jobba i Moldavien

Bo och jobba i Moldavien Påbörja ditt nya liv i Moldavien Moldavien är ett land beläget i östra Europa, gränsande till Ukraina i öster och …

Read full post

Bo och jobba i Finland

Bo och jobba i Finland Påbörja ditt nya liv i Finland Finland är ett av de mest intressanta och vackra länderna i Norden. Landet är …

Read full post

Bo och jobba i Albanien

Bo och jobba i Albanien Påbörja ditt nya liv i Albanien Albanien är ett land beläget i sydöstra Europa, vid Adriatiska havet och Jonska havet. …

Read full post

Bo och jobba i Storbritannien

Bo och jobba i Storbritannien Påbörja ditt nya liv i Storbritannien Storbritannien är en av Europas mest attraktiva länder för arbetssökande. Landet är känt för …

Read full post

Bo och jobba i Makedonien

Bo och jobba i Makedonien Påbörja ditt nya liv i Makedonien Nordmakedonien är ett land beläget i sydöstra Europa och är känt för sin rika …

Read full post

Bo och jobba i Belgien

Bo och jobba i Belgien Påbörja ditt nya liv i Belgien Belgien är en av Europas mest intressanta länder med en rik historia och kultur. …

Read full post

Bo och jobba i Tyskland

Bo och jobba i Tyskland Påbörja ditt nya liv i Tyskland Tyskland är en av Europas mest inflytelserika och ekonomiskt starka länder. Landet har en …

Read full post

Bo och jobba i Italien

Bo och jobba i Italien Påbörja ditt nya liv i Italien Italien är ett land med en rik historia och kultur som lockar människor från …

Read full post

Bo och jobba i Slovenien

Bo och jobba i Slovenien Påbörja ditt nya liv i Slovenien Slovenien är ett land beläget i sydöstra Europa och är känt för sin vackra …

Read full post

Bo och jobba i Litauen

Bo och jobba i Litauen Påbörja ditt nya liv i Litauen Tjeckien är ett land beläget i Central-Europa med en befolkning på ungefär 10,7 miljoner …

Read full post

Bo och jobba i Slovakien

Bo och jobba i Slovakien Påbörja ditt nya liv i Slovakien Slovakien är ett land beläget i Central- och Östeuropa, gränsande till Polen, Ukraina, Ungern, …

Read full post

Bo och jobba i Tjeckien

Bo och jobba i Tjeckien Påbörja ditt nya liv i Tjeckien Tjeckien är ett land beläget i Central-Europa med en befolkning på ungefär 10,7 miljoner …

Read full post

Bo och jobba i Serbien

Bo och jobba i Serbien Påbörja ditt nya liv i Serbien Serbien är ett land beläget i sydöstra Europa, gränsande till Bulgarien, Rumänien, Ungern, Bosnien …

Read full post

Bo och jobba i Spanien

Bo och jobba i Spanien Påbörja ditt nya liv i Spanien Spanien är ett av Europas mest attraktiva länder att bo och arbeta i. Landet …

Read full post

Bo och jobba i Frankrike

Bo och jobba i Frankrike Påbörja ditt nya liv i Frankrike Ungern är ett land beläget i Centraleuropa och är känt för sin rika historia, …

Read full post

Bo och jobba i Irland

Bo och jobba i Irland Påbörja ditt nya liv i Irland Irland, även känt som Eire på gaeliska, är en önation belägen i Nordvästeuropa. Landet …

Read full post

Bo och jobba i Portugal

Bo och jobba i Grekland Påbörja ditt nya liv i Grekland  Grekland är ett vackert land med en rik historia och kultur. Landet är beläget …

Read full post

Bo och jobba i Polen

Bo och jobba i Polen Påbörja ditt nya liv i Polen Polen är en av Europas mest spännande länder att utforska och arbeta i. Med …

Read full post

Bo och jobba i Ungern

Bo och jobba i Ungern Påbörja ditt nya liv i Ungern Ungern är ett land beläget i Centraleuropa och är känt för sin rika historia, …

Read full post

Bo och jobba i Bulgarien

Bo och jobba i Bulgarien Påbörja ditt nya liv i Bulgarien Bulgarien är en spännande och varierad destination för den som söker ett nytt jobb …

Read full post

Bo och jobba i Portugal

Bo och jobba i Portugal Påbörja ditt nya liv i Portugal Grekland är ett vackert land med en rik historia och kultur. Landet är beläget …

Read full post

Bo och jobba i Kroatien

Bo och jobba i Kroatien Påbörja ditt nya liv i Kroatien Kroatien är ett land beläget i sydöstra Europa och är känt för sina vackra …

Read full post

Bo och jobba i Malta

Bo och jobba i Malta Påbörja ditt nya liv i Malta Malta är en önation belägen i Medelhavet, precis söder om Sicilien, Italien. Landet är …

Read full post

Bo och jobba i Rumänien

Bo och jobba i Rumänien Påbörja ditt nya liv i Rumänien Rumänien är ett land med en rik historia och kultur, beläget i sydöstra Europa. …

Read full post

Bo och jobba i Monaco

Bo och jobba i Monaco Påbörja ditt nya liv i Monaco Monaco är ett miniatyrland beläget på den franska Rivieran längs Medelhavet. Det är känt …

Read full post

Bo och jobba i Liechtenstein

Bo och jobba i Liechtenstein Påbörja ditt nya liv i Liechtenstein Liechtenstein är ett litet land beläget i Alperna i Central Europa, gränsande till Schweiz …

Read full post

Bo och jobba i San marino

Bo och jobba i San Marino Påbörja ditt nya liv i San Marino San Marino är en av världens minsta och äldsta republiker. Belägen i …

Read full post

Att bo och arbeta i Dublin

Bo och arbeta i Dublin Kort om Dublin: Dublin är huvudstaden i Irland och ligger vid floden Liffey. Staden är känd för sitt levande kulturliv, …

Read full post

Jobba i Spanien

Många faktorer gör att Spanien kan vara en av de bästa städerna i Europa just nu. Fantastiskt atmosfär, intensivt uteliv, goda jobbmöjligheter och såklart mycket …

Read full post

Jobba i Budapest

Budapest är vida känt för sin konst, arkitektur, spännande marknader, thermobad och ett av europas bästa barliv. Om du väljer att jobba i Budapest har …

Read full post

Få jobberfaring i Riga

Nyutdannet? Få erfaring i Riga! Gode grunner til å jobbe i Riga etter endte studier Jobbe utenlandsNyutdannet i Riga Nyutdannet? Bruk vakre Riga som springbrett! …

Read full post

Jobba i Krakow

Jobba i Krakow Bo och arbeta i Krakow – Guide Jobba i PolenJobba i Krakow! Bo och arbeta i Krakow Krakow är Polens näst största stad …

Read full post

Få jobb utomlands utan utbildning

Få jobb utomlands utan utbildning Rivstarta din karriär och få arbete direkt Jobba utomlandsFå jobb utomlands utan utbildning! Vad är viktigast för arbetsgivarna arbetslivserfarenhet eller …

Read full post

Jobba i Prag

Många faktorer gör att Prag kan vara en av de bästa städerna i Europa just nu. Fantastiskt atmosfär, låg arbetslöshet, intensivt uteliv, goda jobbmöjligheter och …

Read full post

Bo utomlands ett år

Bo utomlands ett år Flytta från Sverige och jobba utomlands Bo och arbeta utomlandsBo utomlands ett år Funderar du på att testa bo utomlands ett …

Read full post

Svenska jobb på Malta

Malta är en vacker ö lokaliserad i den södra spetsen av Italien nedanför SIcilien och i mitten av medelhavet. Det är en populär destination för …

Read full post

7 anledningar att jobba utomlands

7 anledningar att jobba utomlands Jobba utomlands?7 anledningar att jobba utomlands Svenskar och skandinaver älskar att resa och upptäcka nya platser. Men en kort semesterresa …

Read full post

Jobba på distans utomlands

Jobba på distans utomlands Jobba hemifrån när du bor utomlands och maximera utlandsvistelsen! Jobba utomlands?Jobba på distans utomlands Med dagens moderna teknologi kan det ibland …

Read full post

Jobba i Estland

Jobba i Estland Ta steget och sök jobb i progressiva Tallin Flytta utomlands till Tallin Sverige och Estland har varit tätt sammanlänkade genom historien och …

Read full post

Bo och arbeta i Östeuropa

I Östeuropa och Baltikum finns det mängder av fantastiska städer att uppleva och arbeta i. Du kan välja att jobba i en stad som passar …

Read full post

Jobba i Riga

Jobba i Riga Ta steget och sök jobb för svensktalande i vackra Riga Flytta utomlands till Vackra Riga Historiskt har Riga länge varit Baltikums viktigaste …

Read full post

Svenska jobb i Vilnius

Vilnius har de senaste åren genomgått en fas av modernisering samtidigt som man vårdat sitt vackra Old Town. Om du väljer att jobba i Litauens …

Read full post