Bo och jobba i Kroatien

Påbörja ditt nya liv i Kroatien

Kroatien är ett land beläget i sydöstra Europa och är känt för sina vackra kuststäder och öar, historiska monument och natursköna områden. Landet har en rik historia och kultur, som speglar sig i arkitekturen, maten och musiken.

 

Kroatien är en av Europas mest populära turistdestinationer, med över 15 miljoner besökare varje år. Den vackra kusten, som sträcker sig längs Adriatiska havet, är känd för sina kristallklara vatten och vita sandstränder. Dubrovnik, Split och Hvar är några av de mest populära kuststäderna som lockar turister från hela världen.

 

Landet har också ett rikt utbud av natursköna områden, som Plitvice sjöar nationalpark och Risnjak nationalpark, som är kända för sina vattenfall och vilda djur. Kroatien har också ett rikt utbud av historiska monument, som Diokletians palats i Split och Pula amfiteater, som är en av de bäst bevarade romerska amfiteatrarna i världen.

 

Kroatien är ett land där det talas kroatiska som huvudspråk, men det finns också många som talar engelska, särskilt i turistområdena. Landet har också en liten minoritet som talar tyska och italienska.

 

Om du är intresserad av att arbeta i Kroatien och talar ett nordiskt språk, kan NordsAbroad.com hjälpa dig att hitta en passande tjänst. NordsAbroad.com är en rekryteringsbyrå som specialiserar sig på att hjälpa personer som talar nordiska språk att hitta jobb utomlands. Skicka in din CV till oss på NordsAbroad.com så hjälper vi dig att hitta ditt drömjobb i Kroatien.

Kortfakta om Kroatien

  • Genomsnittstemperatur: 16-19 °C

  • Landets storlek: 56,5 tusen kvadratkilometer

  • Antal sjöar: Över 20 000 insjöar och små sjöar

  • Kustlinjens storlek: 5 835 km, inklusive över 1000 öar

  • Befolkningsstorlek: Cirka 4,1 miljoner

  • BNP per capita: Cirka 14 000 USD

  • Officiella språk: Kroatiska

Valuta: Euro (EUR)

Kroatiens historia

Kroatien är ett land i Sydeuropa med en lång och rik historia. Landet har genomgått många omvälvande händelser som har påverkat dess kultur och samhälle genom åren. I den här bloggposten kommer vi att utforska Kroatiens historia från antiken fram till idag.

 

Antiken

 

Kroatien har en rik historia som sträcker sig tillbaka till antiken. Området beboddes av illyrerna, ett antikt folkslag som bosatte sig i Balkanhalvön för över 2000 år sedan. Under denna tid var området känt som Illyrien.

 

Under 200-talet f.Kr. erövrade romarna Illyrien och gjorde det till en provins i det romerska riket. Kroatien blev en del av den romerska provinsen Dalmatia, och romarna byggde flera städer i området, inklusive huvudstaden Salona. Romarna lämnade också en kulturell påverkan på Kroatien, inklusive kristendomen.

 

Medeltiden

 

Under medeltiden blev Kroatien en del av flera olika riken och imperier. Efter romarrikets fall erövrades området av olika germanska folkstammar, inklusive ostrogoterna och langobarderna. Under 700-talet invaderades området av slaver som grundade kroatiska furstendömen.

 

Under 900-talet blev Kroatien en självständig stat under den kroatiska kungen Tomislav. Under hans regeringstid upplevde Kroatien en period av välstånd och stabilitet. Efter hans död föll landet dock under Ungerns inflytande.

 

Under 1400-talet erövrade Osmanska riket stora delar av Balkanhalvön, inklusive Kroatien. Dalmatia, en region i södra Kroatien, styrdes av Venedig under denna tid. Under 1500-talet försökte kroatiska ledare, inklusive Nikola Šubić Zrinski och Petar Kružić, att motstå osmanska invasionsstyrkor, men misslyckades.

 

Nyare historia

 

Under 1800-talet blev Kroatien en del av det österrikiska imperiet. Kroatien och Ungern gick ihop och bildade en gemensam stat, Österrike-Ungern. Under denna tid upplevde Kroatien en period av modernisering och utveckling.

 

Efter första världskriget upplöstes Österrike-Ungern och Kroatien blev en del av Jugoslavien. Jugoslavien var en federation av olika republiker, inklusive Kroatien. Under andra världskriget ockuperades Kroatien av Tyskland och Italien, och en marionettregering ledd av Ustaša-partiet bildades. Ustaša-partiet var ansvarigt för massakrer på serber, judar och romer.

Under 1990-talet utropade Kroatien sin självständighet från Jugoslavien och detta ledde till en kort men blodig krig mellan kroatiska och serbiska styrkor. Kriget slutade med en seger för Kroatien och självständigheten blev bekräftad. Landet gick sedan igenom en period av återuppbyggnad och modernisering.

 

Idag är Kroatien en självständig republik som är medlem i Europeiska unionen, Nato och FN. Landet har en blomstrande turistindustri och är känt för sina vackra stränder, historiska städer och natursköna landskap.

 

Kroatien har också en rik kulturarv som påverkats av dess historia. Kroatien är känt för sin traditionella folkmusik, dans och matlagning. Landet har också en rik litteraturtradition och flera framstående författare och poeter har kommit från Kroatien.

 

Kroatien är också känt för sina många kulturhistoriska sevärdheter, inklusive den gamla staden Dubrovnik, som är en UNESCOs världsarvsplats, liksom de gamla städerna Split och Pula. Kroatien har också flera imponerande nationalparker, inklusive Plitvicesjöarna och Krka.

 

Sammanfattningsvis har Kroatien en rik historia som sträcker sig tillbaka till antiken. Landet har genomgått många omvälvande händelser som har påverkat dess kultur och samhälle genom åren. Idag är Kroatien en självständig republik som är medlem i flera internationella organisationer och är känt för sin turistindustri och kulturarv.

Vad kan man göra i Kroatien?

Croatia

Kroatien är ett land med en rik kulturhistoria, enastående natur och många spännande sevärdheter. Oavsett om du är intresserad av sol, bad och avkoppling eller kultur, historia och äventyr, finns det massor av intressanta saker att göra i Kroatien. Här är några tips på aktiviteter som du inte bör missa under din nästa resa till detta fantastiska land.

Utforska Kroatien kustlinje

Kroatien har en lång och vacker kustlinje som sträcker sig över 1 700 kilometer. Här kan du njuta av kristallklart vatten, sol och bad på några av de bästa stränderna i Europa. Populära stränder inkluderar Zlatni Rat på ön Brač, Punta Rata i Brela och Bačvice Beach i Split.

Besök de historiska staderna

Kroatien har flera historiska städer som är väl värda ett besök. Dubrovnik, även kallad “pärlan i Adriatiska havet”, är en välbevarad medeltida stad som är känd för sina gamla murar och vackra byggnader. Andra intressanta städer inkluderar Split, med sitt berömda Diocletianus-palats, och Rovinj, en charmig stad med trånga gränder och en livlig hamn.

Upptäck den vackra naturen

Kroatien har också en fantastisk natur som är väl värt att utforska. Besök nationalparken Plitvicesjöarna, en spektakulär plats med kristallklara sjöar och vattenfall. Andra populära nationalparker inkluderar Krka, med sina imponerande vattenfall, och Kornati, som är en ögrupp med över 140 öar.

Prova den lokala maten och drycken

Kroatisk matlagning är en blandning av medelhavsmat och centraleuropeiska rätter. Prova den lokala skinkan och ostarna, fisk- och skaldjursrätterna och det goda lokala vinet. Och glöm inte att prova den kroatiska nationaldrycken rakija, som är en fruktbrännvin med hög alkoholhalt.

Gå på festivaler och evenemang

Kroatien har en livlig kulturscen med många festivaler och evenemang. Varje år arrangeras Split sommarfestival som bjuder på teater, musik och dans i de historiska omgivningarna i staden. Andra festivaler inkluderar Dubrovniks sommarfestival och Zadar Sea Organ Festival.

Ta en båttur runt öarna

Kroatien har över tusen öar som är spridda längs kusten och många av dessa öar är tillgängliga med båt. Ta en båttur runt öarna och upptäck den vackra naturen och de pittoreska byarna som finns där. Populära öar att besöka inkluderar Hvar, Brac och Korcula.

Gå på vandringsturer

Kroatien har många vandringsleder och är ett perfekt resmål för äventyrslystna. Upptäck bergslandskapet och njut av fantastiska utsikter. Paklenica nationalpark är en av de mest populära platserna för vandrare och klättrare. Andra populära vandringsleder inkluderar Biokovo-bergen och Velebit-bergen.

Besök de historiska ruinerna

Kroatien har en rik historia och många historiska ruinområden som är väl värda ett besök. Pula-amfiteatern är en av de mest välbevarade romerska amfiteatrarna i världen och är en imponerande syn. Andra populära historiska platser inkluderar Diocletianus-palatset i Split, Euphrasian-basilikan i Porec och staden Trogir, som är en UNESCO-världsarvslista.

Upplev det kristallklara vattnet

Kroatien är känt för sitt kristallklara vatten och är en idealisk plats för dykning och snorkling. Upptäck den fantastiska undervattensvärlden och simma med de färgglada fiskarna. Populära dykplatser inkluderar Kornati nationalpark och ön Vis.

Besök lokala marknader

Kroatien har många lokala marknader där du kan köpa färsk frukt och grönsaker, hantverk och souvenirer. Besök stadens grönsaksmarknad i Zagreb och fiskmarknaden i Split. Här kan du njuta av den livliga atmosfären och upptäcka den lokala kulturen.

 

Sammanfattningsvis finns det massor av spännande saker att göra i Kroatien, oavsett vad dina intressen är. Utforska kustlinjen, besök historiska städer, upptäck den fantastiska naturen, prova den lokala maten och drycken, gå på festivaler och evenemang, ta en båttur runt öarna, gå på vandringsturer, besök historiska ruinområden, upplev det kristallklara vattnet och besök lokala marknader. Kroatien är ett fantastiskt resmål som har något att erbjuda för alla.

Croatia 3

Karriärsmöjligheter i Kroatien

Kroatien är ett fantastiskt land som lockar allt fler besökare varje år. Men det är inte bara ett populärt turistmål – det är också ett land som erbjuder många karriärmöjligheter för utländska arbetstagare. Om du är en skandinavisk talare som letar efter nya karriärmöjligheter, kan Kroatien vara den perfekta platsen för dig att flytta till. I den här artikeln kommer vi att ta en titt på varför Kroatien är ett bra val för arbetssökande och hur du kan hitta ett jobb i landet genom att skicka in ditt CV till oss på NordsAbroad.com.

Karriärmöjligheter i Kroatien

Kroatien har en diversifierad ekonomi med flera sektorer som erbjuder möjligheter för utländska arbetstagare. Landet har en väl utvecklad turismsektor som är en av de största bidragsgivarna till landets BNP. Andra viktiga sektorer inkluderar IT, tillverkning, finans, fastigheter och byggsektorn. Som en skandinavisk talare har du också en fördel i att Kroatien är ett land med hög efterfrågan på språkkunskaper. Många företag letar efter talare av nordiska språk, vilket gör det lättare för dig att hitta ett jobb i landet.

Lön och levnadskostnader

En av de största fördelarna med att flytta till Kroatien är de låga levnadskostnaderna. Både boende och mat är billigare än i många andra europeiska länder. Dessutom är lönerna för skandinavisk talare konkurrenskraftiga jämfört med de höga levnadskostnaderna i Skandinavien. Som en skandinavisk talare kan du förvänta dig en lön på mellan 15 000 och 25 000 kuna per månad, beroende på din erfarenhet och dina kvalifikationer. Detta kan jämföras med en genomsnittlig lön på cirka 40 000 kuna per månad för en person med en universitetsutbildning.

Arbetsmarknad och arbetsvisum

Att hitta ett jobb i Kroatien kan vara en utmaning, men det är inte omöjligt. Eftersom landet är en del av EU behöver du inte ansöka om ett arbetsvisum om du är medborgare i ett EU-land. Om du inte är medborgare i ett EU-land kan du ansöka om ett arbetsvisum för att arbeta i Kroatien. Det finns också möjligheter för dig att arbeta på distans eller starta ett eget företag i landet.

Så här kan NordsAbroad.com hjälpa dig

Om du är intresserad av att flytta till Kroatien och hitta ett jobb som skandinavisk talare kan NordsAbroad.com hjälpa dig. Genom att skicka in ditt CV till oss kan vi matcha dig med lämpliga jobb och hjälpa dig genom hela processen

START AN ADVENTURE ABROAD

Want to Work abroad? Submit your CV Today!

Bo och jobba i Italien

Bo och jobba i Italien Påbörja ditt nya liv i Italien Italien är ett land med en rik historia och kultur som lockar människor från …

Read full post

Bo och jobba i Slovenien

Bo och jobba i Slovenien Påbörja ditt nya liv i Slovenien Slovenien är ett land beläget i sydöstra Europa och är känt för sin vackra …

Read full post

Bo och jobba i Litauen

Bo och jobba i Litauen Påbörja ditt nya liv i Litauen Tjeckien är ett land beläget i Central-Europa med en befolkning på ungefär 10,7 miljoner …

Read full post

Bo och jobba i Slovakien

Bo och jobba i Slovakien Påbörja ditt nya liv i Slovakien Slovakien är ett land beläget i Central- och Östeuropa, gränsande till Polen, Ukraina, Ungern, …

Read full post

Bo och jobba i Tjeckien

Bo och jobba i Tjeckien Påbörja ditt nya liv i Tjeckien Tjeckien är ett land beläget i Central-Europa med en befolkning på ungefär 10,7 miljoner …

Read full post

Bo och jobba i Serbien

Bo och jobba i Serbien Påbörja ditt nya liv i Serbien Serbien är ett land beläget i sydöstra Europa, gränsande till Bulgarien, Rumänien, Ungern, Bosnien …

Read full post

Bo och jobba i Spanien

Bo och jobba i Spanien Påbörja ditt nya liv i Spanien Spanien är ett av Europas mest attraktiva länder att bo och arbeta i. Landet …

Read full post

Bo och jobba i Frankrike

Bo och jobba i Frankrike Påbörja ditt nya liv i Frankrike Ungern är ett land beläget i Centraleuropa och är känt för sin rika historia, …

Read full post

Bo och jobba i Irland

Bo och jobba i Irland Påbörja ditt nya liv i Irland Irland, även känt som Eire på gaeliska, är en önation belägen i Nordvästeuropa. Landet …

Read full post

Bo och jobba i Portugal

Bo och jobba i Grekland Påbörja ditt nya liv i Grekland  Grekland är ett vackert land med en rik historia och kultur. Landet är beläget …

Read full post

Bo och jobba i Polen

Bo och jobba i Polen Påbörja ditt nya liv i Polen Polen är en av Europas mest spännande länder att utforska och arbeta i. Med …

Read full post

Bo och jobba i Ungern

Bo och jobba i Ungern Påbörja ditt nya liv i Ungern Ungern är ett land beläget i Centraleuropa och är känt för sin rika historia, …

Read full post

Bo och jobba i Bulgarien

Bo och jobba i Bulgarien Påbörja ditt nya liv i Bulgarien Bulgarien är en spännande och varierad destination för den som söker ett nytt jobb …

Read full post

Bo och jobba i Portugal

Bo och jobba i Portugal Påbörja ditt nya liv i Portugal Grekland är ett vackert land med en rik historia och kultur. Landet är beläget …

Read full post

Bo och jobba i Kroatien

Bo och jobba i Kroatien Påbörja ditt nya liv i Kroatien Kroatien är ett land beläget i sydöstra Europa och är känt för sina vackra …

Read full post

Bo och jobba i Malta

Bo och jobba i Malta Påbörja ditt nya liv i Malta Malta är en önation belägen i Medelhavet, precis söder om Sicilien, Italien. Landet är …

Read full post

Bo och jobba i Rumänien

Bo och jobba i Rumänien Påbörja ditt nya liv i Rumänien Rumänien är ett land med en rik historia och kultur, beläget i sydöstra Europa. …

Read full post

Bo och jobba i Monaco

Bo och jobba i Monaco Påbörja ditt nya liv i Monaco Monaco är ett miniatyrland beläget på den franska Rivieran längs Medelhavet. Det är känt …

Read full post

Bo och jobba i Liechtenstein

Bo och jobba i Liechtenstein Påbörja ditt nya liv i Liechtenstein Liechtenstein är ett litet land beläget i Alperna i Central Europa, gränsande till Schweiz …

Read full post

Bo och jobba i San marino

Bo och jobba i San Marino Påbörja ditt nya liv i San Marino San Marino är en av världens minsta och äldsta republiker. Belägen i …

Read full post

Att bo och arbeta i Dublin

Bo och arbeta i Dublin Kort om Dublin: Dublin är huvudstaden i Irland och ligger vid floden Liffey. Staden är känd för sitt levande kulturliv, …

Read full post

Jobba i Spanien

Många faktorer gör att Spanien kan vara en av de bästa städerna i Europa just nu. Fantastiskt atmosfär, intensivt uteliv, goda jobbmöjligheter och såklart mycket …

Read full post

Jobba i Budapest

Budapest är vida känt för sin konst, arkitektur, spännande marknader, thermobad och ett av europas bästa barliv. Om du väljer att jobba i Budapest har …

Read full post

Få jobberfaring i Riga

Nyutdannet? Få erfaring i Riga! Gode grunner til å jobbe i Riga etter endte studier Jobbe utenlandsNyutdannet i Riga Nyutdannet? Bruk vakre Riga som springbrett! …

Read full post

Jobba i Krakow

Jobba i Krakow Bo och arbeta i Krakow – Guide Jobba i PolenJobba i Krakow! Bo och arbeta i Krakow Krakow är Polens näst största stad …

Read full post

Få jobb utomlands utan utbildning

Få jobb utomlands utan utbildning Rivstarta din karriär och få arbete direkt Jobba utomlandsFå jobb utomlands utan utbildning! Vad är viktigast för arbetsgivarna arbetslivserfarenhet eller …

Read full post

Jobba i Prag

Många faktorer gör att Prag kan vara en av de bästa städerna i Europa just nu. Fantastiskt atmosfär, låg arbetslöshet, intensivt uteliv, goda jobbmöjligheter och …

Read full post

Bo utomlands ett år

Bo utomlands ett år Flytta från Sverige och jobba utomlands Bo och arbeta utomlandsBo utomlands ett år Funderar du på att testa bo utomlands ett …

Read full post

Svenska jobb på Malta

Malta är en vacker ö lokaliserad i den södra spetsen av Italien nedanför SIcilien och i mitten av medelhavet. Det är en populär destination för …

Read full post

7 anledningar att jobba utomlands

7 anledningar att jobba utomlands Jobba utomlands?7 anledningar att jobba utomlands Svenskar och skandinaver älskar att resa och upptäcka nya platser. Men en kort semesterresa …

Read full post

Jobba på distans utomlands

Jobba på distans utomlands Jobba hemifrån när du bor utomlands och maximera utlandsvistelsen! Jobba utomlands?Jobba på distans utomlands Med dagens moderna teknologi kan det ibland …

Read full post

Jobba i Estland

Jobba i Estland Ta steget och sök jobb i progressiva Tallin Flytta utomlands till Tallin Sverige och Estland har varit tätt sammanlänkade genom historien och …

Read full post

Bo och arbeta i Östeuropa

I Östeuropa och Baltikum finns det mängder av fantastiska städer att uppleva och arbeta i. Du kan välja att jobba i en stad som passar …

Read full post

Jobba i Riga

Jobba i Riga Ta steget och sök jobb för svensktalande i vackra Riga Flytta utomlands till Vackra Riga Historiskt har Riga länge varit Baltikums viktigaste …

Read full post

Svenska jobb i Vilnius

Vilnius har de senaste åren genomgått en fas av modernisering samtidigt som man vårdat sitt vackra Old Town. Om du väljer att jobba i Litauens …

Read full post