Bo och jobba i Montenegro

Påbörja ditt nya liv i Montenegro


Montenegro är ett land med en rik historia och kultur. Det är känt för sina vackra kuststäder som Budva och Kotor, samt bergslandskapet i Durmitor National Park. Landet har också ett rikt utbud av arkeologiska platser och historiska byggnader, inklusive många klosters och kyrkor från medeltiden.

 

Montenegro har också en växande ekonomi, med sektorer som turism, jordbruk och fiskeri som är viktiga för landets utveckling. Landet är också ett populärt val för expat, med en välkomnande och gästvänlig befolkning.

 

Om du är intresserad av att arbeta i Montenegro och talar ett nordiskt språk, kan NordsAbroad.com hjälpa dig att hitta en passande tjänst. Skicka in din CV till oss idag och ta steget mot en spännande karriär i detta historiska och vackra land

Kortfakta om Montenegro

  • Genomsnittstemperatur: Mellan 10°C och 27°C, beroende på säsong och region.
  • Landets storlek: Cirka 13 812 kvadratkilometer.
  • Antal sjöar: Över 50, inklusive Skadar-sjön som är den största i södra Europa.
  • Kustlinjens storlek: Cirka 293 kilometer lång.
  • Befolkningsstorlek: Cirka 620 000 invånare.
  • BNP per capita: Ungefär 7 669 USD (2021).
  • Officiella språk: Montenegrinska. Även serbiska, bosniska, albanska och kroatiska talas.
  • Valuta: Euro (€).
  •  

Montenegros historia

Montenegros tidiga historia

Montenegro har en riktigt lång och dynamisk historia. Dess rötter sträcker sig tillbaka till forntida stammar som bosatte sig i regionen så tidigt som 2000 f.Kr. Illyrerna, en av dessa stammar, dominerade området tills de besegrades av romarna på 160-talet f.Kr.

Romerska och bysantinska perioden

Efter att romarna erövrade regionen blev den en del av provinsen Illyricum, och senare en del av den romerska provinsen Dalmatia. Efter romerska rikets fall runt 476 e.Kr., kom Montenegro under kontroll av det bysantinska riket.

Slaverna anländer

Runt 600-talet anlände slaverna till Balkan och etablerade sina egna statsbildningar. En av de mest betydelsefulla var furstendömet Duklja, som senare blev kungariket Zeta. Zeta utgjorde grunden för det medeltida Montenegro.

Osmanska rikets tid

Under 1400-talet började osmanerna att utöka sitt rike in på Balkanhalvön, och fram till 1500-talet var stora delar av Montenegro under osmanskt styre. Men berget Lovćen blev ett motståndsfäste, där Montenegros självständighet fortsatte att flamma.

Montenegro blir självständigt

Under 1800-talet vann Montenegro mer och mer autonomi och 1878, vid Berlinkonferensen, erkändes landet formellt som självständigt. Landet utvecklades gradvis, och 1910 blev Montenegro till ett kungarike.

Första och andra världskriget

Under första världskriget ockuperades Montenegro av Österrike-Ungern. Efter kriget blev landet en del av det nybildade kungariket Jugoslavien. Under andra världskriget ockuperades Montenegro först av Italien och sedan av Tyskland. Efter kriget blev Montenegro en av sex socialistiska republiker i Socialistiska federativa republiken Jugoslavien.

Efter Jugoslaviens upplösning

När Jugoslavien började att upplösas på 1990-talet förblev Montenegro tillsammans med Serbien i en federation känd som Förbundsrepubliken Jugoslavien. 2006 röstade Montenegros befolkning för självständighet i en folkomröstning, och landet blev återigen en självständig nation.

Även om Montenegros historia har varit turbulent, har landet alltid bevarat sin stolthet och identitet. Från dess tidiga dagar till dess nutida självständighet, har Montenegro navigerat genom olika epoker med en stark vilja att behålla sin unika kultur och traditioner.

Och där har du det – en snabb rundtur i Montenegros historia. Men kom ihåg, det här är bara toppen av isberget! Det finns så mycket mer att upptäcka om detta fascinerande land, dess folk och dess kultur.

Vad kan man göra i Montenegro?

1. Utforska Budva

Budva är utan tvekan ett måste för alla som besöker Montenegro. Denna antika stad, belägen vid Adriatiska havet, är känd för sin charmiga gamla stadskärna, långa sandstränder och livliga nattliv. Missa inte att ta en promenad längs den gamla stadsbefästningen och njuta av utsikten över havet.

2. Upplev Kotor

Kotor är ännu en vacker kuststad, känd för sin fantastiska gamla stad och dess imponerande fästning. Den gamla staden Kotor är faktiskt ett UNESCO-världsarv, och det är verkligen värt att tillbringa en dag där, bara vandrande i de smala gränderna, kika in i små butiker och njuta av det lokala köket.

3. Vandring i Durmitor Nationalpark

För alla naturälskare där ute, Durmitor Nationalpark är ett riktigt paradis. Här kan du upptäcka över 40 toppar över 2000 meter, djupa canyons, underbara sjöar och otroligt varierande fauna. Det är perfekt för vandring, camping och fotografering.

4. Paddla i Tarafloden

Tarafloden, också känd som “Tear of Europe”, är hem för några av Europas djupaste raviner och erbjuder några av de bästa flodfärdsäventyren. Det är ett utmärkt tillfälle för alla äventyrssökande att uppleva något verkligt spännande!

5. Upptäck Skadar sjön

Skadar sjön är den största sjön i södra Europa, och den är en riktig fristad för fågelskådare och naturälskare. Du kan njuta av båtturer, vandring, cykling, eller bara njuta av landskapets skönhet.

6. Njut av Sveti Stefan

Detta exklusiva semesterresort, beläget på en liten ö, är ett av Montenegros mest fotograferade platser. Även om du inte stannar över natten, är det värt att besöka för dess unika skönhet och charm.

Karriärsmöjligheter i Montenegro

Är du redo att byta ut det vanliga 9-till-5-livet mot ett äventyr i ett land som har allt? Sol, hav, historia och spännande möjligheter? Låt oss prata om varför Montenegro kanske är din nästa hemvist!

Montenegro kanske är ett litet land på Balkan, men det har massor att erbjuda, särskilt för oss skandinaver. Kanske är det dags att ta det stora steget och packa väskorna för att börja ett nytt kapitel i Montenegro? Och vet du vad? Vi på NordsAbroad.com är här för att hjälpa dig göra just det.

Härliga Montenegro: Varför ska man flytta dit?

Låt oss först ta en titt på vad Montenegro har att erbjuda. Förutom det fantastiska klimatet (vi pratar om genomsnittstemperaturer på runt 27 grader på sommaren och milda vintrar), har Montenegro också en rik historia, charmiga gamla städer, otroliga landskap, och ett imponerande kök. Låter inte det som en plats där man kan trivas?

Karriärmöjligheter i Montenegro: Det är hög tid att uppdatera ditt CV!

Nu till den spännande delen: arbetsmöjligheterna i Montenegro. Kanske undrar du: “Finns det verkligen jobb för skandinaviska språktalare i Montenegro?” Svaret är ett rungande JA! Och här kommer anledningen till det:

Många internationella företag har kontor i Montenegro, och de är ständigt på jakt efter flerspråkiga talanger, särskilt de som talar skandinaviska språk. Varför? Skandinaviska språk är högt efterfrågade men svåra att hitta, vilket skapar en stor efterfrågan på talare av svenska, norska, danska och finska.

Så om du är en skandinavisk språktalare, har du en stor fördel! Du kan hitta möjligheter inom en mängd olika sektorer, allt från kundservice och försäljning till marknadsföring och IT.

Lön och förmåner: Vad kan man förvänta sig?

Att arbeta utomlands handlar inte bara om att uppleva en ny kultur, det handlar också om att kunna leva bekvämt. Så, hur mycket kan du förvänta dig att tjäna i Montenegro?

Löner varierar naturligtvis beroende på din erfarenhet och bransch, men för att ge dig en uppfattning: löner för skandinaviska språktalare ligger generellt sett över det nationella genomsnittet. Med tanke på den lägre levnadskostnaden i Montenegro, kan du verkligen njuta av en bekväm livsstil här.

Hur NordsAbroad.com kan hjälpa dig

Vi på NordsAbroad.com har bred erfarenhet av att hjälpa skandinaver att hitta jobb utomlands. Oavsett om du är i början av din karriär eller har flera års erfarenhet, kan vi hjälpa dig att hitta den perfekta matchningen.

Vårt team arbetar ständigt för att hitta de bästa jobböppningarna för skandinaviska språktalare. Allt du behöver göra är att skicka in ditt CV till oss, och vi tar hand om resten. Vi samarbetar med flera internationella företag som söker efter dina färdigheter.

Så, varför vänta? Ta chansen och ta ditt liv till en ny nivå. Skicka ditt CV till oss på NordsAbroad.com idag, och låt oss hjälpa dig att hitta ditt drömjobb i Montenegro!

Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor eller behöver hjälp. Vi är här för att göra din flytt till Montenegro så smidig som möjligt.

START AN ADVENTURE ABROAD

Want to Work abroad? Submit your CV Today!

Dutch jobs in Barcelona

Dutch jobs in Barcelona Dutch job opportunities in Barcelona Discover the vibrant landscape of Dutch job opportunities in Barcelona, where culture meets career amidst sun-kissed …

Read full post

Bo och jobba i Andorra

Bo och jobba i Andorra Påbörja ditt nya liv i Andorra Andorra är en lill republik belägen i Pyrenéerna mellan Spanien och Frankrike. Det är …

Read full post

Bo och jobba i Montenegro

Bo och jobba i Montenegro Påbörja ditt nya liv i Montenegro Montenegro är ett land med en rik historia och kultur. Det är känt för …

Read full post

Bo och jobba i Moldavien

Bo och jobba i Moldavien Påbörja ditt nya liv i Moldavien Moldavien är ett land beläget i östra Europa, gränsande till Ukraina i öster och …

Read full post

Bo och jobba i Finland

Bo och jobba i Finland Påbörja ditt nya liv i Finland Finland är ett av de mest intressanta och vackra länderna i Norden. Landet är …

Read full post

Bo och jobba i Albanien

Bo och jobba i Albanien Påbörja ditt nya liv i Albanien Albanien är ett land beläget i sydöstra Europa, vid Adriatiska havet och Jonska havet. …

Read full post

Bo och jobba i Storbritannien

Bo och jobba i Storbritannien Påbörja ditt nya liv i Storbritannien Storbritannien är en av Europas mest attraktiva länder för arbetssökande. Landet är känt för …

Read full post

Bo och jobba i Makedonien

Bo och jobba i Makedonien Påbörja ditt nya liv i Makedonien Nordmakedonien är ett land beläget i sydöstra Europa och är känt för sin rika …

Read full post

Bo och jobba i Belgien

Bo och jobba i Belgien Påbörja ditt nya liv i Belgien Belgien är en av Europas mest intressanta länder med en rik historia och kultur. …

Read full post

Bo och jobba i Tyskland

Bo och jobba i Tyskland Påbörja ditt nya liv i Tyskland Tyskland är en av Europas mest inflytelserika och ekonomiskt starka länder. Landet har en …

Read full post

Bo och jobba i Italien

Bo och jobba i Italien Påbörja ditt nya liv i Italien Italien är ett land med en rik historia och kultur som lockar människor från …

Read full post

Bo och jobba i Slovenien

Bo och jobba i Slovenien Påbörja ditt nya liv i Slovenien Slovenien är ett land beläget i sydöstra Europa och är känt för sin vackra …

Read full post

Bo och jobba i Litauen

Bo och jobba i Litauen Påbörja ditt nya liv i Litauen Tjeckien är ett land beläget i Central-Europa med en befolkning på ungefär 10,7 miljoner …

Read full post

Bo och jobba i Slovakien

Bo och jobba i Slovakien Påbörja ditt nya liv i Slovakien Slovakien är ett land beläget i Central- och Östeuropa, gränsande till Polen, Ukraina, Ungern, …

Read full post

Bo och jobba i Tjeckien

Bo och jobba i Tjeckien Påbörja ditt nya liv i Tjeckien Tjeckien är ett land beläget i Central-Europa med en befolkning på ungefär 10,7 miljoner …

Read full post

Bo och jobba i Serbien

Bo och jobba i Serbien Påbörja ditt nya liv i Serbien Serbien är ett land beläget i sydöstra Europa, gränsande till Bulgarien, Rumänien, Ungern, Bosnien …

Read full post

Bo och jobba i Spanien

Bo och jobba i Spanien Påbörja ditt nya liv i Spanien Spanien är ett av Europas mest attraktiva länder att bo och arbeta i. Landet …

Read full post

Bo och jobba i Frankrike

Bo och jobba i Frankrike Påbörja ditt nya liv i Frankrike Ungern är ett land beläget i Centraleuropa och är känt för sin rika historia, …

Read full post

Bo och jobba i Irland

Bo och jobba i Irland Påbörja ditt nya liv i Irland Irland, även känt som Eire på gaeliska, är en önation belägen i Nordvästeuropa. Landet …

Read full post

Bo och jobba i Portugal

Bo och jobba i Grekland Påbörja ditt nya liv i Grekland  Grekland är ett vackert land med en rik historia och kultur. Landet är beläget …

Read full post

Bo och jobba i Polen

Bo och jobba i Polen Påbörja ditt nya liv i Polen Polen är en av Europas mest spännande länder att utforska och arbeta i. Med …

Read full post

Bo och jobba i Ungern

Bo och jobba i Ungern Påbörja ditt nya liv i Ungern Ungern är ett land beläget i Centraleuropa och är känt för sin rika historia, …

Read full post

Bo och jobba i Bulgarien

Bo och jobba i Bulgarien Påbörja ditt nya liv i Bulgarien Bulgarien är en spännande och varierad destination för den som söker ett nytt jobb …

Read full post

Bo och jobba i Portugal

Bo och jobba i Portugal Påbörja ditt nya liv i Portugal Grekland är ett vackert land med en rik historia och kultur. Landet är beläget …

Read full post

Bo och jobba i Kroatien

Bo och jobba i Kroatien Påbörja ditt nya liv i Kroatien Kroatien är ett land beläget i sydöstra Europa och är känt för sina vackra …

Read full post

Bo och jobba i Malta

Bo och jobba i Malta Påbörja ditt nya liv i Malta Malta är en önation belägen i Medelhavet, precis söder om Sicilien, Italien. Landet är …

Read full post

Bo och jobba i Rumänien

Bo och jobba i Rumänien Påbörja ditt nya liv i Rumänien Rumänien är ett land med en rik historia och kultur, beläget i sydöstra Europa. …

Read full post

Bo och jobba i Monaco

Bo och jobba i Monaco Påbörja ditt nya liv i Monaco Monaco är ett miniatyrland beläget på den franska Rivieran längs Medelhavet. Det är känt …

Read full post

Bo och jobba i Liechtenstein

Bo och jobba i Liechtenstein Påbörja ditt nya liv i Liechtenstein Liechtenstein är ett litet land beläget i Alperna i Central Europa, gränsande till Schweiz …

Read full post

Bo och jobba i San marino

Bo och jobba i San Marino Påbörja ditt nya liv i San Marino San Marino är en av världens minsta och äldsta republiker. Belägen i …

Read full post

Att bo och arbeta i Dublin

Bo och arbeta i Dublin Kort om Dublin: Dublin är huvudstaden i Irland och ligger vid floden Liffey. Staden är känd för sitt levande kulturliv, …

Read full post

Jobba i Spanien

Många faktorer gör att Spanien kan vara en av de bästa städerna i Europa just nu. Fantastiskt atmosfär, intensivt uteliv, goda jobbmöjligheter och såklart mycket …

Read full post

Jobba i Budapest

Budapest är vida känt för sin konst, arkitektur, spännande marknader, thermobad och ett av europas bästa barliv. Om du väljer att jobba i Budapest har …

Read full post

Få jobberfaring i Riga

Nyutdannet? Få erfaring i Riga! Gode grunner til å jobbe i Riga etter endte studier Jobbe utenlandsNyutdannet i Riga Nyutdannet? Bruk vakre Riga som springbrett! …

Read full post

Jobba i Krakow

Jobba i Krakow Bo och arbeta i Krakow – Guide Jobba i PolenJobba i Krakow! Bo och arbeta i Krakow Krakow är Polens näst största stad …

Read full post

Få jobb utomlands utan utbildning

Få jobb utomlands utan utbildning Rivstarta din karriär och få arbete direkt Jobba utomlandsFå jobb utomlands utan utbildning! Vad är viktigast för arbetsgivarna arbetslivserfarenhet eller …

Read full post

Jobba i Prag

Många faktorer gör att Prag kan vara en av de bästa städerna i Europa just nu. Fantastiskt atmosfär, låg arbetslöshet, intensivt uteliv, goda jobbmöjligheter och …

Read full post

Bo utomlands ett år

Bo utomlands ett år Flytta från Sverige och jobba utomlands Bo och arbeta utomlandsBo utomlands ett år Funderar du på att testa bo utomlands ett …

Read full post

Svenska jobb på Malta

Malta är en vacker ö lokaliserad i den södra spetsen av Italien nedanför SIcilien och i mitten av medelhavet. Det är en populär destination för …

Read full post

7 anledningar att jobba utomlands

7 anledningar att jobba utomlands Jobba utomlands?7 anledningar att jobba utomlands Svenskar och skandinaver älskar att resa och upptäcka nya platser. Men en kort semesterresa …

Read full post

Jobba på distans utomlands

Jobba på distans utomlands Jobba hemifrån när du bor utomlands och maximera utlandsvistelsen! Jobba utomlands?Jobba på distans utomlands Med dagens moderna teknologi kan det ibland …

Read full post

Jobba i Estland

Jobba i Estland Ta steget och sök jobb i progressiva Tallin Flytta utomlands till Tallin Sverige och Estland har varit tätt sammanlänkade genom historien och …

Read full post

Bo och arbeta i Östeuropa

I Östeuropa och Baltikum finns det mängder av fantastiska städer att uppleva och arbeta i. Du kan välja att jobba i en stad som passar …

Read full post

Jobba i Riga

Jobba i Riga Ta steget och sök jobb för svensktalande i vackra Riga Flytta utomlands till Vackra Riga Historiskt har Riga länge varit Baltikums viktigaste …

Read full post

Svenska jobb i Vilnius

Vilnius har de senaste åren genomgått en fas av modernisering samtidigt som man vårdat sitt vackra Old Town. Om du väljer att jobba i Litauens …

Read full post