Bo och jobba i Tjeckien

Påbörja ditt nya liv i Tjeckien

Tjeckien är ett land beläget i Central-Europa med en befolkning på ungefär 10,7 miljoner människor. Landet har en rik historia och kultur, och är känt för sina vackra arkitektur, musik och konst. Tjeckiens huvudstad är Prag, en av Europas mest charmiga och vackra städer med många historiska sevärdheter och kulturella aktiviteter.

Det officiella språket i Tjeckien är tjeckiska, men många invånare talar också engelska och tyska. Landet är en del av EU och den europeiska valutaen är Euro. Tjeckien har också en hög levnadsstandart med en BNP per capita på ungefär 20 000 Euro.

Tjeckien är känt för sin starka ekonomi med en bred sektor av industrier, inklusive elektronik, maskiner, kemiska produkter, försvar och forskning. Landet har också ett växande turistsegment med många sevärdheter och aktiviteter att erbjuda, inklusive historiska byggnader, konstmuseer, naturreservat och mycket mer.

Om du är intresserad av att arbeta i Tjeckien och är en person som talar nordiska språk, så kan NordsAbroad.com hjälpa dig att hitta en passande tjänst. NordsAbroad.com är en rekryteringsfirma som hjälper personer som talar nordiska språk att hitta jobb utomlands. Skicka in din CV till oss idag och låt oss hjälpa dig att starta din karriär i Tjeckien!

 

Kortfakta om Tjeckien

 • Genomsnittstemperatur: 9,6 °C (årlig)

  Landets storlek: 78 866 km²

  Antal sjöar: cirka 455

  Kustlinjens storlek: Inget kustlinje (landlocked)

  Befolkningsstorlek: cirka 10,7 miljoner invånare

  BNP per capita: cirka 39 000 USD

  Officiella språk: tjeckiska

  Valuta: Tjeckiska koruna (CZK)

Tjeckiens historia

Idag ska vi dyka ner i historien om ett land som är känt för sina sagolika slott, pilsneröl och fantastiska arkitektur – Tjeckien. Vi kommer att följa landets utveckling från uråldriga tider till dess nutida status som en populär turistdestination och en dynamisk del av det moderna Europa. Så häng med på en spännande resa genom Tjeckiens rika och fascinerande historia!

Från förhistoria till medeltid

Tjeckiens historia sträcker sig tillbaka ända till förhistoriska tider, då området var bebott av olika keltiska och germanska stammar. Under 500-talet e.Kr. bosatte sig slaviska stammar i området, och på 800-talet bildades Stor-Mähren, en tidig slavisk stat som låg på det territorium som idag utgör Tjeckien och Slovakien. Stor-Mähren varade dock inte länge och föll samman i början av 900-talet.

Under 900-talet grundades det tjeckiska riket, som senare skulle bli Kungariket Böhmen, och Prag blev dess huvudstad. Under denna tid började också kristendomen spridas i regionen, och Böhmen blev en del av det Heliga romerska riket.

Husiter och Habsburgare

På 1300- och 1400-talen växte Böhmen till en av de mest inflytelserika och mäktigaste staterna i Europa under kung Karl IV:s regeringstid. Under denna period byggdes också Karlsbron och Karlsuniversitetet i Prag, vilket är det äldsta universitetet i Centraleuropa.

Under början av 1400-talet bröt husitkrigen ut, vilket var en serie religiösa konflikter mellan katoliker och husiter, som var anhängare av den tjeckiska kyrkoreformatorn Jan Hus. Husitkrigen försvagade den tjeckiska staten och ledde till att den hamnade under Habsburgarnas kontroll på 1500-talet.

Trettioåriga kriget och förlusten av självständighet

Under 1600-talet var Tjeckien, som en del av Habsburgriket, inblandat i det blodiga Trettioåriga kriget. Efter protestantiska styrkors nederlag i slaget vid Vita berget år 1620, blev landet åter katolskt och förlorade mycket av sin politiska och kulturella självständighet.

Nationalism och bildandet av Tjeckoslovakien

Under 1800-talet växte den tjeckiska nationalismen fram, och det fanns en stark önskan om att skapa en självständig tjeckisk stat. Efter första världskriget och Österrike-Ungerns sammanbrott bildades Tjeckoslovakien år 1918, med Tjeckien och Slovakien som dess två huvudregioner. Landet var en demokratisk republik, och under mellankrigstiden upplevde Tjeckoslovakien en period av ekonomisk tillväxt och kulturell blomstring.

Andra världskriget och kommunismen

Tyvärr blev Tjeckoslovakien ockuperat av nazisterna under andra världskriget, vilket ledde till enormt lidande och förluster för landets befolkning. Efter kriget och de allierades befrielse återupprättades Tjeckoslovakien som en självständig stat.

Men landets frihet blev kortlivad, för i februari 1948 tog kommunistpartiet makten i en kupp och Tjeckoslovakien blev en kommunistisk enpartistat under inflytande av Sovjetunionen. Under kommunistregimen förlorade landet mycket av sin politiska och ekonomiska självständighet, och den tjeckiska befolkningen led under förtryck och censur.

Sammetsrevolutionen och upplösningen av Tjeckoslovakien

I november 1989 startade en fredlig massprotest mot kommunistregimen i Prag, känd som Sammetsrevolutionen. Demonstrationerna ledde till att kommunistpartiet tappade makten, och Tjeckoslovakien återgick till att bli en demokratisk republik.

Efter Sammetsrevolutionen genomgick landet en period av snabb politisk och ekonomisk omvandling. Men samtidigt växte spänningarna mellan tjeckerna och slovakerna, och 1993 beslutades det att dela upp Tjeckoslovakien i två självständiga länder: Tjeckien och Slovakien.

Det moderna Tjeckien

Sedan upplösningen av Tjeckoslovakien har Tjeckien fortsatt att utvecklas som en självständig nation. Landet blev medlem i NATO 1999 och i Europeiska unionen 2004. Idag är Tjeckien känt för sin höga levnadsstandard, sin dynamiska ekonomi och sin rika kulturella arv.

Tjeckiens historia är en fascinerande berättelse om kamp, förändring och överlevnad, och dess arv är synligt överallt i landet, från de magnifika slotten och kyrkorna till de livliga torgen och gatorna i Prag och andra städer. Att utforska Tjeckiens historia ger oss en unik inblick i Europas komplexa och fängslande förflutna – och kanske också några ledtrådar om vad framtiden kan ha i beredskap för detta spännande land.

Så där har ni det, en lång och detaljerad titt på Tjeckiens historia! Jag hoppas att den här bloggposten har gett er en större förståelse och uppskattning för landets rika kultur och historia. Och vem vet, kanske blir Tjeckien ditt nästa resmål eller till och med ditt nya hem?

Vad kan man göra i Tjeckien?

Flytta till Tjeckien!

Tjeckien är ett fantastiskt land fullt av kultur, historia och natursköna platser att utforska. Oavsett om du är en förstagångsbesökare eller en erfaren resenär, så finns det alltid något nytt att upptäcka i detta vackra land. Så här är en lista över några av de mest spännande och intressanta sakerna att göra och se i Tjeckien.

Upptäck Prags fantastiska arkitektur

Prag, den tjeckiska huvudstaden, är känt för sin fantastiska arkitektur och är en av Europas vackraste städer. Strosa runt i Gamla stan och beundra de många gotiska kyrkorna, barockpalatsen och renässanshusen. Glöm inte att besöka Prags slott, som är ett av Europas största slott och där du kan se fantastisk utsikt över staden.

Besök de historiska spaorterna

Tjeckien är känt för sina termiska spa och kurorter, som har lockat besökare från hela världen i århundraden. Karlovy Vary, Mariánské Lázně och Františkovy Lázně är alla populära destinationer för avkoppling och återhämtning, med varma källor och olika spa-behandlingar som erbjuds.

Utforska Ceský Krumlov

Ceský Krumlov är en pittoresk medeltida stad som är en av Tjeckiens mest besökta platser. Staden ligger på UNESCO:s världsarvslista och är känt för sin fantastiska arkitektur, inklusive ett imponerande slott och en vacker katedral. Promenera genom de kullerstensbelagda gatorna och upptäck den unika atmosfären i denna charmiga stad.

Besök den historiska staden Kutná Hora

Kutná Hora är en historisk stad som är känt för sin medeltida arkitektur och sina världsarvsskyddade byggnader. Den mest kända attraktionen i staden är Sedlec Ossuary, en kapell som är dekorerad med skelett från över 40 000 människor. Andra sevärdheter inkluderar den magnifika St. Barbara-katedralen och det imponerande Silvermuseet.

Prova Tjeckiens läckra mat och dryck

Tjeckisk mat och dryck är något som du verkligen inte vill missa. Prova den berömda pilsnerölen och andra lokala ölsorter som är tillverkade enligt traditionella metoder. Njut av en läcker trerätters middag med tjeckiska specialiteter som gulasch, knödel och surkål.

Besök Karlstejn Castle

Karlstejn Castle är en av Tjeckiens mest imponerande slott. Det ligger på en kulle utanför Prag och är känt för sin magnifika arkitektur och sin fascinerande historia. Besökare kan beundra slott

ets vackra interiör, inklusive den imponerande kapellet och kungens privata rum.

Utforska Tjeckiens vackra natur

Tjeckien har också mycket att erbjuda för naturentusiaster. Besök den pittoreska byn Holašovice som är en av Tjeckiens mest välbevarade byar, eller vandra genom den vackra nationalparken Bohemian Switzerland som ligger i norra Tjeckien. Andra populära naturområden inkluderar Riesengebirge bergskedjan, och Šumava nationalpark.

Jobbmöjligheter för svenskar

Om du är en svensk som är intresserad av att jobba i Tjeckien så har du mycket goda möjligheter. Tjeckien har en stark ekonomi och är en attraktiv destination för utländska investerare, vilket innebär att det finns många jobbmöjligheter för svenskar som talar tjeckiska eller engelska. Som en nordisk rekryteringsfirma kan vi hjälpa dig att hitta rätt jobb för dig och din karriär.

Så där har du det, en lista över några av de mest spännande och intressanta sakerna att göra och se i Tjeckien. Oavsett om du är en historie- och kulturintresserad resenär eller en naturälskare, så har Tjeckien något för alla. Och om du är intresserad av att hitta ett jobb i Tjeckien så hjälper vi dig!

Karriärsmöjligheter i Tjeckien

Flytta till Litauen och hitta jobb!

Funderar du på att flytta till ett spännande europeiskt land med en stark ekonomi och goda karriärmöjligheter? Då kanske Tjeckien är rätt val för dig! Här är några skäl till varför du bör överväga en flytt till detta fantastiska land.

Karriärmöjligheter

Tjeckien är en av de snabbast växande ekonomierna i Europa, vilket betyder att det finns många karriärmöjligheter för ambitiösa individer. Ett stort antal multinationella företag har etablerat sig i Tjeckien, vilket skapar möjligheter inom en rad olika branscher. Dessutom finns det en hög efterfrågan på personer som talar skandinaviska språk, vilket öppnar upp möjligheter för svenskar som söker jobb utomlands.

Attraktiv lön och förmåner

Tjeckien har en hög levnadsstandard och erbjuder konkurrenskraftiga löner, vilket gör det till ett attraktivt val för yrkesverksamma. Genomsnittslönen i Tjeckien ligger på runt 25 000 kronor i månaden, men för personer som talar skandinaviska språk kan lönen vara ännu högre. Dessutom har många arbetsgivare förmåner som omfattar sjukvård, pension och försäkringar.

Livskvalitet och kultur

Tjeckien är känt för sin rika historia och kultur, vilket gör det till ett fascinerande land att utforska. Här finns en mängd olika sevärdheter, inklusive slott, katedraler, museer och natursköna platser. Dessutom har Tjeckien en hög livskvalitet och en avslappnad livsstil, vilket är attraktivt för många.

Rekryteringstjänster

Som en nordisk rekryteringsfirma specialiserar vi oss på att hjälpa människor att hitta jobb utomlands. Om du är intresserad av att flytta till Tjeckien och söka jobb, kan vi hjälpa dig att hitta rätt position för din karriär. Vi har många lediga jobb inom olika branscher, från IT och teknik till finans och ekonomi.

Så om du söker efter spännande karriärmöjligheter, hög livskvalitet och en rik kultur, kan Tjeckien vara det perfekta valet för dig. Varför inte besöka vår hemsida på NordsAbroad.com och lära dig mer om våra tjänster? Vi kan hjälpa dig att hitta drömjobbet i Tjeckien och göra din flytt så smidig som möjligt.

START AN ADVENTURE ABROAD

Want to Work abroad? Submit your CV Today!

Bo och jobba i Italien

Bo och jobba i Italien Påbörja ditt nya liv i Italien Italien är ett land med en rik historia och kultur som lockar människor från …

Read full post

Bo och jobba i Slovenien

Bo och jobba i Slovenien Påbörja ditt nya liv i Slovenien Slovenien är ett land beläget i sydöstra Europa och är känt för sin vackra …

Read full post

Bo och jobba i Litauen

Bo och jobba i Litauen Påbörja ditt nya liv i Litauen Tjeckien är ett land beläget i Central-Europa med en befolkning på ungefär 10,7 miljoner …

Read full post

Bo och jobba i Slovakien

Bo och jobba i Slovakien Påbörja ditt nya liv i Slovakien Slovakien är ett land beläget i Central- och Östeuropa, gränsande till Polen, Ukraina, Ungern, …

Read full post

Bo och jobba i Tjeckien

Bo och jobba i Tjeckien Påbörja ditt nya liv i Tjeckien Tjeckien är ett land beläget i Central-Europa med en befolkning på ungefär 10,7 miljoner …

Read full post

Bo och jobba i Serbien

Bo och jobba i Serbien Påbörja ditt nya liv i Serbien Serbien är ett land beläget i sydöstra Europa, gränsande till Bulgarien, Rumänien, Ungern, Bosnien …

Read full post

Bo och jobba i Spanien

Bo och jobba i Spanien Påbörja ditt nya liv i Spanien Spanien är ett av Europas mest attraktiva länder att bo och arbeta i. Landet …

Read full post

Bo och jobba i Frankrike

Bo och jobba i Frankrike Påbörja ditt nya liv i Frankrike Ungern är ett land beläget i Centraleuropa och är känt för sin rika historia, …

Read full post

Bo och jobba i Irland

Bo och jobba i Irland Påbörja ditt nya liv i Irland Irland, även känt som Eire på gaeliska, är en önation belägen i Nordvästeuropa. Landet …

Read full post

Bo och jobba i Portugal

Bo och jobba i Grekland Påbörja ditt nya liv i Grekland  Grekland är ett vackert land med en rik historia och kultur. Landet är beläget …

Read full post

Bo och jobba i Polen

Bo och jobba i Polen Påbörja ditt nya liv i Polen Polen är en av Europas mest spännande länder att utforska och arbeta i. Med …

Read full post

Bo och jobba i Ungern

Bo och jobba i Ungern Påbörja ditt nya liv i Ungern Ungern är ett land beläget i Centraleuropa och är känt för sin rika historia, …

Read full post

Bo och jobba i Bulgarien

Bo och jobba i Bulgarien Påbörja ditt nya liv i Bulgarien Bulgarien är en spännande och varierad destination för den som söker ett nytt jobb …

Read full post

Bo och jobba i Portugal

Bo och jobba i Portugal Påbörja ditt nya liv i Portugal Grekland är ett vackert land med en rik historia och kultur. Landet är beläget …

Read full post

Bo och jobba i Kroatien

Bo och jobba i Kroatien Påbörja ditt nya liv i Kroatien Kroatien är ett land beläget i sydöstra Europa och är känt för sina vackra …

Read full post

Bo och jobba i Malta

Bo och jobba i Malta Påbörja ditt nya liv i Malta Malta är en önation belägen i Medelhavet, precis söder om Sicilien, Italien. Landet är …

Read full post

Bo och jobba i Rumänien

Bo och jobba i Rumänien Påbörja ditt nya liv i Rumänien Rumänien är ett land med en rik historia och kultur, beläget i sydöstra Europa. …

Read full post

Bo och jobba i Monaco

Bo och jobba i Monaco Påbörja ditt nya liv i Monaco Monaco är ett miniatyrland beläget på den franska Rivieran längs Medelhavet. Det är känt …

Read full post

Bo och jobba i Liechtenstein

Bo och jobba i Liechtenstein Påbörja ditt nya liv i Liechtenstein Liechtenstein är ett litet land beläget i Alperna i Central Europa, gränsande till Schweiz …

Read full post

Bo och jobba i San marino

Bo och jobba i San Marino Påbörja ditt nya liv i San Marino San Marino är en av världens minsta och äldsta republiker. Belägen i …

Read full post

Att bo och arbeta i Dublin

Bo och arbeta i Dublin Kort om Dublin: Dublin är huvudstaden i Irland och ligger vid floden Liffey. Staden är känd för sitt levande kulturliv, …

Read full post

Jobba i Spanien

Många faktorer gör att Spanien kan vara en av de bästa städerna i Europa just nu. Fantastiskt atmosfär, intensivt uteliv, goda jobbmöjligheter och såklart mycket …

Read full post

Jobba i Budapest

Budapest är vida känt för sin konst, arkitektur, spännande marknader, thermobad och ett av europas bästa barliv. Om du väljer att jobba i Budapest har …

Read full post

Få jobberfaring i Riga

Nyutdannet? Få erfaring i Riga! Gode grunner til å jobbe i Riga etter endte studier Jobbe utenlandsNyutdannet i Riga Nyutdannet? Bruk vakre Riga som springbrett! …

Read full post

Jobba i Krakow

Jobba i Krakow Bo och arbeta i Krakow – Guide Jobba i PolenJobba i Krakow! Bo och arbeta i Krakow Krakow är Polens näst största stad …

Read full post

Få jobb utomlands utan utbildning

Få jobb utomlands utan utbildning Rivstarta din karriär och få arbete direkt Jobba utomlandsFå jobb utomlands utan utbildning! Vad är viktigast för arbetsgivarna arbetslivserfarenhet eller …

Read full post

Jobba i Prag

Många faktorer gör att Prag kan vara en av de bästa städerna i Europa just nu. Fantastiskt atmosfär, låg arbetslöshet, intensivt uteliv, goda jobbmöjligheter och …

Read full post

Bo utomlands ett år

Bo utomlands ett år Flytta från Sverige och jobba utomlands Bo och arbeta utomlandsBo utomlands ett år Funderar du på att testa bo utomlands ett …

Read full post

Svenska jobb på Malta

Malta är en vacker ö lokaliserad i den södra spetsen av Italien nedanför SIcilien och i mitten av medelhavet. Det är en populär destination för …

Read full post

7 anledningar att jobba utomlands

7 anledningar att jobba utomlands Jobba utomlands?7 anledningar att jobba utomlands Svenskar och skandinaver älskar att resa och upptäcka nya platser. Men en kort semesterresa …

Read full post

Jobba på distans utomlands

Jobba på distans utomlands Jobba hemifrån när du bor utomlands och maximera utlandsvistelsen! Jobba utomlands?Jobba på distans utomlands Med dagens moderna teknologi kan det ibland …

Read full post

Jobba i Estland

Jobba i Estland Ta steget och sök jobb i progressiva Tallin Flytta utomlands till Tallin Sverige och Estland har varit tätt sammanlänkade genom historien och …

Read full post

Bo och arbeta i Östeuropa

I Östeuropa och Baltikum finns det mängder av fantastiska städer att uppleva och arbeta i. Du kan välja att jobba i en stad som passar …

Read full post

Jobba i Riga

Jobba i Riga Ta steget och sök jobb för svensktalande i vackra Riga Flytta utomlands till Vackra Riga Historiskt har Riga länge varit Baltikums viktigaste …

Read full post

Svenska jobb i Vilnius

Vilnius har de senaste åren genomgått en fas av modernisering samtidigt som man vårdat sitt vackra Old Town. Om du väljer att jobba i Litauens …

Read full post