Bo och jobba i Bulgarien

Påbörja ditt nya liv i Bulgarien

Bulgarien är en spännande och varierad destination för den som söker ett nytt jobb utomlands. Landet ligger i sydöstra Europa och gränsar till Grekland, Turkiet, Rumänien, Serbien och Makedonien. Bulgarien är känt för sin rika historia och kultur, med viktiga arkeologiska platser som Thracian tumuli och antika städer som Plovdiv och Sofia. Landet är också hem till vacker natur, inklusive bergen Rila och Pirin, samt svarta havet kusten.

 

Bulgarien är ett av Europas äldsta länder och har varit bebott sedan paleolitisk tid. Landet var en del av det romerska riket och senare en del av det bysantinska riket. Under medeltiden var Bulgarien ett starkt kungarike och en viktig kulturell och vetenskaplig centrum. På senare tid har Bulgarien varit en del av Österrike-Ungern, det Ottomaniska riket, och det Sovjetiska blocket. Sedan 1991 är Bulgarien en självständig stat och medlem i EU.

 

Bulgarien har en befolkning på ungefär 7 miljoner människor, med huvudstaden Sofia som är hem till drygt 1,2 miljoner invånare.Språket som talas i Bulgarien är bulgariska, som är ett slaviskt språk med kyrillisk skrift. Även om många bulgarer talar engelska, är det alltid en fördel att ha kunskap i det lokala språket när man söker ett jobb i landet.

 

Bulgarien är en republik med ett parlamentariskt system och en semi-presidentiell stat. Landet har en stark ekonomi, med en BNP per capita på ungefär 13 000 dollar per år. Bulgarien har en växande service- och teknologisektor, samt en stark turismindustri. Landet är också känt för sin textil- och läderindustri.

Kortfakta om Bulgarien

 

  • Genomsnittstemperatur: 12°C

  • Landets storlek: 110 993 km²

  • Antal sjöar: Cirka 330

  • Kustlinjens storlek: 378 km

  • Befolkningsstorlek: Cirka 7 miljoner

  • BNP per capita: Cirka 9 000 USD

  • Officiella språk: Bulgariska

  • Valuta: Bulgariska lev (BGN)

Bulgarien historia

Bulgariens historia:

Bulgariens historia sträcker sig tillbaka tusentals år och är rik på kultur, traditioner och händelser som har format landet till vad det är idag. För att ge en så fullständig bild som möjligt av Bulgariens historia, kommer vi att gå igenom några av de viktigaste perioderna och händelserna.

Förhistoriska perioden:

Den förhistoriska perioden i Bulgarien sträcker sig från cirka 40 000 f.Kr. till omkring 6 000 f.Kr. Under denna tid fanns det flera olika kulturer och samhällen som levde på den bulgariska halvön. Bland de mest kända är Vincakulturen, som var en neolitisk kultur som sträckte sig över stora delar av sydöstra Europa.

Trakerna och antiken:

Från cirka 1 000 f.Kr. började trakerna att dominera det område som idag utgör Bulgarien. Trakerna var ett indoeuropeiskt folk som levde i stammar och som var kända för sin krigarkultur och sitt hantverk. Under antiken kom området att bli en del av det persiska riket och senare av Alexander den stores rike. Efter Alexanders död blev Bulgarien en del av det romerska riket och blev romaniserat.

Slavernas och bulgarernas ankomst:

Under 500- och 600-talet e.Kr. invaderades Balkan av slaver och protobulgarer. Dessa två folkgrupper smälte samman och bildade det som skulle bli det första bulgariska riket år 681. Det första bulgariska riket var en mäktig stat i sydöstra Europa och var en viktig maktfaktor under medeltiden.

Det andra bulgariska riket:

Efter att det första bulgariska riket föll under bysantinskt styre år 1018, grundades det andra bulgariska riket 1185. Detta rike varade fram till 1396, då det erövrades av det osmanska riket. Under det osmanska styret förlorade Bulgarien sin politiska och kulturella identitet, och befolkningen blev till stor del islamiserad.

Befrielsen från det osmanska riket och självständigheten:

År 1878, efter det rysk-turkiska kriget, blev Bulgarien en autonom provins inom det osmanska riket enligt San Stefano-fördraget och Berlinkongressen. År 1908 blev Bulgarien en självständig nation under ledning av furst Ferdinand I.

Balkankrigen och första världskriget:

Under åren 1912 och 1913 utkämpades två balkankrig, där Bulgarien var inblandat i kampen om territorium på Balkanhalvön. Bulgarien förlorade båda krigen och tvingades avstå stora landområden till sina grannländer. Under första världskriget allierade sig Bulgarien med centralmakterna (Tyskland, Österrike-Ungern och Osmanska riket) i hopp om att återta förlorade territorier. Kriget ledde dock till ytterligare nederlag och territoriella förluster.

Mellankrigstiden och andra världskriget:

Efter första världskriget genomgick Bulgarien en politisk och ekonomisk kris. Landet blev en monarki under kung Boris III och allierade sig med axelmakterna (Tyskland, Italien och Japan) under andra världskriget. Bulgarien deltog dock inte aktivt i kriget och räddade en stor del av sin judiska befolkning från Förintelsen. Efter kriget ockuperades Bulgarien av Sovjetunionen och införlivades i den sovjetiska intressesfären.

Kommunistperioden och övergången till demokrati:

År 1946 blev Bulgarien en folkrepublik under kommunistiskt styre, och landet följde Sovjetunionens politik och ekonomiska modell. Under denna tid genomfördes omfattande industrialisering och kollektivisering av jordbruket. Efter Sovjetunionens fall och kommunismens kollaps i Östeuropa började Bulgarien övergå till demokrati och marknadsekonomi under 1990-talet.

Bulgarien idag:

Sedan 2004 är Bulgarien medlem i NATO och sedan 2007 medlem i Europeiska unionen. Landet har gjort stora framsteg när det gäller demokrati, ekonomi och rättsstat, men det återstår fortfarande utmaningar när det gäller korruption och sociala frågor.

Vad kan man göra i Bulgarien?

Bulgaria

Intressanta saker att göra i Bulgarien:

Bulgarien är en fantastisk destination för turister som är intresserade av historia, kultur, natur och äventyr. Här är några tips på intressanta saker att göra i Bulgarien:

 1. Besök huvudstaden Sofia, med sina historiska platser, museer, restauranger och nattliv.

 2. Utforska Rilaklostret, ett av de mest imponerande klostren i Bulgarien och ett UNESCO-världsarv.

 3. Upplev den antika staden Plovdiv, som är en av de äldsta städerna i Europa och rik på historiska platser och kultur.

 4. Njut av sol och bad vid Svarta havets kust, med populära turistdestinationer som Varna och Burgas.

 5. Åk på vandring eller skidåkning i Bulgariens imponerande bergsområden, som Rilabergen, Pirin och Rhodoperna.

 6. Besök den UNESCO-listade staden Nessebar, som är känd för sina välbevarade byggnader från medeltiden och sin charmiga atmosfär.

 7. Utforska Veliko Tarnovo, den historiska huvudstaden i det andra bulgariska riket, med sina imponerande befästningar och vackra utsikt över floden Yantra.

 8. Ta en tur längs “Rosdalen”, där världens bästa rosolja produceras och där du kan uppleva den årliga ros-festivalen i staden Kazanlak.

 9. Gå på en vinprovningstur och upptäck Bulgariens rika vinkultur och lokala vingårdar.

 10. Besök några av Bulgariens vackra nationalparker, som Pirin, Rila och Central Balkan, och njut av den unika naturen och landskapet.
Bulgaria

Karriärsmöjligheter i Bulgarien

Varför du bör flytta till Bulgarien och skicka ditt CV till oss på NordsAbroad.com:

Bulgarien erbjuder en rad fördelar för de som överväger att flytta dit, och det är särskilt fördelaktigt för personer som talar skandinaviska språk. Här är några skäl att överväga att flytta till Bulgarien och varför du bör skicka ditt CV till oss på NordsAbroad.com:

 • Karriärmöjligheter: Bulgarien har en växande ekonomi med många internationella företag som etablerar sig i landet. Det finns en hög efterfrågan på personer som talar skandinaviska språk, särskilt inom sektorer som kundservice, IT och försäljning.

 • Högre inkomster: Som en skandinavisk språktalare kan du förvänta dig högre löner än den lokala befolkningen, vilket gör att du kan njuta av en högre levnadsstandard.

 • Låg levnadskostnad: Bulgarien är känt för sina låga levnadskostnader, vilket innebär att dina pengar räcker längre än i många andra europeiska länder. Detta inkluderar boende, mat, transport och fritidsaktiviteter.

 • Rik kultur och historia: Bulgarien har en fascinerande historia och kultur, vilket ger dig möjlighet att lära dig mer om landets arv och delta i lokala traditioner och evenemang.

 • Vacker natur och fritidsaktiviteter: Bulgarien erbjuder ett varierat landskap med berg, skogar, floder och havskust, vilket ger dig möjlighet att utforska och delta i en mängd olika utomhusaktiviteter.

Genom att skicka ditt CV till oss på NordsAbroad.com kan vi hjälpa dig att hitta en anställning i Bulgarien som passar dina färdigheter och intressen. Vi har ett brett nätverk av arbetsgivare och kan erbjuda personlig rådgivning och stöd under hela rekryteringgsprocessen. Oavsett om du är intresserad av att arbeta inom IT, kundservice, försäljning eller något annat område, kan vi hjälpa dig att hitta rätt jobbmöjligheter i Bulgarien.

Så om du är redo att ta steget och börja ett nytt kapitel i ditt liv, skicka ditt CV till oss på NordsAbroad.com och låt oss hjälpa dig att förverkliga dina drömmar om att bo och arbeta i det vackra och spännande landet Bulgarien.

START AN ADVENTURE ABROAD

Want to Work abroad? Submit your CV Today!

Bo och jobba i Italien

Bo och jobba i Italien Påbörja ditt nya liv i Italien Italien är ett land med en rik historia och kultur som lockar människor från …

Read full post

Bo och jobba i Slovenien

Bo och jobba i Slovenien Påbörja ditt nya liv i Slovenien Slovenien är ett land beläget i sydöstra Europa och är känt för sin vackra …

Read full post

Bo och jobba i Litauen

Bo och jobba i Litauen Påbörja ditt nya liv i Litauen Tjeckien är ett land beläget i Central-Europa med en befolkning på ungefär 10,7 miljoner …

Read full post

Bo och jobba i Slovakien

Bo och jobba i Slovakien Påbörja ditt nya liv i Slovakien Slovakien är ett land beläget i Central- och Östeuropa, gränsande till Polen, Ukraina, Ungern, …

Read full post

Bo och jobba i Tjeckien

Bo och jobba i Tjeckien Påbörja ditt nya liv i Tjeckien Tjeckien är ett land beläget i Central-Europa med en befolkning på ungefär 10,7 miljoner …

Read full post

Bo och jobba i Serbien

Bo och jobba i Serbien Påbörja ditt nya liv i Serbien Serbien är ett land beläget i sydöstra Europa, gränsande till Bulgarien, Rumänien, Ungern, Bosnien …

Read full post

Bo och jobba i Spanien

Bo och jobba i Spanien Påbörja ditt nya liv i Spanien Spanien är ett av Europas mest attraktiva länder att bo och arbeta i. Landet …

Read full post

Bo och jobba i Frankrike

Bo och jobba i Frankrike Påbörja ditt nya liv i Frankrike Ungern är ett land beläget i Centraleuropa och är känt för sin rika historia, …

Read full post

Bo och jobba i Irland

Bo och jobba i Irland Påbörja ditt nya liv i Irland Irland, även känt som Eire på gaeliska, är en önation belägen i Nordvästeuropa. Landet …

Read full post

Bo och jobba i Portugal

Bo och jobba i Grekland Påbörja ditt nya liv i Grekland  Grekland är ett vackert land med en rik historia och kultur. Landet är beläget …

Read full post

Bo och jobba i Polen

Bo och jobba i Polen Påbörja ditt nya liv i Polen Polen är en av Europas mest spännande länder att utforska och arbeta i. Med …

Read full post

Bo och jobba i Ungern

Bo och jobba i Ungern Påbörja ditt nya liv i Ungern Ungern är ett land beläget i Centraleuropa och är känt för sin rika historia, …

Read full post

Bo och jobba i Bulgarien

Bo och jobba i Bulgarien Påbörja ditt nya liv i Bulgarien Bulgarien är en spännande och varierad destination för den som söker ett nytt jobb …

Read full post

Bo och jobba i Portugal

Bo och jobba i Portugal Påbörja ditt nya liv i Portugal Grekland är ett vackert land med en rik historia och kultur. Landet är beläget …

Read full post

Bo och jobba i Kroatien

Bo och jobba i Kroatien Påbörja ditt nya liv i Kroatien Kroatien är ett land beläget i sydöstra Europa och är känt för sina vackra …

Read full post

Bo och jobba i Malta

Bo och jobba i Malta Påbörja ditt nya liv i Malta Malta är en önation belägen i Medelhavet, precis söder om Sicilien, Italien. Landet är …

Read full post

Bo och jobba i Rumänien

Bo och jobba i Rumänien Påbörja ditt nya liv i Rumänien Rumänien är ett land med en rik historia och kultur, beläget i sydöstra Europa. …

Read full post

Bo och jobba i Monaco

Bo och jobba i Monaco Påbörja ditt nya liv i Monaco Monaco är ett miniatyrland beläget på den franska Rivieran längs Medelhavet. Det är känt …

Read full post

Bo och jobba i Liechtenstein

Bo och jobba i Liechtenstein Påbörja ditt nya liv i Liechtenstein Liechtenstein är ett litet land beläget i Alperna i Central Europa, gränsande till Schweiz …

Read full post

Bo och jobba i San marino

Bo och jobba i San Marino Påbörja ditt nya liv i San Marino San Marino är en av världens minsta och äldsta republiker. Belägen i …

Read full post

Att bo och arbeta i Dublin

Bo och arbeta i Dublin Kort om Dublin: Dublin är huvudstaden i Irland och ligger vid floden Liffey. Staden är känd för sitt levande kulturliv, …

Read full post

Jobba i Spanien

Många faktorer gör att Spanien kan vara en av de bästa städerna i Europa just nu. Fantastiskt atmosfär, intensivt uteliv, goda jobbmöjligheter och såklart mycket …

Read full post

Jobba i Budapest

Budapest är vida känt för sin konst, arkitektur, spännande marknader, thermobad och ett av europas bästa barliv. Om du väljer att jobba i Budapest har …

Read full post

Få jobberfaring i Riga

Nyutdannet? Få erfaring i Riga! Gode grunner til å jobbe i Riga etter endte studier Jobbe utenlandsNyutdannet i Riga Nyutdannet? Bruk vakre Riga som springbrett! …

Read full post

Jobba i Krakow

Jobba i Krakow Bo och arbeta i Krakow – Guide Jobba i PolenJobba i Krakow! Bo och arbeta i Krakow Krakow är Polens näst största stad …

Read full post

Få jobb utomlands utan utbildning

Få jobb utomlands utan utbildning Rivstarta din karriär och få arbete direkt Jobba utomlandsFå jobb utomlands utan utbildning! Vad är viktigast för arbetsgivarna arbetslivserfarenhet eller …

Read full post

Jobba i Prag

Många faktorer gör att Prag kan vara en av de bästa städerna i Europa just nu. Fantastiskt atmosfär, låg arbetslöshet, intensivt uteliv, goda jobbmöjligheter och …

Read full post

Bo utomlands ett år

Bo utomlands ett år Flytta från Sverige och jobba utomlands Bo och arbeta utomlandsBo utomlands ett år Funderar du på att testa bo utomlands ett …

Read full post

Svenska jobb på Malta

Malta är en vacker ö lokaliserad i den södra spetsen av Italien nedanför SIcilien och i mitten av medelhavet. Det är en populär destination för …

Read full post

7 anledningar att jobba utomlands

7 anledningar att jobba utomlands Jobba utomlands?7 anledningar att jobba utomlands Svenskar och skandinaver älskar att resa och upptäcka nya platser. Men en kort semesterresa …

Read full post

Jobba på distans utomlands

Jobba på distans utomlands Jobba hemifrån när du bor utomlands och maximera utlandsvistelsen! Jobba utomlands?Jobba på distans utomlands Med dagens moderna teknologi kan det ibland …

Read full post

Jobba i Estland

Jobba i Estland Ta steget och sök jobb i progressiva Tallin Flytta utomlands till Tallin Sverige och Estland har varit tätt sammanlänkade genom historien och …

Read full post

Bo och arbeta i Östeuropa

I Östeuropa och Baltikum finns det mängder av fantastiska städer att uppleva och arbeta i. Du kan välja att jobba i en stad som passar …

Read full post

Jobba i Riga

Jobba i Riga Ta steget och sök jobb för svensktalande i vackra Riga Flytta utomlands till Vackra Riga Historiskt har Riga länge varit Baltikums viktigaste …

Read full post

Svenska jobb i Vilnius

Vilnius har de senaste åren genomgått en fas av modernisering samtidigt som man vårdat sitt vackra Old Town. Om du väljer att jobba i Litauens …

Read full post