Bo och jobba i Slovenien

Påbörja ditt nya liv i Slovenien

Slovenien är ett land beläget i sydöstra Europa och är känt för sin vackra natur och rika kulturarv. Landet har en lång historia och har varit bebott av många olika folkgrupper genom årens lopp. Den officiella språket i Slovenien är slovenska, men det talas även många andra språk i landet inklusive kroatiska, serbiska och ungerska.

 

Slovenien är känt för sina vackra alptoppar, djupt gröna skogar och kristallklara sjöar. Landet har också en rik historia med många gamla byar och städer som Ljubljana, Sloveniens huvudstad och kulturella centrum.

 

Ett annat intressant faktum om Slovenien är att det är ett av de mest biodiverse länderna i Europa. Det är hem för många olika djurarter och växter, inklusive några som är unika för landet.

 

Slovenien är också känt för sin gastronomi, med många lokala specialiteter som gulasch, klobasa och kärnbröd. Landet har också många vinodlingar och är känt för sina förstklassiga viner.

 

Slovenien är en av de mest ekonomiskt utvecklade länderna i Östeuropa och har en stark ekonomi. Landet är också ett populärt turistmål och erbjuder många olika aktiviteter och sevärdheter.

 

Om du är intresserad av att arbeta i Slovenien och talar ett nordiskt språk, är NordsAbroad.com det perfekta valet för dig. Vi hjälper människor som talar nordiska språk att hitta arbeten utomlands. Skicka in din CV till oss på NordsAbroad.com så hjälper vi dig att hitta det perfekta jobbet i Slovenien.

Kortfakta om Slovenien

 • Genomsnittstemperatur: ca 10°C (varierar beroende på region)
 • Landets storlek: cirka 20 273 km²
 • Antal sjöar: över 320
 • Kustlinjens storlek: cirka 46,6 km
 • Befolkningsstorlek: cirka 2,1 miljoner invånare
 • BNP per capita: cirka 26 000 USD (2020)
 • Officiella språk: slovenska
 • Valuta: euro (EUR)

Slovenien historia

Historien om Slovenien – en djupdykning i landets rika förflutna

Hej alla! Idag tänkte jag ta er med på en resa genom tid och rum, till ett land som kanske inte får lika mycket uppmärksamhet som det förtjänar. Vi ska prata om Slovenien! Det här lilla landet i Centraleuropa har en lång och spännande historia, så låt oss dyka rakt in i den, ska vi?

För att börja, så är det viktigt att nämna att Sloveniens historia sträcker sig långt tillbaka i tiden. Vi pratar om flera tusen år! Redan på 500-talet f.Kr. var området bebott av kelterna, men det skulle dröja tills på 500-talet e.Kr. innan slovenerna (dagens slovenska befolkning) kom till regionen.

Tidiga perioder och romerska riket

När vi tittar på Sloveniens tidiga historia kan vi inte låta bli att nämna romarnas inflytande. På 100-talet f.Kr. blev regionen en del av det romerska riket och städerna som grundades under den här tiden är fortfarande viktiga kulturella och ekonomiska centrum idag. Ett exempel är Ljubljana, som var en romersk bosättning vid namn Emona.

Frankerriket och medeltiden

Efter romarrikets fall kom området under frankisk kontroll på 700-talet. Den karolingiska perioden präglades av kulturellt utbyte och ekonomisk utveckling. Men det skulle inte dröja länge innan slovenerna blev en del av det Tysk-romerska riket och fick kämpa för att behålla sin identitet.

Under medeltiden var Slovenien en del av flera olika stater och riken, inklusive det Habsburgska riket. Sloveniens rika kulturarv och dess många slott och fästningar härstammar från den här tiden. Den slovenska kulturen var stark och överlevde trots många erövringar och invasioner.

Från Napoleon till första världskriget

På 1800-talet förändrades Europas politiska karta återigen, och Slovenien hamnade under Napoleon Bonapartes inflytande. Det var under den här perioden som slovenerna fick mer autonomi och fick en försmak av vad självstyre skulle innebära. Tyvärr varade inte den här tiden länge och snart var Slovenien återigen en del av det Habsburgska riket.

Första världskriget innebar stora förändringar för Slovenien. Landet delades mellan Italien, Österrike och Kungariket Jugoslavien. Det här ledde till en kamp för självständighet och nationell identitet som präglade stora delar av 1900-talet.

Andra världskriget och efterkrigstiden

Under andra världskriget ockuperades Slovenien av Italien, Tyskland och Ungern. Landet blev en stridsskådeplats där slovenerna kämpade för sin frihet och överlevnad. Motståndsrörelsen var stark och bidrog till att försvaga ockupationsmakterna.

När kriget tog slut blev Slovenien en del av det federala socialistiska Jugoslavien, ledd av Josip Broz Tito. Tiden i Jugoslavien var både utmanande och framgångsrik för Slovenien. Trots att landet var en del av en socialistisk federation, upplevde det ekonomisk tillväxt och utveckling.

Självständighet och EU-medlemskap

När Jugoslavien började falla samman i början av 1990-talet, beslutade slovenerna att det var dags att bryta sig loss och bli en självständig nation. Den 25 juni 1991 förklarade Slovenien sin självständighet, vilket ledde till en kort militär konflikt med den jugoslaviska armén.

Efter självständighetskriget följde en period av politiska och ekonomiska reformer. Slovenien arbetade hårt för att anpassa sig till de europeiska standarderna och blev snart en del av både NATO och EU. Landet gick med i EU 2004 och införde euron som valuta 2007.

Slovenien idag

Slovenien har idag en stabil demokrati och en växande ekonomi. Landet är känt för sina vackra landskap, med Alperna, Adriatiska havet och ett stort antal grottor och sjöar som lockar turister från hela världen.

Slovensk kultur är rik och mångfacetterad, med en stark tradition inom litteratur, konst och musik. Landets historia har präglat dess kultur och identitet, och slovenerna är stolta över sin bakgrund och arvet från sina förfäder.

Vad kan man göra i Slovenien?

Upptäck Slovenien – 10 fantastiska saker att göra i detta dolda pärla

Hej vänner! Idag ska vi prata om ett land som kanske inte är så känt för alla, men som verkligen förtjänar uppmärksamhet – Slovenien! Slovenien är en dold pärla i Centraleuropa, med en perfekt blandning av berg, kust och kultur. Så, häng med när vi listar de 10 mest fantastiska sakerna att göra i detta vackra land.

 1. Besök huvudstaden Ljubljana

Ljubljana, Sloveniens huvudstad, är en charmig stad som erbjuder en härlig blandning av gammalt och nytt. Gå runt i de kullerstensbelagda gatorna, besök den historiska Drakenbron, och ta dig upp till Ljubljana Slott för en fantastisk utsikt över staden. Glöm inte att ta en fika på något av stadens mysiga caféer!

 1. Utforska Postojna-grottan och Predjama-slottet

Postojna-grottan är en av världens mest kända grottor och en riktig höjdpunkt i Slovenien. Ta en guidad tur genom grottan och upplev dess hisnande stalaktiter och stalagmiter. Bara en kort bilfärd bort ligger Predjama-slottet, ett imponerande slott byggt in i en klippa – en perfekt kombination för en dagsutflykt!

 1. Vandra i Triglav nationalpark

Triglav nationalpark är Sloveniens största och mest kända nationalpark. Här hittar du vackra vandringsleder, kristallklara sjöar och fantastiska bergslandskap. Bestig Sloveniens högsta berg, Triglav, eller utforska de många andra vandringsmöjligheterna som parken erbjuder.

 1. Simma i det turkosa vattnet vid Soča-floden

Soča-floden är en av Europas vackraste floder, med sitt turkosa vatten och dramatiska landskap. Här kan du prova på forsränning, kajakpaddling eller bara ta ett dopp i det kristallklara vattnet. Glöm inte att ta med kameran, för detta är en syn du inte vill missa!

 1. Utforska kuststaden Piran

Piran är en pittoresk kuststad vid Adriatiska havet, med smala kullerstensgator, färgglada hus och en rik historia. Strosa runt i de charmiga gatorna, besök den vackra Sankt Georgs-kyrkan och njut av en glass i solen på stadens torg.

 1. Besök vinregionen Goriška Brda

Är du ett fan av vin? Då får du inte missa Goriška Brda, en vinregion som ibland kallas Sloveniens Toscana. Här kan du besöka vingårdar, smaka på lokala viner och njuta av den fantastiska utsikten över de böljande kullarna och vinodlingarna. Det är verkligen en smakupplevelse du sent kommer att glömma!

 1. Slappna av vid sjön Bled

Sjön Bled är ett av Sloveniens mest kända landmärken och en riktig drömdestination. Sjön omges av vackra berg och har en liten ö med en kyrka i mitten. Ta en traditionell träbåt, kallad pletna, till ön och ring kyrkklockan för att få en önskan uppfylld. Glöm inte att smaka på den lokala desserten, kremšnita, innan du lämnar Bled!

 1. Utforska Škocjan-grottorna

Slovenien är känt för sina många grottor, och Škocjan-grottorna är verkligen något utöver det vanliga. Dessa grottor är på UNESCO:s världsarvslista och erbjuder en unik upplevelse med sitt enorma underjordiska kanjon och imponerande grottsystem. Ta en guidad tur och förundras över naturens skönhet.

 1. Besök charmiga Maribor

Maribor är Sloveniens näst största stad och har mycket att erbjuda besökare. Här hittar du ett gammalt stadskärna med en vacker katedral, slott och mysiga caféer. Missa inte att besöka världens äldsta vinstock, som är över 400 år gammal och fortfarande producerar druvor!

 1. Njut av lokala festivaler och evenemang

Slovenien är ett land med rik kultur och många spännande festivaler och evenemang året runt. Delta i Pust, en färgstark karneval som firas i februari, eller njut av ljusinstallationerna under Ljubljana Festival of Light. Oavsett när du besöker Slovenien finns det alltid något spännande på gång!

Så det var min lista över 10 fantastiska saker att göra i Slovenien! Jag hoppas att ni känner er inspirerade att upptäcka detta vackra land och allt det har att erbjuda. Slovenien är verkligen en dold pärla, så packa väskan och ge er ut på äventyr!

Glöm inte att dela med er av era egna Slovenien-upplevelser och tips i kommentarerna nedan. Tack för att ni läste, och ha en underbar resa!

Karriärsmöjligheter i Slovenien

Ljubljana-Slovenia NordsAbroad

Flytta till Slovenien – 5 anledningar till varför du borde överväga det och hur NordsAbroad.com kan hjälpa dig med jobbet

Hej alla äventyrslystna själar! Idag ska vi prata om ett spännande land som kanske inte står högst upp på din lista över potentiella nya hem – men det borde det! Slovenien är en dold pärla i hjärtat av Europa, och det finns massor av skäl till varför du borde överväga att flytta dit. I det här inlägget kommer jag att dela med mig av sju fantastiska anledningar till att flytta till Slovenien, och hur NordsAbroad.com kan hjälpa dig att hitta det perfekta jobbet för dig där. Låt oss börja!

 1. Hög efterfrågan på skandinaviska språkkunskaper

En av de största fördelarna med att flytta till Slovenien som skandinav är att dina språkkunskaper är mycket eftertraktade. Många internationella företag har etablerat sig i Slovenien och är på jakt efter medarbetare som behärskar svenska, norska och danska. Det innebär att du har en stark position på arbetsmarknaden och kan hitta jobbmöjligheter inom en rad olika branscher.

 1. Bra lön och förmåner för skandinaviska språktalare

Tack vare den höga efterfrågan på skandinaviska språkkunskaper kan du förvänta dig en konkurrenskraftig lön och bra förmåner om du flyttar till Slovenien. Lönenivåerna är ofta högre än genomsnittet för landet och du kan dra nytta av extra förmåner som sjukvård, pension och företagsevenemang.

 1. En lägre kostnad för levnad

Slovenien är inte bara vackert, det är också relativt billigt att bo och leva i. Kostnaden för mat, hyra och transport är lägre än i många andra europeiska länder, vilket innebär att du kan njuta av en högre levnadsstandard och ha mer pengar över för nöjen och resor.

 1. En perfekt balans mellan arbete och fritid

Slovenien är känt för att erbjuda en fantastisk balans mellan arbete och fritid. Landet har en stark arbetskultur med fokus på effektivitet och prestation, men samtidigt värderas fritid och avkoppling högt. Det innebär att du kan njuta av både en framgångsrik karriär och ett rikt socialt liv när du flyttar hit.

 1. Otroliga naturupplevelser

Slovenien är hem till en mängd olika landskap, från Alperna och Adriatiska havet till djupa skogar och gröna dalar. Det finns massor av möjligheter för friluftsaktiviteter som vandring, cykling, skidåkning och segling. Om du älskar att vara ute i naturen kommer du att trivas i Slovenien!
Så varför vänta? Skicka in ditt CV idag och börja din resa mot en spännande karriär i Slovakien!

START AN ADVENTURE ABROAD

Want to Work abroad? Submit your CV Today!

Bo och jobba i Italien

Bo och jobba i Italien Påbörja ditt nya liv i Italien Italien är ett land med en rik historia och kultur som lockar människor från …

Read full post

Bo och jobba i Slovenien

Bo och jobba i Slovenien Påbörja ditt nya liv i Slovenien Slovenien är ett land beläget i sydöstra Europa och är känt för sin vackra …

Read full post

Bo och jobba i Litauen

Bo och jobba i Litauen Påbörja ditt nya liv i Litauen Tjeckien är ett land beläget i Central-Europa med en befolkning på ungefär 10,7 miljoner …

Read full post

Bo och jobba i Slovakien

Bo och jobba i Slovakien Påbörja ditt nya liv i Slovakien Slovakien är ett land beläget i Central- och Östeuropa, gränsande till Polen, Ukraina, Ungern, …

Read full post

Bo och jobba i Tjeckien

Bo och jobba i Tjeckien Påbörja ditt nya liv i Tjeckien Tjeckien är ett land beläget i Central-Europa med en befolkning på ungefär 10,7 miljoner …

Read full post

Bo och jobba i Serbien

Bo och jobba i Serbien Påbörja ditt nya liv i Serbien Serbien är ett land beläget i sydöstra Europa, gränsande till Bulgarien, Rumänien, Ungern, Bosnien …

Read full post

Bo och jobba i Spanien

Bo och jobba i Spanien Påbörja ditt nya liv i Spanien Spanien är ett av Europas mest attraktiva länder att bo och arbeta i. Landet …

Read full post

Bo och jobba i Frankrike

Bo och jobba i Frankrike Påbörja ditt nya liv i Frankrike Ungern är ett land beläget i Centraleuropa och är känt för sin rika historia, …

Read full post

Bo och jobba i Irland

Bo och jobba i Irland Påbörja ditt nya liv i Irland Irland, även känt som Eire på gaeliska, är en önation belägen i Nordvästeuropa. Landet …

Read full post

Bo och jobba i Portugal

Bo och jobba i Grekland Påbörja ditt nya liv i Grekland  Grekland är ett vackert land med en rik historia och kultur. Landet är beläget …

Read full post

Bo och jobba i Polen

Bo och jobba i Polen Påbörja ditt nya liv i Polen Polen är en av Europas mest spännande länder att utforska och arbeta i. Med …

Read full post

Bo och jobba i Ungern

Bo och jobba i Ungern Påbörja ditt nya liv i Ungern Ungern är ett land beläget i Centraleuropa och är känt för sin rika historia, …

Read full post

Bo och jobba i Bulgarien

Bo och jobba i Bulgarien Påbörja ditt nya liv i Bulgarien Bulgarien är en spännande och varierad destination för den som söker ett nytt jobb …

Read full post

Bo och jobba i Portugal

Bo och jobba i Portugal Påbörja ditt nya liv i Portugal Grekland är ett vackert land med en rik historia och kultur. Landet är beläget …

Read full post

Bo och jobba i Kroatien

Bo och jobba i Kroatien Påbörja ditt nya liv i Kroatien Kroatien är ett land beläget i sydöstra Europa och är känt för sina vackra …

Read full post

Bo och jobba i Malta

Bo och jobba i Malta Påbörja ditt nya liv i Malta Malta är en önation belägen i Medelhavet, precis söder om Sicilien, Italien. Landet är …

Read full post

Bo och jobba i Rumänien

Bo och jobba i Rumänien Påbörja ditt nya liv i Rumänien Rumänien är ett land med en rik historia och kultur, beläget i sydöstra Europa. …

Read full post

Bo och jobba i Monaco

Bo och jobba i Monaco Påbörja ditt nya liv i Monaco Monaco är ett miniatyrland beläget på den franska Rivieran längs Medelhavet. Det är känt …

Read full post

Bo och jobba i Liechtenstein

Bo och jobba i Liechtenstein Påbörja ditt nya liv i Liechtenstein Liechtenstein är ett litet land beläget i Alperna i Central Europa, gränsande till Schweiz …

Read full post

Bo och jobba i San marino

Bo och jobba i San Marino Påbörja ditt nya liv i San Marino San Marino är en av världens minsta och äldsta republiker. Belägen i …

Read full post

Att bo och arbeta i Dublin

Bo och arbeta i Dublin Kort om Dublin: Dublin är huvudstaden i Irland och ligger vid floden Liffey. Staden är känd för sitt levande kulturliv, …

Read full post

Jobba i Spanien

Många faktorer gör att Spanien kan vara en av de bästa städerna i Europa just nu. Fantastiskt atmosfär, intensivt uteliv, goda jobbmöjligheter och såklart mycket …

Read full post

Jobba i Budapest

Budapest är vida känt för sin konst, arkitektur, spännande marknader, thermobad och ett av europas bästa barliv. Om du väljer att jobba i Budapest har …

Read full post

Få jobberfaring i Riga

Nyutdannet? Få erfaring i Riga! Gode grunner til å jobbe i Riga etter endte studier Jobbe utenlandsNyutdannet i Riga Nyutdannet? Bruk vakre Riga som springbrett! …

Read full post

Jobba i Krakow

Jobba i Krakow Bo och arbeta i Krakow – Guide Jobba i PolenJobba i Krakow! Bo och arbeta i Krakow Krakow är Polens näst största stad …

Read full post

Få jobb utomlands utan utbildning

Få jobb utomlands utan utbildning Rivstarta din karriär och få arbete direkt Jobba utomlandsFå jobb utomlands utan utbildning! Vad är viktigast för arbetsgivarna arbetslivserfarenhet eller …

Read full post

Jobba i Prag

Många faktorer gör att Prag kan vara en av de bästa städerna i Europa just nu. Fantastiskt atmosfär, låg arbetslöshet, intensivt uteliv, goda jobbmöjligheter och …

Read full post

Bo utomlands ett år

Bo utomlands ett år Flytta från Sverige och jobba utomlands Bo och arbeta utomlandsBo utomlands ett år Funderar du på att testa bo utomlands ett …

Read full post

Svenska jobb på Malta

Malta är en vacker ö lokaliserad i den södra spetsen av Italien nedanför SIcilien och i mitten av medelhavet. Det är en populär destination för …

Read full post

7 anledningar att jobba utomlands

7 anledningar att jobba utomlands Jobba utomlands?7 anledningar att jobba utomlands Svenskar och skandinaver älskar att resa och upptäcka nya platser. Men en kort semesterresa …

Read full post

Jobba på distans utomlands

Jobba på distans utomlands Jobba hemifrån när du bor utomlands och maximera utlandsvistelsen! Jobba utomlands?Jobba på distans utomlands Med dagens moderna teknologi kan det ibland …

Read full post

Jobba i Estland

Jobba i Estland Ta steget och sök jobb i progressiva Tallin Flytta utomlands till Tallin Sverige och Estland har varit tätt sammanlänkade genom historien och …

Read full post

Bo och arbeta i Östeuropa

I Östeuropa och Baltikum finns det mängder av fantastiska städer att uppleva och arbeta i. Du kan välja att jobba i en stad som passar …

Read full post

Jobba i Riga

Jobba i Riga Ta steget och sök jobb för svensktalande i vackra Riga Flytta utomlands till Vackra Riga Historiskt har Riga länge varit Baltikums viktigaste …

Read full post

Svenska jobb i Vilnius

Vilnius har de senaste åren genomgått en fas av modernisering samtidigt som man vårdat sitt vackra Old Town. Om du väljer att jobba i Litauens …

Read full post