Jobba i Riga

Ta steget och sök jobb för svensktalande i vackra Riga

Flytta utomlands till Vackra Riga

Historiskt har Riga länge varit Baltikums viktigaste handelsstad och Riga är fortfarande den folkrikaste staden i Baltikum. Under historiens gång har både, svenskar, tyskar, polacker, litauer och ryssar krigat om staden – i syfte att behärska den viktiga handeln i Östersjön.

632

tusen invånare

1007

Restauranger

109

barer och nattklubbar

Jobba utomlands?

Bo och arbeta i Riga

Det blir allt mer populärt bland svenskar att arbeta och studera i Riga. Länderna i Baltikum moderniseras och ekonomin växer i en snabb takt vilket gör att fler nordbor flyttar dit för både studier och arbete. Om du är intresserad av att hitta svenska jobb i Riga så har vi sammanställt en guide om hur det är att leva och bo i staden.

Riga har genom århundrandena varit Baltikums viktigaste handelsstad och Riga är fortfarande den folkrikaste staden i Baltikum. Under historiens gång har både, svenskar, tyskar, polacker, litauer och ryssar krigat om staden – i syfte att behärska den viktiga handeln i Östersjön.

Rigas stadsbild utgörs till stor del av Old town och floden Daugava som delar staden mitt itu. I Old town finns det en ständig ström av turister som beundrar de färgglada byggnaderna och utanför i Riga Centrs hittar man trevliga restauranger, caféer och festliv. En fördel med Riga är att allting ligger relativt nära varandra och bor man centralt har man gångavstånd till det mesta.

Rigas historia har gjort staden till en mångkulturell stad där i princip alla kulturer runt Östersjöns möts och man kan även se många influenser från Sverige i stadsbilden.

För den som gillar jugendarkitektur är Riga rätt plats då staden är vida känd för sin blandning av medeltida byggnader i Old Town, jugendarkitektur och trähus. Rigas Old town är också på Unescos världsarvslista över kulturmiljöer.

 

Svenskar i Riga

Sverige har också en historisk koppling till Lettland och Riga blev till Sveriges största stad år 1621 då Gustaf II Adolf med en styrka om 20 000 man stormade och intog staden. Därför har en del letter än idag svensklingande namn från långt tillbaka i tiden.

Det finns även många svenska läkarstudenter i staden, så bli inte förvånad om du hör svenska i stadsbilden. Väljer du att arbeta i Riga kan du därför fortsätta umgås med nordbor, med lokalbefolkningen eller turister och anpassa din umgängeskrets efter dina preferenser. Om man snabbt vill etablera ett kontaktnät kan man även gå med i olika Facebookgrupper eller i nätverket Internations som är ett nätverk för expats i Riga.

Hur är det att jobba och bo i Riga?

 

Det finns ett talesätt som lyder ungefär: Det är svårt att bli vän med letter, men när du väl har lyckats så är de din vän för livet. 

Överlag är svenskar populära i Riga då många letter jobbat i Sverige eller arbetar för svenska företag. Bli  inte förvånad om din lettiska taxichaufför pratar lite svenska med dig.

Old Town och är också fullt av svenska turister och man hittar en del svenska produkter i matbutikerna och steget hemifrån känns inte för stort samtidigt som det ändå finns stora kulturella skillnader. Man ser bekanta svenska företag som Swedbank i varje gathörn och kan hitta Ica-produkter i matbutiken – ibland är det nästan så att man tror att man är hemma tills kassörskan pratar ryska eller lettiska med en.

Riga har också täta kommunikationer med Sverige och väljer man att arbeta i Riga hittar man ofta billiga flyg eller båtbiljetter till Sverige.

 

Högtider i Riga:

Letterna har många nationella högtider är är stolta över. Bland annat firar de Ligo som är Lettlands motsvarighet till midsommarfirande och svenskar kan känna igen sig i många av traditionerna.

Det finns också ett flertal tillfällen då man firar med fyverkerier och militärparader i Riga och centrum i Riga är ofta väldekorerat – speciellt under vintertid blir Riga en vacker julstad.

 

Svenska jobb i Riga 

De vanligaste svenska jobben i Riga är inom kundtjänst och försäljning. Det finns ett par stora kundtjänstföretag som regelbundet anställer svenskar och har gjort så i många år. Det är ofta en inkörsport till andra yrken och när man väl är på plats kan man ofta använda sina skandinaviska språkkunskaper till att hitta andra typer av jobb i Riga. Det kan vara betydligt enklare att få jobb utan utbildning och erfarenhet i Riga än i Sverige. Intervjuprocessen är oftare mer konkret och tidseffektiv och man får i många fall ett jobberbjudande snabbt. Arbetar man hårt och strukturerat avancerar man i många fall snabbt och får en titel som skulle ta flera år av hårt arbete för att uppnå i Sverige.

Svenska företag är en av de största investerarna i Lettland och det finns därför gott om jobbmöjligheter för svenskar, men även danskar och norrmän är mycket attraktiva på arbetsmarknaden. Det är dock inte alltid sagt att de positionerna och jobben finns utannonserade utan ett personligt nätverkande kan ta en långt. Därför kan det vara en god idé att registrera ditt CV på NordsAbroad och låta oss kontakta dig om något intressant dyker upp.

Vad kan man tjäna som svensk på kundtjänst i Riga?

Har man viss erfarenhet kan man få 1600-2000 euro före skatt på en seriös kundtjänst – netto blir det cirka 1150-1400 euro efter skatt och arbetsgivaravgifter, men med dagens växelkurs är det mellan 12-15 tusen kronor i handen. Det kanske inte låter särksilt mycket, men som jämförelse kan man säga att du hyr ett mycket fint lägenhet för cirka 400-500 euro i månaden. Vi hittade en nybyggd trea i ett fint område med två balkonger för 550 euro per månad.

Ett tips för att göra riktigt billigt att leva och bo i Riga är att dela boendet med en kollega eller vän. Det blir det även roligare att jobba i Riga och då ni kan göra sociala event tillsammans och maximera utlandsvistelsen.

Medellön i Riga

Löneläget är mer flexibelt och det finns inte en lika bra uppfattning vad en standardlön i olika branscher är som det t.ex. finns i Sverige. Den officiella statistiken och verkligheten stämmer inte riktigt överens. Beroende på vem man frågar så får man ett svar på att medellönen i Riga ligger på mellan 600-1000 euro i månaden. Generellt betalar jobb för svenskar i Riga betydligt bättre än medellönen.

Det är också ett mer oreglerat löneläge än i Sverige. Som ett exempel kan vi nämna att vi träffade letter som tjänade 600 euro i månaden på att arbeta på gym, medan andra kunde tjäna uppåt 2000 euro i månaden för samma jobb på ett annat gym. Det finns också en hel del inidiver som tjänar mycket pengar i Riga, vilket innebär att du ser en hel del lyxbilar och casinon i staden.

 

För svenskar som arbetar i Riga är att det kan vara betydligt enklare att höja din lön eftersom du är attraktiv på arbetsmarkanden.

Löneförhandling i Riga:

Arbetsgivarna ofta är mer flexibla än i Sverige när det kommer löneförhöjning vilket kan ge utrymme för att du höjer din lön snabbare än i Sverige om du väljer att jobba i Riga.

Löneförhandlingarna fungerar inte alltid på samma sätt som i Skandinavien, där fokus främst sätts på dina arbetsrelaterade prestationer. Vi känner till de svenskar som har förhandlat upp lönen, genom att säga att de har köpt/hyr en större dyrare bostad, ska gifta dig eller behöver köpa en större bil.

Språkkunskaper i Riga

De flesta letter talar 3-4 språk då både ryska och lettiska är centrala i vardagslivet. Att landet är litet sett till befolkningen har inneburit att många letter arbetat utomlands och lärt sig ytterligare språk. Jämfört med andra länder i Östeuropa är engelskakunskaperna goda och i centrala delarna av Riga bör det inte vara något problem att klara sig på engelska.

 Festliv i Riga:

När man jobbar utomlands så förenar många det med ett aktivt socialt liv och mycket festande. Det finns ett otaligt antal barer i Riga och en hel del nattklubbar. Bor man i Riga lär man sig att undvika de platserna som turisterna besöker och man hittar snabbt sina favoritställen.

Kända nattklubbar i Riga:

 

  • Coyote Fly,
  • First,
  • Just

Vi kan även tipsa om: 

  • Studentställen som shot café,
  • Herbarijs, Takbar på toppen av Galeria Centrs.
  • Skyline bar. En coctailbar med fin utsikt över Riga.
  • Ala – Lettisk folkmusik och källarpub med låga priser.

Fördelen med Rigas centrum är att det är ganska kompakt och man kan besöka 5 olika klubbar och barer samma kväll och se var det är mest fest och liv. Det är ofta inte är inträde för att komma in och de ligger relativt nära varandra och drinkarna har betydligt lägre priser än i Sverige.

Är festställena långt från varandra kan man åka inom centrum för cirka 3-4 euro via olika taxiappar och man behöver sällan vänta längre än 1-2 minuter på taxin.

Kontakt med myndigheter

 

Kontakten med myndigheterna i Lettland är förvånansvärt smidig. Det går relativt fort att få ett id-kort men det är alltid en god idé att ta hjälp av någon från lokalbefolkningen när du har frågor angående skatt, sjukvård eller andra myndighetskontakter. Letterna är ofta mycket hjälpsamma och var inte rädd för att fråga dina lettiska kollegor om hjälp. Om du blir arbetslös och har arbetat över 12 månader i Riga har du rätt till akassa från Lettland. Det är en ganska okomplicerad process jämfört med den svenska, men reglerna ändras hela tiden och vi reserverar oss för felskrivningar. 

Gym och fitness i Riga

 

Den som är van vid vissa svenska lågpriskedjor när det kommer till Riga kanske blir besviken då ett gym ofta kan kosta runt 40 euro/månad. Men letterna tar sin träning på allvar och du hittar fantastiska gym i staden men all möjlig utrustning. De flesta gym har bastu och en del har även jacuzzi för att hjälpa dig att slappna av efter din träning.

Vi kan tipsa om det riktigt stora och trevliga gymen Myfitness Matisa iela och billiga Peoples fitness på Ernesta Birznieka-Upīša iela. Det är välutrustade gym som har all utrustning ni kan tänka er.

Varför välja Riga?

 

Det finns flera anledningar till att jobba i Riga som svensk eller skandinav. Det är betydligt lättare att få bostad och jobb. Det är generellt lägre priser och t.ex. billigare att gå på bio, äta ute och festa. Det är samtidigt en stad som ligger mitt i Baltikum mitt mellan Tallin och Vilnius och man kan åker enkelt till de andra huvudstäderna i Baltikum på helgerna.

På dagens jobbmarknad kan det vara svårt att få ett arbete i Sverige utan rätt arbetslivserfarenhet på ditt CV. Många svenskar som arbetar i Riga arbetar för just arbetslivserfarenheten och äventyret. De lär sig ansvar, ha struktur och hur det är att arbeta för ett större företag. Det är viktiga egenskaper de tar med sig vidare i karriären. Det kan också vara lättare att göra karriär i Riga. Om du visar framfötterna och är duktig kan du avancera på kort tid. Det är egenskaper som svenskar sen tar med dig hem hem och som gör dem attraktiva på den svenska och internationella arbetsmarknaden.

 

Studera i Riga

Förutom att just arbeta i Riga så är det även många Skandinavier som studerar i Riga. På Rīga Stradiņš University utbildar sig för närvarande ungefär 400 svenska läkar- och tandläkarstudenter och många av dem kombinerar att deltidsjobb på kundtjänst med deras studier.

Jobba på distans och bo i Riga

Jobbar du hemifrån eller har ett eget företag som inte kräver att du bor i Sverige så kan Riga också var ett väldigt intressant alternativ att bo i.

En av dem främsta anledningarna till att välja Riga är att du har väldigt billiga kontorslokaler att hyra om du har ett eget företag. Vi hittade små kontorsrum  för 100-150 euro per månad. Du har dessutom närheten till Sverige och kan ofta köpa billiga flygbiljetter till Stockholm och Göteborg.

Det finns många restauranger som har en business lunch för 5-6 euro i Old Town, vilket gör att om du är väldigt bekväm av dig så kan du frilansa och jobba från ett hotellrum och äta ute varje dag till en rimlig kostnad.

Du kan också hitta en billig lägenhet att hyra i Riga. Något som börjar bli allt svårare i Europas huvudstäder och att ha ett eget boende i ung ålder är i det närmaste lyxigt. Det finns även hotellösningar där du kan hyra hotell för 350-450 euro per månad och i en del av fallen ingår frukost. Så är man frilansare och vill komma bort från Sverige kan det vara ett bra val att bo och arbeta i Riga.

Mer motiverad..

I Riga beror din livskvalitet på vad du tjänar på ditt arbete. Får du ut en hög lön i Riga har du ett riktigt bra, roligt och intressant liv som är svårt att ha i Sverige. Även om du har en riktigt hög lön i Sverige så ökar din bekvämlighet, men du ser inte en drastisk förändring i ditt liv på samma på andra plan. I Riga ser du en stegvis förbättring av livskvaliteten för varje extra euro du får in, vilket kan vara väldigt motiverande för dem som har eget företag eller frilansar och kan sporra dig till att jobba hårdare.

Boende i Riga

Att hitta boende i Lettland är väldigt enkelt jämfört med i Sverige och är inget att oroa sig för om man väljer att ta ett jobb i Riga. Det är en fri hyresmarknad och du kan även förhandla ner hyran i vissa fall. I de flesta fall krävs en månads deposition.

Var hittar jag boende i Riga?

Nedanför finns två hemsidor listade där du kan hitta lägenheter att hyra i Riga.

ss.lv

city24.lv/

En bra etta någorlunda centralt läge kostar ungefär 300-400 euro i månaden plus utilities. Utilities består i  avgifter för el, vatten, värm sopor och andra bostadsrelaterade avgifter. De ökar på vintern och minskar på sommaren då värmen är den största och dyraste utgiften. Hur mycket man betalar i utilities beror på vilken typ av lägenhet man hyr och såklart på dina vanor.

Ett tips är att när du hyr en lägenhet i Riga, så fråga alltid om kostnaden för utilities och be gärna att se ett exempel på vad det kostar på vintern respektive sommaren.

Är Riga tryggt?

Bor man centralt så är Riga betydligt tryggare än i princip vilken svensk stad som helst. 

Ingen av de Skandinavier vi kände i Riga har råkat illa ut och tryggheten är också en anledning till att flera svenskar slagit permanent rot i Riga och inte återvänder tillbaka till Sverige. Många uppskattar att man bekymmerslöst kan vandra omkring i staden dag som natt.

Var hittar man svenska jobb i Riga?

Maila oss eller fyll i dina uppgifter på din hemsida. Vi har löpande kontakt med rekryterare i Riga och är glada att berätta mer och hjälper dig att hitta ett jobb i Riga. Vi kan även hjälpa danskar och norrmän med att hitta jobb i Riga.

Saker att göra när man jobbar i Riga

Riga ligger bra till i Baltikum då man enkelt kan njuta av Baltikums andra huvudstäder Vilnius och Tallin på helgerna Bor man i Riga bör man därför passa på att utnyttja de mycket prisvärda bussarna till både Vilnius och Tallin. Resan tar ungefär 3 timmar åt båda hållen i bekväma bussar. Ibland kan man hitta enkelbiljetter för 5 euro.

Sigulda: Vacker liten stad utanför RIga med mycket natur, slott och skog runtomkring.

Tartu: Studentstad i Estland med festglada studenter.

Vilnius: Litauens huvudstad med en trevlig bargata och ett stort old Town.

Tallin: Estlands fina huvudstad med ett vackert Old Town.

Skidåkning. Finns en del små anläggningar utanför Riga.

Golf: VI kan tipsa om golfbanan Ozo golf.

Hockey: Letter älskar hockey och tycker du om att åka skridskor, se hockeymatcher eller spela hockey skaffar du snabbt vänner bland lokalbefolkningen.

Funderar du på att flytta utomlands?

Funderar på att flytta från Sverige och jobba utomlands? Registrera ditt CV på Nordsabroad.com idag, följ oss på Facebook och Instagram och håll också utkik efter nya jobb för svensktalande som kommer publiceras inom kort.

Levnadskostnader i Rig

START AN ADVENTURE ABROAD

Work abroad? Submit your CV Today

Develop as person, become independent, make new friends, create memories for life and take your career to the next new level.

7 anledningar att jobba utomlands

7 anledningar att jobba utomlands Jobba utomlands? 7 anledningar att jobba utomlands Svenskar och skandinaver älskar att resa och upptäcka nya platser. Men en kort …

Read full post

Jobba på distans utomlands

Jobba på distans utomlands Jobba hemifrån när du bor utomlands och maximera utlandsvistelsen! Jobba utomlands?Jobba på distans utomlands Med dagens moderna teknologi kan det ibland …

Read full post

Jobba i Estland

Jobba i Estland Ta steget och sök jobb i progressiva Tallin Flytta utomlands till Tallin Sverige och Estland har varit tätt sammanlänkade genom historien och …

Read full post

Bo och arbeta i Östeuropa

Flytta till Östeuropa Ta steget och sök jobb i Östeuropa Jobba utomlands?Flytta till och jobba i Östeuropa Det finns ingen exakt statistik på hur många …

Read full post

Jobba i Riga

Jobba i Riga Ta steget och sök jobb för svensktalande i vackra Riga Flytta utomlands till Vackra Riga Historiskt har Riga länge varit Baltikums viktigaste …

Read full post

Svenska jobb i Vilnius

Svenska jobb i Vilnius Ta steget och sök jobb i stämningsfulla VILNIUS Flytta utomlands till Vackra Vilnius Vilnius har de senaste åren genomgått en fas …

Read full post